Skocz do zawartości
dr.elich

Jaki Soft Do Filmów Na Bardzo Starego Kompa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam nietypowe pytanie:

Jestem czasowo zmuszony do korzystania ze starego laptopa - jest to jakiś dell latitude cpi z pentium 2 366mhz i wypaśną grafą NeoMagic MagicMedia256HV która ma chyba ze 4mb pamięci - i pytanie

Czy dobierajśc odpowiedni odtwarzacz i kodeki da się na tym sprzęcie obejrzec film?

Jeśli tak proszę o wskazówki, bo ciężko takie info znaleźć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj procesor raczej nie da rady.. jeszcze zależy od kodeka - ale większość nowych będzie rwała. Zdecydowanie polecam linuxa z mplayerem. Jest chyba nawet dedykowana dystrybucja którą uruchomisz z płyty i będzie odtwarzać filmy właśnie - choć nazwy nie pamiętam. W dodatku mplayer inaczej sobie radzi w przypadku zadyszki - wylatują pojedyncze ramki a płynność filmu pozostaje. Najczęściej niestety film się zatrzymuje - dźwięk leci dalej a tobie ucieka 3-5 sek filmu.

Choć jak to jest tymczasowe - to może ze kilka biletów do kina i będzie po problemie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno podobnego kompa uruchamiałem. Tylko coś pokręconego na 400. Na windzie różnie to wychodziło z płynnością filmów. Zainstalowałem GeeXboX w wersji na Windowsa i całkiem fajnie to chodzi. Uruchamia się jako mini-system-mediacenter (linux) - Wybiera się Windows lub GeeXboX.

Jak nie odpowiada to łatwo można go wywalić deinstalując w Windowsie. Tylko musiałem poszukać wersji z obsługą polskich znaków, bo ta normalna nie wyświetla ogonków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest kwestia wrzucenia konfigu do media playera

Do tworcy : nie polecam uruchamiac niczego z CD ( lepiej zainstalowac chociazby wersje windowsowa ) poniewaz przy cd wiekszosc rzeczy jest ladowana do ramu ( co przy malej ilosci nie za bardzo dziala :/

jakby jednak sie to cielo ( u mnie za starych czasow nie chcialo za chiny ludowe dzialac to na cielaku 400 )

ps zastanow sie moze nad czyms takim : http://allegro.pl/item664961541_okazja_p3_...n_98se_oem.html wiem ze to dodatkowe wydatki ale zawsze pozniej mozesz zostawic na zastepstwo wyrzycic dac komus

a na tym filmy beda juz chodzily na pewno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc - bestplayer + jakaś mała paczka kodeków rozwiązały sprawę,a teraz mam już mojego kompa na chodzie..bardzo pomogła zmiana rozdzielczości pulpitu i przycięcie nieco na koloroach..

temat do zamknięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi