Skocz do zawartości
saYmanik

Tv Jako Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jako że mam mały pokój i planuje zmiany postanowiłem wypierdzielić tv.W związku z tym chciałem kupic inny tv lcd który mogł by służyć jako monitor do kompa i jako odbiornik telewizji kablowej.Na zakup bede miał jakieś 1600zł.Odległość jako monitor to ok 1m a jako tv 2.5-3m wiec wydaje mi sie ,że 26" bedzie optymalnie bo 32 to troszke za duzo jak na te odległości.Dobrze by było gdyby miał złącze hdmi bo niedługo planuje wymiane grafy na coś mocniejsze z tym złączem właśnie ponieważ obecna przy graniu w nowsze tytuły nie wyrabia w większych rozdzielczościach.Myślałem też nad nad monitorem z tunerem tv jednak wolalbym sie nie bawić w tunery chyba,że mnie ktoś przekona.Coś godnego polecenia??

edit.Zły dział;/

Edytowane przez saYmanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bez tunera jak chcesz kablówkę odbierać?masz dekoder?troszkę denerwujące bez pilota(sam tak mam) i 24" - do kompa ok do tv ciut za mało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był już kiedyś taki temat nt. potencjalnego wykorzystania telewizora LCD jako monitora. O ile pamiętam, ostrzegano przed

1) Rodzielczością; takie TV HD mają zwykle natywną 1366x768, ale prawdopodobnie po podłączeniu ich do kompa zgłaszają się jako 1280x720, czyli drobny tekst/kreseczki będą rozmyte, bo grafika nie będzie mogła ich zapalić piksel w piksel. Poza tym fizyczne piksele w TV mogą być nieco prostokątne zamiast kwadratowych.

2) Jasnością! TV musi mieć mocne świetlówy i wcale nie jest powiedziane, że bedzie się go dało skręcić do jasności pozwalającej oglądać przez parę godzin dokumenty/strony WWW z białym tłem bez wypalenia gałek ocznych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolcichy łoł jaki BS napisałeś to co naskorbałeś może miało zastosowanie z 3-4 lata temu teraz większość tv jest przystosowana do PC (gniazdo vga + HDMI/DVI) i nie ma najmniejszych porbelmow z użytkowaniem takiego sprzetu jako monitor i większosc modeli ma regulowane świetlówki a poza tym możesz sobie obraz dowolnie wyregulować przez tv kontrast/jasność + karta graficzna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale rozdzielczość można wymusić, a jasność, z tego co sam zaobserwowałem po kilku dniach pracy na tv, można spookonie wyregulować. Szczegółowości nigdy nie osiągniemy takiej jak na monitorze ze względu na duży rozmiar plamki, ale o ile nie zajmujemy się grafiką, a nasza praca z telewizorem w roli monitora opiera się głównie na rozrywce, sporadycznie na pisaniu tekstów, przeglądaniu sieci - wówczas jest to dobre rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolcichy łoł jaki BS napisałeś to co naskorbałeś może miało zastosowanie z 3-4 lata temu teraz większość (...)

Oj, co za słownictwo. Ale faktycznie, ten temat był mniej więcej tyle lat temu, albo i dawniej.

możesz sobie obraz dowolnie wyregulować przez tv kontrast/jasność + karta graficzna

Tyle że to żadna regulacja, jak zacznie nagle połykać co ciemniejsze odcienie.

Reasumując, najlepiej wziąć lapka i w sklepie obejrzeć, jak konkretny model się sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to rozdzielczosc determinuje szczegolowosc a nie rozmiar plamki....oczywiscie nie bierzemy pod uwage nic innego niz full hd

najwazniejsze by taki tv pozwolil obsluzyc pelna rozdzialke przez vga/hdmi bo rozne kwiatki sie trafiaja

jasnosc to nie problem - ale zuzycie energii jak najbardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to rozdzielczosc determinuje szczegolowosc a nie rozmiar plamki....oczywiscie nie bierzemy pod uwage nic innego niz full hd

najwazniejsze by taki tv pozwolil obsluzyc pelna rozdzialke przez vga/hdmi bo rozne kwiatki sie trafiaja

jasnosc to nie problem - ale zuzycie energii jak najbardziej

A właśnie że na odwrót. Takie 1920x1200 przy 22" wygląda sporo lepiej niż ta sama rozdzielczość na 27". Wszystko zależy od wielkości piksela, jak jest mały do daje bardziej czysty, gładki obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi