Skocz do zawartości
Caleb

[artykuł] Icon7 Z300 I Z500

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafikaOdległe czasy, gdy mysz komputerowa faktycznie przypominała niepozornego gryzonia minęły raczej bezpowrotnie. Dziś sytuacja się jakoby odwróciła, bowiem znalezienie standardowej szarej myszki to sztuka niełatwa. Nie oznacza to wcale, że ulubione urządzenie wskazujące właścicieli pecetów powoli odchodzi do lamusa. Wręcz przeciwnie! Producenci peryferiów mają oferty na tyle bogate, że wybór jest nie tylko szeroki, co zwyczajnie trudny. Icon7 to stosunkowo młoda marka jeszcze nie tak popularna jak Logitech czy Razer, ale mająca w swoim dorobku już wiele ciekawych konstrukcji obsypanych licznymi nagrodami. Od pewnego czasu firma stara się przekonać do siebie graczy, oferując modele z serii Z. Jako redakcyjny spec od spraw błahych i infantylnych, czyli wirtualnej rozrywki, postanowiłem sprawdzić jak nowości od Icon7 wypadają w praktyce. Najwyższa pora pomyszkować…
Autor: Sebastian "Caleb" Oktaba

ODNOŚNIK DO PUBLIKACJI

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość DancingShadow

jakie prędkości myszka wytrzymuje w grze?

jakiego sensitivity używałeś testując myszki? [ile cm na 360* obrót w grze?]

miałeś włączoną akceleracje czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas testów używałem głownie pierwszych dwóch dpi, wyższe sa dla mnie zabyt duże. Generalnie z żadną nie było problemów, uciekania kursora czy czegoś podobnego.

Akceleracji nie wyłączałem, więc zapewne była włączona - sprawdze to jeszcze w chacie.

A o obrocie 360* zapomniałem (już nie gram w CS :>) :oops: ale tak z 15~20 cm by było.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość DancingShadow

Podczas testów używałem głownie pierwszych dwóch dpi, wyższe sa dla mnie zabyt duże. Generalnie z żadną nie było problemów, uciekania kursora czy czegoś podobnego.

Akceleracji nie wyłączałem, więc zapewne była włączona - sprawdze to jeszcze w chacie.

A o obrocie 360* zapomniałem (już nie gram w CS :>) :oops: ale tak z 15~20 cm by było.

w porównaniu do mojego 50cm mogło by się to nieco zmienić, ostatnio zastanawiałem się nad D100, ale musiałbym się upewnić, że te sensory wytrzymują takie prędkości

gdybyś był z Warszaw, mógłbym wnieść do artykułów traktujących na temat gryzoni trochę sceptycznego spojrzenia zapalonego gracza ;)

Edytowane przez DancingShadow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko, napisałeś, że mysz dobrze śmiga po biurku i kartce, ale to produkty dla graczy i nic nie wspomniałeś o mousepadach. :D Btw leserki lubią twarde pady tj. steelpad 4d, cyber snipa, za to szklane w ogóle się nie nadają. Ja na g9 używam szmaty, ale mam bardzo duże dpi ustawione i nie śmigam myszą po całej podkładce, więc dobry poślizg nie jest taki ważny.

Co do tej lepsiejszej wersji z500 ty wygląda trochę odpustowo, mianowicie te niby agresywne i wojownicze kolorki jakoś mi źle współgrają z całością. Miejsce na kciuk obłożone gumą ma chyba całkiem zbędne te otworki, raczej nie poprawi to przyczepności tylko będzie się tam gromadził kurz. Poza tym kształtem widać tutaj naleciałości z g9 właśnie (wymieniane gripy także), wydaje się o wiele grubsza (wyższa od logi), nie wiem, czy górne przyciski nie są pod za dużym kątem, przynajmniej tak się wydaje z fotek.

Rolka też odpuścik, wygląda jak lizak twister z niedzielnego straganu pod kościołem. :)

Wracając jeszcze do rolki nie napisałeś jaki ma skok i czy jest regulowany. Lepiej gdyby zrobili kółko z czegoś bardziej chropowatego niż z gładkiej powłoki. No i w wyższym modelu mogli się postarać o ślizgacze z większa powierzchnią.

Wierzch mychy z materiału absorbującego pot, ciekawe, nigdy nie miałem z takim czymś styczności i zastanawiam się jak to w praktyce. Szkoda właśnie, że nie położyli tego pod kciuk bo jednak tam najwięcej dłoń się poci, jako, że można całą mysz przesuwać używając tylko kciuka, palca wskazującego i fuck'a. :)

A i co to jest ta rekinia płetwa na końcu myszy ?

Cena jest w miarę ok, ale jakoś nie mam zaufania do innych producentów w kwestii gamingowej niż razer i logi, no teraz ms wypuścił serie sidewinder.

Z300 prezentuje się już mało atrakcyjnie, za 20zł więcej mamy g3...

No i duży plus za dodanie dodatkowych ślizgaczy, jak ktoś ostro daje to na prawdę potrafią się pościerać w zatrważającym tempie. :)

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii myszek będę brał wasze uwagi przy kolejnych testach gryzoni i innego stuffu dla graczy ;]

gdybyś był z Warszaw, mógłbym wnieść do artykułów traktujących na temat gryzoni trochę sceptycznego spojrzenia zapalonego gracza ;)

Ano, jestem w stolicy co dzien bo tam pracuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skusiłem się na z500. świetna ergonomia, wygląd, precyzja. dużo za głośny klik - aż mi przeszkadzało. piszę "przeszkadzało" bo po dwóch tygodniach przestała działać - chyba laser padł, albo coś się rozłączyło, bo klawisze działają, tylko kursora nie mogę ruszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi