Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchajcie mam dylemat jak 90% uzytkownikow tego forum

Chce kupic monitor do skladow graficznych ale nie musi byc to nie wiadomo jak profesjonalny bo to koszty

oby matryca byla PVA

co sadzicie o NEC 191M lub NEc 1990FX

szczegolnie ten 191 jest nie za drogi ale nie wiem jak o odwzorowuje kolory

prosze o pomoc , byc moze jesczze jakas inna firma wchodzi w gre ? jesli tak to prosze o sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie mam dylemat jak 90% uzytkownikow tego forum

Chce kupic monitor do skladow graficznych ale nie musi byc to nie wiadomo jak profesjonalny bo to koszty

oby matryca byla PVA

co sadzicie o NEC 191M lub NEc 1990FX

szczegolnie ten 191 jest nie za drogi ale nie wiem jak o odwzorowuje kolory

prosze o pomoc , byc moze jesczze jakas inna firma wchodzi w gre ? jesli tak to prosze o sugestie

Tych akurat nie widziałem (mają pewnie 8 bit zapis barw więc byłbym bardzo ostrożny) ... widziałem za to NEC 1990SX (kosztował w ten czas 1500 PLN) i mogę polecić (obecnie cena 5 stów wyższa :blink: ). Ma 12 bit zapis barw ... bardzo równomierny (już nawet pomijam równość luminacji i sprzętową kompensację nierównomierności ... ale temp. barw w każdym punkcie praktycznie stała). Do pracy ze stałym obrazem monitor świetny ... ale wąskogamutowy. Jest jeszcze EIZO S2231W i EIZO S2232 (podobno to samo) ... ale cena obecnie trochę wysoka (2,5 tys.) .... 10 bit zapis barw, szeroki gamut . No i oczywiście jeszcze warto rozważyć EIZO S1932 (też cena obecnie 2 tys. x-P ). Konkurent NEC 1990SX. Z innych NEC ciekawy jest model P221W ale trzeba się z nim na dzień dobry trochę pomęczyć (kalibracja sprzętowa obowiązkowa).

Monitory które wymieniłem mają 10-12 bit zapis barw i są przeznaczone/dostatecznie dobre do zabawy z kolorem.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi