Skocz do zawartości
Maciek26

Wyłączony Pc Ale Karta Sieciowa Nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam w/w plyte glowna i do niej podlaczony router Linksys WAG54G2 zwykla skretka.. Wszystko sprawoje sie wysmienicie, ale zauwazylem jedno dziwne zjawisko.. Mianowicie po zamknieciu systemu dioda na routerze, oznakowujaca moj komputer ciagle sie swieci.. Wydalo mi sie to o tyle dziwne, poniewaz na moim 6-letnim staruszku (sieciowka realtek pod PCI) dioda najzwyczajniej w swiecie gasla, no bo przeciez komputer zostal wylaczony? W tym przypadku router zachowuje sie jednak inaczej.. Czy to normalne zjawisko? Jesli tak to czy mozna jakos ustawic, zeby karta sieciowa wylaczala sie po zamknieciu systemu?

Edytowane przez Maciek26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz poproboje :)

A teraz z innej beczki, moze lekko glupawe pytanie ale coz :PP Czy po zamknieciu systemu bezpieczne jest wylaczanie PC z pradu? Tzn. komputer wylaczony a ja pstryczkiem na listwie zasilajacej odlaczam zasilanie (z ta funkcja WOL i bez niej czy jest to bezpieczne dla PC).. Moze to wydawac sie dziwne, ale wymienilem wczoraj dysk na nowy (po 3 dniach uzytkowania) i przez chwile przyszlo mi na mysl, ze moze to bezmyslne wylaczanie komputera z pradu moglo sie przyczynic w jakis sposob do uszkodzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpieczne.

W razie skoków napięcia lub innych dziwnych akcji z prądem masz wtedy pewność że komp jest bezpieczny.

Dysk mógłby paść gdybyś wyłączał listwę podczas jego pracy,a po zamknięciu sytemu nic mu nie grozi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Ci to przeszkadza?

U mnie też się pali na ruterze kontrolka kompa i mam to gdzieś :D

Edytowane przez Miodnyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpieczne.

W razie skoków napięcia lub innych dziwnych akcji z prądem masz wtedy pewność że komp jest bezpieczny.

Dopóki nie w2yciągnie wtyczki z gniazda, dopóty sprzęt będzie narażony na przepięcia w sieci.

A Wake On Lan jest automatycznie disabled, nie sądze żeby włączał w biosie opcję której nie potrafi nawet znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopóki nie w2yciągnie wtyczki z gniazda, dopóty sprzęt będzie narażony na przepięcia w sieci..

Z tym się niekoniecznie zgodzę.

jeśli wyłącznik w listwie odcina całkowicie obie linie,to nie trza wyciągać wtyki-a przyzwoite listwy tak mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopóki nie w2yciągnie wtyczki z gniazda, dopóty sprzęt będzie narażony na przepięcia w sieci.

A Wake On Lan jest automatycznie disabled, nie sądze żeby włączał w biosie opcję której nie potrafi nawet znaleźć.

To jak mam ta sieciowke w koncu wylaczyc :( Tzn. zeby sie nie swiecilapo wylaczeniu PC :/ A tej funkcji WOL wogole nie ma w biosie.. Klikalem wszystko co bylo tylko mozliwe.. Sam juz nie wiem.. Moze mi sprzet wysiada? xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nerwy Ci wysiadają co najwyżej.

Widocznie "ten typ tak ma" :D

Stare sieciówki miały deko inną konstrukcję i może były całkiem odcinane przez mobo.

Nie spotkałem się nigdy aby we współczesnych płytach gasła kontrolka na ruterze po wyłączeniu PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym się niekoniecznie zgodzę.

jeśli wyłącznik w listwie odcina całkowicie obie linie,to nie trza wyciągać wtyki-a przyzwoite listwy tak mają.

Proponuję to kiedyś sprawdzić podczas burzy. Z całym szacunkiem, ale jeśli:

Wyładowanie główne niesie ze sobą prąd od 30 do 50 kA, ale zdarzają się i wyładowania wytwarzające 150 kA. W czasie uderzenia przepływa ładunek rzędu 5 kulombów, a całkowita energia odpowiada 140 kWh. Taka ilość energii wystarczyłaby, aby żarówka o mocy 100 W świeciła się przez dwa miesiące. Średnie dane dotyczące piorunów mogą się różnić zależnie od warunków atmosferycznych typowych dla danego klimatu.

... to nawet listwa za 100 zł nie pomoże.

A co do tematu, można spróbować przełączyć zasilanie na płycie z +5VSB do 5V, ale nie wiem czy będzie to miało jakikolwiek wpływ na sieciówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tematu, można spróbować przełączyć zasilanie na płycie z +5VSB do 5V, ale nie wiem czy będzie to miało jakikolwiek wpływ na sieciówkę.

To jest jeden trop, a drugi jest o wiele prostszy.

Mój router UbiQuiTi wykrywa tylko czy przewód jest włożony do gniazda - nie wiem, masa, pozostałości elektryczności, a może sam wysyła napięcie po przewodzie.

Może tylko ci router wykrywa że wtyczka jest włożona, a nie że jest nawiązane połączenie :] Mój stary D-Link miał tak na slotach LAN'owych, nie WAN'owych, więc to też dobry pomysł.

Dla pewności, włożyłem kabel do starego wzmacniacza sygnału do anteny - wykrywa mi czy kabel jest włożony :] (Ten UbiQuiTi, D-Linka nie chce mi sie wyciągać)

Ale trop z 5v+ też jest dobrym tropem.

Ale nade wszystko - Maćku26, co to ci robi za różnice czy lampka jest włączona czy nie? Po szczerszemu - olej sprawe, wszystko jest w najwiekszym porządku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi