Skocz do zawartości
daniupierug

Postawienie Systemu Na Nowym Komputerze

Rekomendowane odpowiedzi

Siema ! otóż mam duży problem , mam nowy komputer dostałem , ale w nim nie było dysku to kupiłem jakiś tam z allegro 250GB ,po czym wyszło ze ten dysk jest zły kable nie pasowały im musiałem dokupić kontroler Sata+Pata PCI taki kupiłem firmy mint , po czym zamontowałem to elegancko zamontowałem cd rom ze starego kompa , i włączam go potem nie mogłem dojść jak wejść na bios ale się zczajiłem ze f12 i teraz nie wie jak to ustawić żeby startował z Cd co prawda ustawiłem w boot >> boot device priority i tam ustawiłem kolejnośc Cd/dvd-rom drive , jako pierwsze ale nie działa .A jak włączam komputer normalnie Pisze tak

No- bootable device -- insert boot disck and press any key

i co to za wina ? źle coś wpięte ?

a jak już bym to wpoił to co potem mam zrobić w tym biosie ? jak ustawić żeby wgrać Windowsa

BIOS Version : PE94510M.86A.0050.2007.0710.1559

Processor Type Intel® Core ™2 Duo CPU

E4500 @ 2.20Ghz

Intel ® EM64T Capable

system mam na pewno zbotowany bo już go instalowałem u kolegi macie parę fotek możne jakoś mi powiecie co zrobić, wogule dziwny ten bios

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgaduje, ze kontroler to badziew na Via, z ktorego nie da sie normalnie bootowac bez modyfikacji biosu?

Do tego dysk bedzie trzeba przestawic w tryb SATA I zeby go w ogole wykryl ten kontroler.

Co z tego, ze podlaczyles skoro naped cd nie jest wykrywany w biosie. Sprawdz czy jest poprawnie podlaczony, czy zworki sa dobrze ustawione oraz czy wykrywanie w biosie jest ustawione na auto na wszystkich kanalach.

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając, że jest to płyta "d945gcpe" (w oparciu o wersję biosu), to ma ona kontroler SATA jak i samo złącze. Nie widzę potrzeby używania kontrolera PCI. Kable powinny pasować. Ostatecznie może być brak kabla zasilania SATA przy zasilaczu, ale są od tego przejściówki.

Podłącz wszystko jak trzeba (bez kontrolera PCI) i wtedy ustawiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi