Skocz do zawartości
trymek

Zasilacz Zdycha Od Ostrego Oc?:(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pewien poważny problem z kompem(wybaczcie zbyt dużą ilość znaków). Otóż pracuję sobie na konfiguracji:

athlon X2, 2mb, 90nm, 2,6Ghz@1,2V def.@róznie, ale ostatnio 3,15Ghz@1,6V bios :oops: (taka marna sztuka),

2x1gb kingmax

grafa 2600xt

2x160gb raid0

dfi infinity nF4 sli AM2

sb live

psu: Topower P6 420W, linia 12V@30A/360W

Problem jak już się pewnie domyśliliście polega na...przypalającej się wtyczce P4 mojego zasilacza.

Dziwne anomalie zauważyłem jakiś czas temu...podczas grania czy też zwykłego buszowania po necie komp się wyłączył...sprawę olałem, kompa włączyłem i zapomniałem...wyłączył się po jakimś czasie znowu, więc sprawdzając co jest nie tak odłączyłem wtyczkę P4...

Dołączona grafika

przypalone są rzecz jasna otwory od dwóch przewodów 12V(haczyk oraz drugi bolec musiałem uciąć), masy są oczywiście czyściutkie

Proc wtedy pracował na 3ghz@1,4V czyli lajt, chwilowo tylko dawałem 3,1@1,57

Po wymianie wtyczki i jednego pina oraz zmierzeniu napięcia miernikiem(wyszło ~11,97V), podłączyłem ją...OC dawałem różne, a napięcia na wtyczce P4 przy 3,15Ghz@1.62V podczas wygrzewania orthosem, OCCT itp osiągały ~1,82V oraz ~1.91V(pierwszy i drugi kabel w P4), tempy ok. 57 stopnii przy odczycie z rdzeni.

Po kilku dniach komp się znowu wyłączył, od razu nura do kompa no i wtyka znowu upalona(tym razem tylko jeden pin).

Dołączona grafika

Przyznam bez bicia, że do OC podchodziłem bardzo na luzie, bo to stary sprzęt, więc chciałem sobie sporo "poOCować" bez zmartwień, ale nie sądziłem, że przy zbyt dużym OC czy zbyt małej mocy palą się wtyczki i to przy pełnej stabilności w orthosie(prio 9 small-ffts) i stosunkowo niskich temperaturach.

Zastanawiam się czy może to być wina tylko zasilacza np. zużytych części czy może coś nie tak z płyta główną?

Czekam na Wasze opinie..

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienileś wtyczkę zasilacza, jednak gniazdo na mobo miało też wygrzane i zaśniedziałe styki. Pomimo nowej wtyczki ni było dobrego styku. Postaraj się jakoś wyczyścić styki w gnieździe na mobo. Najlepiej byłoby wymienić gniazdo na mobo. Można też w mobo wlutować przewody :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na świeże info.

Jako, że płyta nie postuje bez podłączonej wtyczki P4 to musiałem użyć przejściówki, uzyskałem następujące informacje:

-przy procesorze na def. tj. 2,6Ghz@1,2V (orthos prio 9, small ffts) napięcie na obydwu żółtych przewodach 12V wyniosło ~11,85V, mierzone oczywiście na wtyce P4

-przy ust. 3.15@1,62V(1,6 bios) uzyskałem na pierwszym kablu 11,6V, a na drugim 11.57V i co warto podkreślić jeden z molexów wiązki był mocno ciepły

Przejściówkę podłączyłem do "czystej" wiązki bez żadnych wentylatorów czy innych rzeczy(z podłączonym wentylatorem było <11,5V) Goła wiązka daje napięcie ~12V

Wymienileś wtyczkę zasilacza, jednak gniazdo na mobo miało też wygrzane i zaśniedziałe styki. Pomimo nowej wtyczki ni było dobrego styku. Postaraj się jakoś wyczyścić styki w gnieździe na mobo. Najlepiej byłoby wymienić gniazdo na mobo. Można też w mobo wlutować przewody :)

Niby tak, ale za pierwszym razem jak to się stało to gniazdko na mobo nie było raczej upalone, a sam zasilacz ma złocone styki...

Najbardziej mnie interesuje to to czy zasilacz ma już dość , czy może jednak mobo jest walnięte np. sekcja zasilająca?

Googlowałem trochę i jakież było moje zdziwienie kiedy wyświetliło wcale nie mało wyników z tematami o upalonych wtyczkach zasilania od płyt głównych.

W ogóle dziwna sprawa, żeby coś się zużywało w tak irracjonalny sposób. Imo, albo jakis bład fabryczny, albo zużyte część zasilacza, ale w tym przypadku zasilacz powinien się wyłączać. Wszystkie kondensatory w zasilce są w stanie idealnym tzn. w ogóle nie wybrzuszone, przebarwione czy coś..

EDIT>>@down

jeśli rzeczywiście byłaby to wina zasilacza(kondziolow czy czegokolwiek) to pozostaje kupować takie z 5-letnia gwarą...

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-przy ust. 3.15@1,62V(1,6 bios) uzyskałem na pierwszym kablu 11,6V, a na drugim 11.57V i co warto podkreślić jeden z molexów wiązki był mocno ciepły

Przejściówkę podłączyłem do "czystej" wiązki bez żadnych wentylatorów czy innych rzeczy(z podłączonym wentylatorem było <11,5V) Goła wiązka daje napięcie ~12V

a sam zasilacz ma złocone styki...

Wygląda na to, że na tym mocno ciepłym molexie odłożyło się brakujące 0,5V. Zasilacz ma ładne (złocone) lecz marne styki. Nie zapewniają dobrego docisku.

Edit: Przejściówkę powinieneś podłączyć do pierwszego molexa od zasilacza.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc złote miałem na myśli nie śniedziejące, a nie, ładne :wink:

Edit: Przejściówkę powinieneś podłączyć do pierwszego molexa od zasilacza.

ok, mam na drugim

lecz marne styki. Nie zapewniają dobrego docisku.

Raczej nie ma takiej możliwości. Sprawdzałem jak wchodzą same styki w bolce i wchodzą po prostu ciasno. Skoro nie są rozwarte, albo coś to nie mogą być luźne. Poza tym wtyk 24 pin nie ma problemów z przypalaniem, a ma te same piny.

Imo styk to styk, różni się jedynie wykończeniem tj. cynowany lub złocony.

Hmm, spróbuje zeszlifować bolce na mobo, ewentualnie użyje kontakt S, który gdzieś powinienem jeszcze mieć...

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Poza tym wtyk 24 pin nie ma problemów z przypalaniem, a ma te same piny.

Imo styk to styk, różni się jedynie wykończeniem tj. cynowany lub złocony.

24pin atx jest śmiesznie obciążony - najwięcej ciągnie zasilanie proca i grafy. Dlatego odkąd wprowadzono oddzielne wtyczki dla CPU/GPU skończyły się problemy z tym gniazdem.

Są 2 możliwe przyczyny twoich problemów:

1. zły styk - nieważne czy złocony, platynowy czy kosmiczny - słaby docisk = duża rezystancja = ogień i dym ;)

2. zbyt duży prąd - pomiar napięcia jest mało istotny w tym przypadku. Molexopodobne wtyczki wytrzymują max 10A/pin na dłuższą metę (zazwyczaj znacznie mniej). Jeśli styk był dobry na początku, to być może jest uszkodzenie w przetwornicy Vcore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi