duzii Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Witam! Już jakiś czas temu wybierałem z wami kontroler obrotów, kolega z cooling.pl doradził mi Scythe Kaze Server 5,25 Black.Za dzień, może mam zamiar go zamawiać.Postanowiłem również zrobić fanswap w zasilaczu.Na wentylator polecono mi Scythe Gentle Typhoon 120mm 800 obr./min.(nie wiem czy te 800 obr. wystarczy?)Pomyślałem że jak zmieniam tyle rzeczy to zamówię od razu kilka innych rzeczy z cooling.pl Pomyślałem że dokupię wentylatory.W budzie zamontowane mam 3 coolermastera ( były z obudową) nie wiem czy je zmieniać czy zostawić?Doradźcie... Co do nowych wentylatorków to myślę nad SilentiumPC Zephyr 120 - 13,6 dBA.Na coś lepszego mi szkoda kasy... Tak myślałem by dokupić 120 na dół(miejsce koło zasilacz, wentylator wrzucał by z ziemi zimne powietrze do budy) + 140 na góre(prawa strona, zasilacz wyrzucał by gorące powietrze z nad pamięci/całe budy) I myślę czy coś jeszcze.U góry po lewej stronie nie wiem czy warto pakować następną 140 , myślę że wentylator z tyłu budy wystarczy.Z obudową dostałem również wentylek na bocznej ściance.Szczerze mówiąc średnio umiejscowili ten wentylator... Na ściance można zamontować 2 wentyle: 1.Ten niżej (teraz jest tam wentyl od cm) ma całkowicie beznadziejne miejsce, wieje na złącza pci( w których nic nie ma ) i troszeczkę na cooler karty graficznej. 2.Ten wyżej (na razie bez wentylatora) wiał by trochę na radiator od karakorum(jest on tak blisko ścianki że pół wylotu zasłania) i trochę na płytę główna. Teraz nasuwa się pytanie , jak to zrobić aby było wydajnie i w miarę cicho? Jaki wentylator zamontować, gdzie wymontować itp itd. Oczywiście wszystko będzie podłaczone pod kontroler(prócz kart graficznej + zasilacza który będzie śmigał na 800 obrotach) Doradźcie...:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Do zasilacza to typhoona 800rpm wystarczy. zwykle lozysko nie wyrobi. do reszty mozesz kupic zephyry. beda ok, jesli nie chcesz wydawac kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) Na wysokości Karaka nie montuj wentyla, ten niżej tłoczy Ci powietrze do grafiki. Ja zamontowałem u siebie dodatkowy 120mm pod napędem, na wysokości Mugena (do niedawna Karakorum) mam za nim HDD w sankach, tak że mam w linii prostej 3x120mm, a nad procem mam wspomagający 140mm. Zasilacz zamontowałem "po bożemu" ;) czyli jest poza obiegiem powietrza w budzie, ma chłodniej, ale trzeba go częściej czyścić. Zastanawiam się też czy nie zrobić tego dolnego w bocznej pokrywie jako wyciągającego, bo dolny przedni wentyl wtłacza powietrze do grafiki. Co do wentylków to ja mam 120mm AAB i 140mm Acutake, całkiem przyzwoite. Ale mam zamiar trochę pozmieniać, 2x przód proc i tył dam Tajfuny 120mm/800rpm, na górę i bok 140mm Acutake, do zasilacza może S-flex 120mm/800rpm i 80mm Noiseblocker na grafice. Edytowane 17 Czerwca 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) Czyli co żadnych wentyli nie zmieniać tylko dołożyć jeden na dole 12 cm i jeden na górze 14 cm ? Te Zephyry jak mają te swoje podkładki pod śrubki to już nie ładować takie cuś? Te stare wentyle z cm będą dużo głośniejsze od zephyrów? Czyli te wentyle od cm zostawiać tak ? Wystarczające są one czy straszny syf? I jak z wentylatorem od karakorum ? Edytowane 18 Czerwca 2009 przez duzii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Kołki są wygodniejsze od tandemu śruba+podkładka, nie przenoszą ewentualnych drgań na obudowę. Wentyl na dnie obudowy będziesz musiał b.często odkurzać, jak dla mnie jest on zbędny. Te wentyle które masz mogą być, o ile nie przeszkadza Ci hałas ;) a serio to wymagają kontrolerów obrotów. Składałem dla kogoś kompa właśnie w Dominatorze, kasy nie starczyło już na chłodzenie i regulatory więc te 2 CM 120mm podłączyłem pod płytę szeregowo, całkiem nieźle chodziły, wentyl na Karaku jest dobry na procki które się nie grzeją, czyli na niskich obrotach, na gorące będzie musiał hałasować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Jeszcze interesuje mnie czy warto pod taki kontroler podłączać wentylator od karty graficznej?Czy zostawić go do kontroli karcie:P? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zależy czym masz chłodzoną kartę, jak boxowm coolerem to nie warto. Jeśli zmieniałeś chłodzenie na jakieś wydajne + Normalny wentylator(y) to można, ale musisz monitorować temperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 (edytowane) Ok za wszystko mi wyszło 310zł ... trochę dużo :P nie liczyłem że tyle wydam na kilka śmieci. Jak myślicie ? Coś zmienić ? Ma to być do budy z sygnatury. jednak zamiast tego zephyra 120 wezme jeszcze jedną 140 i zamontuję ją na bok na miejsce tego cm 120 a ten cm pójdzie na sam dół koło zasilacza:) Myślę że tak będzie lepiej. Edytowane 19 Czerwca 2009 przez duzii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Ten panel trochę drogi, mój Zalman tańszy i obskoczy 6 i więcej wentylków, tyle że bez wyświetlacza i oczojebne diody ;) Co do kołków silikonowych to nie do wszystkich wentylków będą pasowały, niektóre mają otwór przez całą wysokość wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 W Zalmanie nie wyłączysz wentylatorów (no chyba że zatrzymują się poniżej ~4,7V - tyle ten Zalman chyba najmniej podaje). U siebie na noc wyłączam wszystkie oprócz tych w zasilaczu i wyciągającego wtedy to mam już kompletną ciszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Serio te kołki nie będą pasowały ? Z kąd się dowiedzieć do jakich pasują a do jakich nie ? Wolał bym wszystkie wentyle mieć na tych kołeczkach Edytowane 20 Czerwca 2009 przez duzii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Musisz popatrzeć na zdjęcia wentylków które kupujesz. Do takich nie pasują: Do takich pasują: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) To już widzę że do Typhoona nie będzie pasować ; p A co do zephyrów to już sam nie wiem ... na zdjęcia czasem to przedłużenie jest czasem nie... Nie wiem czy do zależy od wielkości ale np TUTAJ niby jest... tutaj też Czyli myślę że przy wersjach 140 kołki nie będą pasowały ... Np w 120 by pasowały ... Zephyr 120 Japierdziele taka głupia rzecz i wszystko pierdzieli We wszystkich 3 wentylach od cm które mam w budzie również kołeczek pasować nie będzie... ; p Co proponujecie ? Wolał bym te wentyle na czymś zamocować Wytłumaczcie mi czemu te kołeczki nie pasują w tych wentylatorach ? W jaki sposób to przedłużenie w wentylach przeszkadza ? Bo jak tak patrzę to niby wentyle wisieć i tak będzie.Czy się mylę ? Edytowane 21 Czerwca 2009 przez duzii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Do Tajfunów pasują, Tam otwory są trochę nietypowe, mają wycięte ok 1/4 tej "rurki" a kołek ma się gdzie zahaczyć. Tak to wygląda Acutake 140 ma otwory przez całą wysokość, ale 120 już są zrobione inaczej i te kołki pasują. Generalnie najlepiej samemu obejrzeć co kupujesz. Są też takie kołki, ale ja się na nich przejechałem z dwóch powodów, wykonane są z dennego materiału, który bardziej przypomina plastik niż gumę, a drugi widać na zdjęciu przy standardowej wysokości wentylku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Ok rozumiem:) Te 2 kołki to faktycznie trochę syfiaste :P Napisałem do cooling.pl czy by mogli sprawdzić jak to z tymi kołeczkami jest i zobaczymy.Jak nie będzie pasować to nie wiem czy kupić podkładki gumowe pod wentyle ? Czy po prostu olać to i kupić same wentylatory ? ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Do niektórych wentylatorów dają te podkładki w zestawie, np. Scythe. Ale wg. mnie równie dobrze możesz je olać, bo jak dobrze przykręcisz wentylator to nic nie będzie brzęczało, a jak wentylek będzie miał drgania to przez śrubę mimo podkładek silikonowych i tak przeniosą się na obudowę. Więc Kołki albo nic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Ok zamówiłem 1 kołek ( do typhona :P ) +3 podkładki pod 3 wentyle od cm a te Zephyry zamontuje na tych podkładkach ... Lepsze to niż nic :) Myślę że jutro max pojutrze dojdzie już przesyłke (dzisiaj koło 16 kurier już dostał paczkę) I już mam następne pytanie ... Czujniki z kontrolera chciał bym zamontować na radiatorze od procka,na karcie graficznej,na radiator któryś z mosktów ( nie wiem jeszcze który :P ) + 1 czujnik mi zostanie. 1)Procesor- czujkę dać między żeberka ( na sam dół) czy może na (nie wiem jak to się nazywa...) niżej na spód , oczywiście nie od strony procka ... W którym miejscu temp będzie najdokładniejsza? Może inne miejsce proponujecie? 2)Karta graficzna...- tu już nie mam zielonego pojęcia gdzie to cholerstwo zamontować. Rade 4890- cały zabudowany ; p 3) tu nie powinno być problemu 4)gdzie dać ostatnią czujkę ? Zasilacz ? Pomiędzy pamiątki ram ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Czwartą sondę możesz dać na dysk, między dysk i blachę obudowy, tylko jej nie zgnieć ;) Zazwyczaj czujnik i wentylator chodzą w parze, więc czujnik na procku i wentylator na procku, to samo z grafiką itd. ponieważ jak temperatura się podnosi to panel podnosi obroty wentyla. Na grafikę włóż sądę w okolice radiatora, a na procku pomiędzy dolne finy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Duże są różnice temp?Bo temp podawana przez sondę prosto z procka pewnie podaje dokładniej niż sonda która jest w okolicy procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Ok:) Wszystkie części już doszły, wszystko już zamontowane :)Nadal nie wiem gdzie upchnąć ten czujnik od karty graficznej ... bo jak dałem na tam gdzie myślałem że jest najcieplej to według kontrolera karta ma 30 stopni -_-'.W stresi na procku też aż 10 stopni różnicy ... Jak jest 1 wentyl podłaczony pod 1 wyjście to jest dobrze, fajna regulacja itp. Ale jak już są np 2x14 cm to więcej jak 800 rpm nie da się dać... Na 2x12 1000 rpm max ; p trochę to mało. Nawet kanał 4 pod który jest tylko 1 wentylator (12cm) mogę kontrolować do max 1300 rpm :I Tylko na procku do 2200 aż ; p U was też tak kijowo chodzi ? Edytowane 23 Czerwca 2009 przez duzii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Radiator zawsze będzie miał niższą temperaturę niż element który chłodzi, nie przejmuj się tym. Co do kontrolera to niewiele więcej mogę pomóc, wolę analogowe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Yogi jak byś chciał polecać komuś jeszcze Scythe Gentle Typhoon 120mm 800 obr./min. to od razu ci mówię że akurat w moim przypadku ten wentylator kompletnie nie daje rady ... Chyba że w spoczynku ; p Jak zasilacz jest tak obciążony jak mój to już lipa jest.Dzisiaj na furmarku + occt zasilacz się zagotował i komputer zdechł ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Chief 450W, pewnie nie nowy do takiego konfigu, w dodatku kręconego, co w tym dziwnego że się zagotował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Na starym wentylu nie miałem żadnego problemu:) A męczyłem go jeszcze bardziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...