Skocz do zawartości
Gość Harry Lloyd

Asus Maximus III Formula

Rekomendowane odpowiedzi

Mnożnik zostaw na auto tylko wyłącz Turbo wtedy będziesz miał jednocześnie oszczędzanie energii kiedy nie potrzeba całej mocy. Ewentualnie jak ci to wisi ustaw max mnożnik.

Do 3.6GHz najpewniej żadnego napięcia nie będziesz musiał zmieniać. Później podnoś stopniowo vcpu i IMC.

Np u mnie przy:

181x21 IMC 1.272

191x21 IMC 1.331

191x22 IMC 1.385

Oczywiście że napięcie ramu jest większe to od razu widać w biosie. Przecież pamięci zwykle są 1.6-1.65v z tych pod Intela, gdyby IMC miał byc wtedy ponad 2V to by wszystko z dymem poszło.

Ja osobiście wole Linxa.

A właściwie jaki masz CPU bo nie masz sygnatury i nic nie wiadomo? ;)

Edytowane przez rafa
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turbo i inne bzdety od oszczędzania energii ma wyłączone ;) Mnożnik sam sobie ustawiasz czy na manualu jedziesz ?

Co do AUTO to czy płyta jest w stanie zmienić optymalnie dla danej sytuacji odpowiedni mnożnik ? Bo napięć na auto nie można mieć ;p

No faktycznie ;p Mój procek to i5 760 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam mnożnik na auto i wszystkie tryby oszczędzania włączone. No własnie na tym polega technologia Intel Step która wprowadzili już w Core 2 Duo :) zależnie od obciążenia sam dobiera mnożnik a jak nic nie robi to ustawia najniższy czyli x6 i obniza napięcie wtedy mniej się grzeje i nie marnuje energii.

Napięcia na auto do małego OC można mieć, powiedzmy do 3.6 nie ma potrzeby nic majstrować tylko bclk i oczywiście odpowiedni mnożnik pamięci.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam inny procesor i do tego co sztuka to inna :)

Ale możesz od czegoś zacząć.

3.8GHz 181xAUTO (czyli będzie 21 bo mamy takie same mnożniki) turbo wyłączone

Mój ram wtedy na 1810 chodzi ale musisz dopasować do swojego.

VCPU 1.24V - zacznij od wyższego np 1.30 i schodź w dół robiąc testy na początek kilku minutowe.

IMC 1.272 - tez możesz spróbować od wyższego np 1.3

Nie zmniejszaj obu napięć naraz bo nie będziesz wiedział które jest stabilne.

Ja nie testuje tylko LinXie, w każdym razie nie robię nim długich testów bo u mnie komputer liczy w BOINC a to sa najlepsze testy stabilności. Jak komp liczy bez BSODów przez kilka dni to jest na pewno stabilny.

EDIT

4.0GHz 191xAUTO j.w.

mem 1910, napięcie poniżej specyfikacji

VCPU 1.331

IMC 1.285

Edytowane przez rafa
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze, a napiecie ramow mam ustawic: auto , równe z napięciem procesora (bo tak też było napisane w poradniku o podkręcaniu na LGA 1156 w podforum "Podstawowe Zagadnienia") czy o 0.5v wieksze ? :)

EDIT: Moje standardowo mają 1.55025V.

Edytowane przez Piospi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie ramu w zależności od jego taktowania. Jak jest jak domyślne lub nie wiele wyższe albo nawet niższe wtedy napięcia ramu nie ruszaj w ogóle. Na razie w ogóle staraj się trzymać ram nisko żeby nie OCować go jednocześnie z resztą. Jak już będziesz wiedział ile procesor potzrebuje napięcia, potem ile płyta i proc potrzebują napięcia na IMC wtedy na końcu mozna popatrzeć na ram.

Napięcie 1.272 to podałem ci że u mnie jest na IMC. Skoro takie napięcie ustawisz to znaczy że mógłbyś podnieśc napięcie na ramie aż do 1.772V (czyli do max róznicy 0.5V)

Ale tego nie potrzebujesz robić, to zwykle dotyczy pamięci które domyślnie potrzebują znacznie powyżej standardowych 1.65V lub do extremalnego OC pamięci.

Twoje pamięci sa niskonapięciowe. Zostaw Auto i pilnuj mnożnika żeby ram był nie więcej niz w specyfikacji.

Na dziś koniec ide spać :)

Edytowane przez rafa
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ciekawi mnie ten Linx, on jest jakiś dziwny. Gdy jest włączony test to użycie procesora jest jak w stanie spoczynku, jak włączę test (dałem o różnej długości czasowej) to nie wyświetla wyników i idzie dalej :blink: oraz nie reaguje na przycisk stop. Jednak użyję PRIME 95.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ja nowy ;-) To znaczy przesiadłem się na 1156 i odstaję ;-)

Mam i5 750 i płytkę z wątku i chciałbym wycisnąć z tego zestawu ostatnie MHz

Wiem, że każdy procek jest inny ale jak ustawić mniej więcej takty na tym sprzęcie, by nie było zagrożenia przegrzania ? Jakie napięcie dla tego procka jest akceptowalne do pracy 24/7 ?

Ogólnie mogę powiedzieć, że płyta jest świetna. Jakość wykonania, kolorystyka i masa narzędzi do zabawy to moim zdaniem jej podstawowe zalety.

Pod programem Turbo EVO jest kilka suwaków (sreena zamieściłem w załącznikach) - co sądzicie o moich ustawieniach czy coś negatywnie rzuca się w oczy ?

post-104524-041420900 1283816237_thumb.jpg

Prosiłbym o sugestie odnośnie ustawienia poszczególnych suwaków. Przy ustawieniach ze screena wyskakuje mi "Procesor jest za gorący" pod programem OCCT gdzie makx temp mam ustawione na 80'C

wrzucam też screena przeprowadzonego na szybko pokazującego jak wygląda odczyt temperatur (screeny zrobione przy napięciu procka 1.4):

post-104524-082102800 1283816996_thumb.jpg

Proszę o sugestie i mam nadzieję że wspólnymi siłami pociągniemy ten wątek - bo jestem pewien że płyta jest tego warta.

Edytowane przez czakiflaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafa, a Tobie coś tam ćwierka?

Ano niestety ćwierka kiedy nie ma obciążenia CPU lub jest bardzo niewielkie :(

...Wiem, że każdy procek jest inny ale jak ustawić mniej więcej takty na tym sprzęcie, by nie było zagrożenia przegrzania ? Jakie napięcie dla tego procka jest akceptowalne do pracy 24/7 ?

Ogólnie mogę powiedzieć, że płyta jest świetna. Jakość wykonania, kolorystyka i masa narzędzi do zabawy to moim zdaniem jej podstawowe zalety.

Pod programem Turbo EVO jest kilka suwaków (sreena zamieściłem w załącznikach) - co sądzicie o moich ustawieniach czy coś negatywnie rzuca się w oczy ?

[obrazek]

Prosiłbym o sugestie odnośnie ustawienia poszczególnych suwaków. Przy ustawieniach ze screena wyskakuje mi "Procesor jest za gorący" pod programem OCCT gdzie makx temp mam ustawione na 80'C

wrzucam też screena przeprowadzonego na szybko pokazującego jak wygląda odczyt temperatur (screeny zrobione przy napięciu procka 1.4):

[obrazek]...

IMC to nie jest napięcie procka tylko kontrolera pamięci w procesorze! Nie potrzebnie go katujesz tymi 1.4V Płyta i proc spokojnie te 200 bclk zrobią na mniejszym vIMC.

W ogóle to może przejrzyj chociaż przykładowe wartości na ostatniej stronie co podawałem...

Poza tym porządny overclocking jest przez BIOS a nie te gadżety windowsowe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli 1.4V to stanowczo za dużo to ile w takim razie proponujesz ? Ok poustawiam wszystko w BIOSie. Chłodzenie mam wpisane w sygnaturce.

Zaktualizuj Bios do najnowszej wersji, ustaw wszystko na def. i zacznij podnosić bclk. Jak proc będzie niestabilny to podnoś napięcie delikatnie na procesorze, jak to nie pomoże podnieś IMC i tak do bólu :)

To niestety trwa trochę czasu, ale wiadomo każdy proc inny jest. Oczywiście wszystko robisz w biosie, tam też masz możliwość zapisu dobrej konfiguracji, tak by nie ustawiać wszystkiego za każdym razem od początku.

Najważniejsze: Przeczytaj ten temat od początku plus temat: Core i5/i7 - Lynnfield (lga 1156) - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Troszkę jest tej leORT: ORT: ktury, ale za to ile odpowiedzi :) Powodzenia w zabawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaznacz przycisk All i dopiero start. Powinno obciążyć na maksa.

Nie zdarzają Ci się świerszczenia cewek na płycie?

LOL, dopiero dziś odkryłem, że trzeba go uruchomić z uprawnieniami admina i działa w końcu xD

Nie, nic takiego nie słyszę. Jeśli coś takiego masz, to współczuję :(

Pozdrawiam.

Edytowane przez Piospi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja durny wcześniej nie sprawdziłem...wystarczyło wyłączyć Load Line Calibration i sterowanie fazami i ćwierkanie ustało :mur:

Teraz muszę ustalić czy tylko jedna z tych funkcji pomoże. A tak mnie to irytowało!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś robiłem testy i nie było wielkiej róznicy przy wyłączaniu rdzeni więc doszedłem do wniosku żę te wbudowane systemy oszczędzania robią swoje bardzo dobrze.

Oczywiście różnica przy max obciążeniu jest większa.

Ładowałeś nowego biosa 2001?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie gdyż planuję zakupić płyte maximus iii formula, mam pytanie Jak wygląda sprawa z zamontowaniem np: Noctua NH-U12P SE2 lub Noctua NH-U9B SE2, lub Scythe Yasya, czy przy zamontowniu takich zestawów będzie blokada 2 slotów RAM, czy jest wystarczająca ilość miejsca ? Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z potwierdzeniem teraz to troche kłopot bo nie ma mnie w kraju. Z tego co pamiętam to wchodzą pamieci a jak nie to wiatrak można przestawić na drógą stronę grzejnika. W kraju będe w sobote to zajrze do kompa i zrobie zdjęcie bo to jest stare.

Edytowane przez bodzio.k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, stałem się posiadaczem tej płyty, dzisiaj odpalilem PC probe II i pojawił mi się o to taki komunikat

[10-14-2010 at 06:22 pm] CPU Voltage Abnormal, 53.12 V

[10-14-2010 at 06:22 pm] CPU Voltage become normal, 0.87 V

A wczesniej dotyczył abnormal dram vtdr było chyba 0.8 i wrócilo do normy.

Moje pytanie czym to jest spowodowane ? Ustawienia w BIOSie sa narazie std jescze nic tam nie ruszałem.

Dzięki za odp.

Odpalilem potem prime 95 i jedyny komunikat to był

[10-14-2010 at 07:05 pm] CPU Temperature Abnormal, 65 degrees centigrade

[10-14-2010 at 07:05 pm] CPU Temperature become normal, 64 degrees centigrade

[10-14-2010 at 07:05 pm] CPU Temperature Abnormal, 65 degrees centigrade

[10-14-2010 at 07:05 pm] CPU Temperature become normal, 64 degrees centigrade

[10-14-2010 at 07:08 pm] CPU Temperature Abnormal, 65 degrees centigrade

[10-14-2010 at 07:09 pm] CPU Temperature become normal, 64 degrees centigrade

[10-14-2010 at 07:09 pm] CPU Temperature Abnormal, 65 degrees centigrade

Dzięki za odp.

Edytowane przez avatar_mk

Udostępnij tę odpowiedź