hugoo Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 (edytowane) Kupiłem dzisiaj napęd LG DVD Recorder GH-22NP20 pod IDE, bo mam starszy sprzęt. Po podłączeniu (dodam że nie ja to robiłem) i po uruchomieniu komputera pokazał się napis: Ultra DMA Mode-5, S.M.A.R.T. Capable but DisablePo chwili pojawia się: Sec Slave Drive - ATAPI IncompatiblePress F1 to ResumePo tym system włącza się normalnie. Próbowałem nagrać płytę DVD, lecz nie dało się, gdyż płyta 'nagrywała się', lecz cały czas wskaźnik wskazywał 0%. Z nagrywaniem CD taki problem nie występuje. Później chciałem zrobić formata. Przeszedłem do BIOSU -> Advanced BIOS Features -> 1st Boot Device z zamiarem ustawienia tego z 'Floopy' na 'CDROM'. Nie udało mi się to, gdyż jedyne opcje do wyboru to 'Floopy', 'IDE-0' oraz 'Disabled'. W czym tkwi problem? Z niepoprawnym podłączeniem napędu czy może w czymś jeszcze innym? Z góry dzięki. EDIT. Właściwie to problem został rozwiązany, wystarczyło zresetować ustawienia biosu. Tylko teraz pojawił się kolejny problem. Przy włączaniu komputera w celu formata (1st Boot Device ustawione na 'CDROM') szuka płytę z Windowsem w napędzie (która jest włączona i działa), ale pisze że takiej płyty nie ma, po czym system uruchamia się normalnie? Jak roziwązać ten problem, aby Windows wczytał się z płyty? Edytowane 30 Maja 2009 przez hugoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) w windowsie płytę czyta? sprawdź jak masz podłączony napęd w kompie Edytowane 31 Maja 2009 przez pkomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Płyta nie jest bootowalna lub jest zbyt porysowana w okolicach sektora rozruchowego. Sprawdź inną płytę. Na wszelki wypadek dodam: To, że sama uruchamia się pod Windowsem nie ma tutaj nic do rzeczy - to 2 różne sprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugoo Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Płyta nie jest bootowalna lub jest zbyt porysowana w okolicach sektora rozruchowego. Sprawdź inną płytę. Na wszelki wypadek dodam: To, że sama uruchamia się pod Windowsem nie ma tutaj nic do rzeczy - to 2 różne sprawy. Sprawdziłem inną płytę, problem nadal występuje. Co dziwne, kiedyś na obydwóch płytach nie było tego problemu. Sprawdzę jeszcze raz podłączenie napędu i dam znać, czy to cokolwiek zmieniło. Od czego zależy, czy płyta jest bootowalna czy nie? Edytowane 1 Czerwca 2009 przez hugoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 od specjalnego sektoru rozruchowego zapisanego na płycie - nie zobaczysz tego ot tak w windowsie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...