mcx997 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 (edytowane) Czesc wszystkim :) Kilka tyg. temu kupilem monitor NEC 24WMGX3, ktory okazal sie bardzo dobrym monitorem multimedialnym (duzo zlaczy, ladne kolory), ale jego jasnosc jest dla mnie za duza wiec mam zamiar go sprzedac. Postanowilem kupic EIZO S2431W. DLa mnie najwazniejsze w nim sa: super kolory, konfigurowalne profile "rowniez jasnosci" do roznych zastosowan. Dlatego mam do Was kilka pytan: 1. czy "wystarczy" w nim jasnosci do ogladania filmow BluRay i do gier dla XBOX 360 ? (pytanie moze glupie, ale nacialem sie juz na 2-ch monitorach, na ktorych obraz z BluRay/XBOX 360 byl za ciemny - nie ma to zwiazku z zadnym kontrastem dynamicznym) 2. czy w tym monitorze da sie ustawic tak niskie parametry jasnosci/kontrastu, aby w godz. nocnych moc komfortowo ogladac strony i nie martwic sie o to, ze bedzie bolala glowa/oczy ? (w NEC 24WMGX3 ustawialem jasnosc/kontrast na b. niskie wartosci i czcionki byly bardzo nieostre, gdy robilem ostry obraz - byl bardzo "oczojebny" i nie dalo sie przy nim siedziec) 3. czy jesli kupie "rozgaleziacz DVI" do monitora i podlacze przez niego PC i XBOX 360 (dla najlepszej jakosci obrazu), obraz bedzie w miare dobry z PC/XBOX 360, czy tez koniecznie musze podlaczac XBOX 360 przez gniazdo D-SUB ? 4. czym roznia sie poszczegolne modele EIZO S2431W z roznymi dopiskami (BK i inne), kolorem obudowy, czy czyms jeszcze ? 5. znacie moze jakis niezadowolonych uzytkownikow tego monitora ? (pominmy zawodowych graczy - jesli sa niezadowoleni) Jesli mozecie, PROSZE pomozcie, bo musze zdecydowac czy go kupie :) Edytowane 12 Czerwca 2009 przez mcx997 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Ten Nec ma około 100 nitów na minimalnym poziomie jasności. To jest wartość bardzo dobra, może musiałbyś dać chwilkę na przyzwyczajenie się. Eizo ma raczej jeszcze niższe wartości, więc jeśli nie dasz rady wytrzymać z Nec to pewnie byłby to dobry pomysł. Ad.1 - Model S2431W ma tylko wejście DVI i D-Sub. Konsole musiałbyś podłączać przez jakieś przejściówki/rozgałęźniki. Sterowanie kolorami i podświetleniem nie powinno sprawiać problemów. Ewentualnie ustawienia samych odtwarzaczy ( jeśli mają ). Ad.2 - Tak, Eizo mają bardzo szeroką regulację jasności. Taki S2231W miał 50 nitów przy 0 jasności. S2431W ma chyba około 70 nitów. Ad.4 - Kolorem obudowy: GY - szary; BK - czarny; Ad.5 - Raczej nie znajdziesz niezadowolonych użytkowników, bo sprzęt jest naprawdę wysokiej jakości. Komuś może się nie podobać wygląd ( kwestia gustu ), ewentualnie charakterystyka kątowa matryc PVA. Jest to jeden z lepszych monitorów 24" na S-PVA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 ad 1: S2431W fabrycznie podana max jasność to 450 cd/m2. jest to bardzo wysoka wartość. wg testu na prad.de max zmierzony 382c/m2. chyba kiedyś (ponad rok temu) spotkałem się w necie z trochę wyższym zmierzonym max. niż wg. prad.de nie mam nic wspólnego z BluRay, i tym bardziej z konsolami (wszelakimi) ale filmy w "jakości" divix i rmvb oglądam w trybie "movie" na jasności: -60% : uniwersalnie, pochmurny deszczowy dzień, wieczór, noc, -65-70% : w jaśniejszy dzień, oraz gdy wpada mi troche słońca do pokoju. ad 2 : owy EIZO to mój pierwszy lcd, spotkałem się z zaleceniami, że kontrastu się nie tyka, gdy nie jest to konieczne. w EIZO standardowo jest to fabrycznie nazwane "50%" i tyle mam zawsze. w S2431W zakres jasności jest tak rozległy, że da się dostosować do każdych warunków. czy to jest totalny mrok czy słońce na monitor. cała regulacja oczywiście bez wpływu na jakość obrazu, wszystko lampami, żadnego tam cudowania. ad 3 : nie wiem. ad 4 : wszystko na stronie EIZO. a) kolory obudowy: BK: czarny (ale nie czerń 'absolutna', tylko delikatnie rozjaśniona) GY: biało-szary (bardzo fajnie wygląda) b) podstawki: H, E //vide: EIZO www, itp ad 5 : nie znam. // a ~32-33ms dla s-pva nie powinno przynieść niezadowolonych 'zwyklych' graczy. PS 1 : jeszcze warto wspomnieć: S2431W ma bardzo mały apetyt. wg. prad.de max zmierzony 75W a przy ~20% czyli ~140cd/m2, czyli uniwersalnej wartości do pracy, pobiera zmierzone 40W. ja w normalne dni siedzę na profilu "custom" + jasność 20-25%. w nocy do 'worda' czasem zejdę do 15%. w słoneczny dzień czasem podbiję do 28-max30% PS2 : warto podkreślić: -wysoką równomierność podświetlenia z odchyłką ponizej 10% (testy prad.de i nie tylko) -dobre fabryczne ustawienia-parametry, bez dziwnych odchyłów (w 'custom', 'RGB', itp.) //oczywiście nie mówie o fabrycznych ust. jasności;) -fabryczna wysoka powtarzalność ///mało tu ostatnio się pojawiam. a tu akurat trafiłem na zainteresowanego;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...