adio152 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Witam. Mam problem z internetem po ostatnich burzach... Otóż mam router Wlan Linksysa. I miałem podłączony swój PC z routerem kablem ethernet. Wczoraj miałem niestety podłączonego PC do prądu w czasie burzy... Zgasł cały prąd w domu i włączyli dopiero rano. Włączyłem swojego PC, Wszystko sie włączyło ale kontroler ethernet(wtyk kabla ethernet) w komputerze nie zadziałał... Jak myślicie co sie mogło stać? Jest możliwośc kupienia tego kontrolera? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Jeśli piorun walnie gdzieś w pobliżu, gdy 2 urządzenia są połączone kablem sieciowy, to przez indukcję prądu obydwa urządzenia zostaną uszkodzone. Przerabiałem na własnej osobie kilka lat temu. Poszła karta sieciowa w kompie moim i kumpla - były połączone krosem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adio152 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Tylko problem w tym ze router działa jak należy... Poradzccie co z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Może inaczej. Nie pali się cała karta co właśnie gniazdo. A przy wartości kart 15-20 PLN nie warto było przy nich grzebać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adio152 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 OK no to zostaje mi kupno nowej karty. Dzięki za pomoc:). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Można wcześniej dla pewności pożyczyć od kogoś kartę, chociaż używkę można mieć już za 5-10 PLN w komisie. Sprawdzać w sumie nie ma za bardzo co, bo albo działa albo nie. Odnośnie zaś Twojego przypadku, to jest jeszcze szansa, że poszło gniazdo w routerze. Najlepiej jak by wpadł znajomy/znajoma z laptopem i kawałkiem kabla i trzeba by sprawdzić połączenie z routerem i z kompem. Opierając się na Twoim opisie i doświadczeniu wspomnianym wyżej obstawiam, że zarówno gniazdo w karcie jak i w routerze raczej nie działa. Jak masz miernik (taki najprostszy nawet), to przełącz go w tryb testowania obwodu i sprawdź kabel - każdą z 8 linii (bo nie pamiętam które są używane). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adio152 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 (edytowane) Mam właśnie drugiego PC podłaczonego też kablem ethernet routerem i wszystko działa jak należy... Z tym że próbowałem do tego samego gniazda podłączać ten zepsuty i był brak jakiejkolwiek reakcji... Także chyba jedynym wyjściem będzie kupienie nowej karty... Na początku też zaciekawiło mnie to że zaraz po włączeniu routera pozostałe 3 gniazda z 4 też nie reagowały na podłączenie kabla ale potem już wszystko wróciło do normy tylko ten zepsuty PC pozostał bez internetu...A no i jeszcze jedno lepiej kupić zwykłą kartę czy karte USB? Edytowane 26 Czerwca 2009 przez adio152 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adio152 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 OK już śmiga na nowej karcie:) Jeszcze raz dzięki za pomoc:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...