Electric Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Witam. Pytałem rożnych informatyków ale nikt nie zna odpowiedzi. Chcę postawić Raid 1 na 2x1TB. Posiadam MB Asus'a P5B-E na ICH8. Jeżeli padnie 1 dysk to macierz się odbuduje. Ale co będzie gdy padnie płyta główna. Raid'a 0 odzyskać się nie da w prosty sposób (?) ale co z 1 ? Czy przy tworzeniu Radi'a 1 kontroler dzieli sobie dane w jakiś dziwny sposób (tak jak 0 na stripy) ? Czy jest to standardowa struktura powielona na drugi HDD. Czyli po odpięciu jednego dysku z macierzy będę mógł go odczytać pod innym kompem ?? Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Witam. Pytałem rożnych informatyków ale nikt nie zna odpowiedzi. Chcę postawić Raid 1 na 2x1TB. Posiadam MB Asus'a P5B-E na ICH8. Jeżeli padnie 1 dysk to macierz się odbuduje. Ale co będzie gdy padnie płyta główna. Raid'a 0 odzyskać się nie da w prosty sposób (?) ale co z 1 ? Czy przy tworzeniu Radi'a 1 kontroler dzieli sobie dane w jakiś dziwny sposób (tak jak 0 na stripy) ? Czy jest to standardowa struktura powielona na drugi HDD. Czyli po odpięciu jednego dysku z macierzy będę mógł go odczytać pod innym kompem ?? Dzięki. Czysto teoretycznie, kontroler dysków w przy konfiguracji RAID1 po prostu wysyła sygnał zapisu do obydwu urządzeń, a [tradycyjnie] odczytuje z ''mastera''. Więc nie powinno byc żadnych problemów z odczytem pojedynczego dysku z RAID1, jeśli padła płyta główna. Jednak, jeśli nie chcesz ryzykować, to dokup kontroler na PCI - wtedy masz pewność, i mniejszą utratę wydajności. A poza tym, naprawde nie rozumiem po co RAID0 w domowych zastosowaniach. Wystarczy podzielic dysk na partycje - powiedzmy, 30 GB na System, a reszta to dane - i nastepny razem, formatujemy tylko "System". Awarie Dysków?? Nieezbyt. RAID1 z drugiej strony, jest zbyt problematyczny. Ale jeżeli zależy ci na wydajności, to możesz też postawić RAID1, dać partycję, i raczej bedzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Electric Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 A poza tym, naprawde nie rozumiem po co RAID0 w domowych zastosowaniach. Wystarczy podzielic dysk na partycje - Pewnie ze nie potrzebuje R0 :) Równie dobrze swoją prace mógłbym wykonywać na celeronie 1Ghz z dyskiem 100GB :) Tylko po co się męczyć, skoro życie może być łatwiejsze :) W firmie kodze na jakimś E6600 2GB Ram, HDD 320GB. W domu mam C2D 2,13Ghz@3,2Ghz przy średniej temp. 37st, 4GB cl4 800Mhz, i R0 2x320 x64 OS , i uwierz mi, życie staje się piękniejsze jak siadam na kompa na którego nie muszę czekać podczas pracy. A własnie jednym z ważniejszych czynników wpływających na to jest własnie R0 :) No ale do rzeczy. Tak jak mówiłeś System mam na C, a stuff na D. Jako że, po godzinach również obrabiam materiał AV cierpie na notoryczny brak miejsca, a zeby również już nie robić tak czesto backup'ów wiec planuje własnie R1. Na prędkości tu mi nie zależy bo partycja D z R0 będzie jako work. Komp często chodzi 24h/dobę więc planuje kupić Samsungi F1R 1TB. Sprzetowego kontrolera kupować nie bede bo z raida na ICH8 jestem narazie bardzo zadowolony. Jak powiedziałeś, jesli struktura dysku nie zostaje zmieniona podczas pracy w R1 i pojedyńczy dysk będzie widziany w innym kompie np. w momencie padu płyty gł. to wystarcza mi w zupełności to co mam aktualnie na płycie. Jesli nie to czy sprzetowy kontroler będzie zachowywał się inaczej ? p.s. Aż spytam z ciekawości. Moja wiedza na dzień dzisiejszy o R0 to taka ze jak padnie kontroler ( tutaj MB ) to po macierzy. Oczywiście da sie ja jakoś odzyskać, ale dyski przepięte do innego kontrolera nie zostaną już zobaczone jako R0 a po jego stowrzeniu zapewne dane pójdą w niepamięć ? Czy może się mylę i informacja o strukturze macierzy jest zapisana na dyskach i każdy kontroler sobie to odczyta ?? Pozdrawiam. M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 p.s. Aż spytam z ciekawości. Moja wiedza na dzień dzisiejszy o R0 to taka ze jak padnie kontroler ( tutaj MB ) to po macierzy. Oczywiście da sie ja jakoś odzyskać, ale dyski przepięte do innego kontrolera nie zostaną już zobaczone jako R0 a po jego stowrzeniu zapewne dane pójdą w niepamięć ? Czy może się mylę i informacja o strukturze macierzy jest zapisana na dyskach i każdy kontroler sobie to odczyta ?? Pozdrawiam. M. Patrząc na zintegrowane kontrolery - raczej pewne że ci RAID'a 0 "rozpadniętego" nie odczyta inny kontroler. Z nienaruszonym nie powinno być problemu - podpinasz dyski, konfigurujesz macierz, i masz ;D Z Raidem 1 - w teorii tak, podpinasz osobno ten dysk "kopiujacy" i powinno bez problemu czytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 R0 -> było, da się odpalić macierz na innym kompatybilnym kontrolerze (nie koniecznie takim samym) ...Czy przy tworzeniu Radi'a 1 kontroler dzieli sobie dane w jakiś dziwny sposób (tak jak 0 na stripy) ? Czy jest to standardowa struktura powielona na drugi HDD. Czyli po odpięciu jednego dysku z macierzy będę mógł go odczytać pod innym kompem ??I tak i nie ;) Wszystko zależy od kontrolera (softu emulującego) Raid1. Zazwyczaj pojedyńczy dysk da się odpalić w normalny sposób - ale są wyjątki. Czysto teoretycznie, kontroler dysków w przy konfiguracji RAID1 po prostu wysyła sygnał zapisu do obydwu urządzeń,... a wyjątki są dlatego, że "czysto teoretycznie" nie ma nic wspólnego z "praktycznie" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...