Skocz do zawartości
yotomeczek

XP Diode Reader

Rekomendowane odpowiedzi

Taj sobie przeglądam stronkę z fotkami ze zmagań mlivak i jedno mnie zaciekawiło :

http://www2.arnes.si/~mlivak/Xp%20diode%20reader/

kilka interesujących fotek ...

Wygląda na to, że nawet jak płyta nie ma odczytu z diody - to można go sobie dorobić ... wiecie coś więcej na ten temat ??

Bo mnie podoba się odczyt z rdzenia a nie z podstawki czy spod proca (różnica jak na obrazku to ok 12 stopni - dioda 47, termistor 35)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hoot's AMD Diode Reader

Troche info tutaj:

Problems w/ maxim 6657 based AMD thermal diode reader

Od siebie powiem ci, ze jesli znajdziesz gdziekolwiek w polsce uklad Maxim 6657 to daj mi znac. Pytalem o niego w elektronicznym, to odpowiedz otrzymalem nastepujaca "zadnych szans" :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba przylutowac dwa przewody = utrata gwarancji

Dolaczamy si rownolegle do elektroniki plyty co moze wprowadzic ogromne bledy pomiarowe.

Pozdro

Dexter

Wiekszosc plyt ma zlaczku SMBus, do ktorej mozna sie podpiac, jesli nie ma, wtedy trzeba sie wpiac "w pamieci". Tak wiec pozostaje tylko klopot 2 pinow w socketcie, ale wpiac nie musi koniecznie znaczyc wlutowac. Zreszta tego typu mod w porownaniu z Vcore-modem, 5V-modem itd to w sumie pikus :wink:

Jak widac na przykadzie ludzi z tego korzystajacych patent nie powoduje ogromnych bledow pomiarowych, ale jak dla mnie odczyt ten na pewno super dokladny nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi