matk Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Witam , mam problem z dyskiem "ExcelStor" 80GB (dokładnie taki sam jak ten https://ssl.allegro.pl/item617992605_dysk_e...lstor_80gb.html ) dysk działał zawsze normalnie , podłączyłem go pod swój komputer i odpaliłem z niego Windowsa XP (teraz wiem że nie powinno się tak robić) , wszystko działało normalnie po czym odłączyłem i podłączyłem go pod stary komputer na którym cały czas jest używany. I tu pojawił się problem , windows się nie włączył i bios nie widzi dysku. Wsadziłem płytę windowsa xp , włączyłem instalacje dysk był normalnie widoczny , więc zrobiłem format , skopiowały się pliki windowsa po czym jest komunikat o ponownym uruchomieniu komputera i znów jest to samo czyli bios nie widzi dysku ;/ Gdy podłącze go pod swój komputer i uruchomię windowsa ze swojego dyku , widzę normalnie partycje tego dysku. Czyli wszystko się zepsuło gdy ten dysk podłączyłem pod swój PC i odpaliłem z niego windowsa ;d A jeszcze z ciekawości próbowałem zainstalować windowsa 7 i zaraz na samym początku instalacji gdzie wybiera się partycje na której ma być zainstalowany pojawia się to: Komputer na którym ten dysk jest używany to: Athlon 3200+ Gigabyte GA-K8NE 512 RAM DDR W biosie w hard disk boot priority jest tylko "Bootable add-in cards" Edytowane 20 Czerwca 2009 przez matk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Przestawiałeś zworki na dysku? Grzebałeś w biosie? Włącz automatyczne wykrywanie dysku w bios. Jaki masz zasilacz? Dysk dostaje prąd? Słychać jego start? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matk Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) Dysk jest SATA więc nie ma zworek. Na biosie się nie znam więc przestawiałem coś tam ale nic to nie dało. Zasilacz jest jakiś Mustang , ale słychać normalnie start dysku. Przed chwilą wziąłem dysk do kolegi , u niego wszystko normalnie działało , dysk został wykryty więc zainstalowałem windowsa lecz u mnie nadal dysku bios nie wykrywa. Więc dysk jest sprawny. ps Jednak format u kolegi coś pomógł , w biosie wyłączyłem wszystkie RAID i od razu wykrył dysk :D teraz tylko zrobiłem format i instaluje windowsa :) Dzięki za wszystkie odpowiedzi ;) Temat można zamknąć. Edytowane 21 Czerwca 2009 przez matk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...