Skocz do zawartości
adio152

Problem Z Internetem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z internetem po ostatnich burzach...

Otóż mam router Wlan Linksysa. I miałem podłączony swój PC z routerem kablem ethernet.

Wczoraj miałem niestety podłączonego PC do prądu w czasie burzy...

Zgasł cały prąd w domu i włączyli dopiero rano.

Włączyłem swojego PC, Wszystko sie włączyło ale kontroler ethernet(wtyk kabla ethernet) w komputerze nie zadziałał...

Jak myślicie co sie mogło stać? Jest możliwośc kupienia tego kontrolera?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli piorun walnie gdzieś w pobliżu, gdy 2 urządzenia są połączone kablem sieciowy, to przez indukcję prądu obydwa urządzenia zostaną uszkodzone. Przerabiałem na własnej osobie kilka lat temu. Poszła karta sieciowa w kompie moim i kumpla - były połączone krosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można wcześniej dla pewności pożyczyć od kogoś kartę, chociaż używkę można mieć już za 5-10 PLN w komisie. Sprawdzać w sumie nie ma za bardzo co, bo albo działa albo nie.

Odnośnie zaś Twojego przypadku, to jest jeszcze szansa, że poszło gniazdo w routerze. Najlepiej jak by wpadł znajomy/znajoma z laptopem i kawałkiem kabla i trzeba by sprawdzić połączenie z routerem i z kompem. Opierając się na Twoim opisie i doświadczeniu wspomnianym wyżej obstawiam, że zarówno gniazdo w karcie jak i w routerze raczej nie działa.

Jak masz miernik (taki najprostszy nawet), to przełącz go w tryb testowania obwodu i sprawdź kabel - każdą z 8 linii (bo nie pamiętam które są używane).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam właśnie drugiego PC podłaczonego też kablem ethernet routerem i wszystko działa jak należy...

Z tym że próbowałem do tego samego gniazda podłączać ten zepsuty i był brak jakiejkolwiek reakcji...

Także chyba jedynym wyjściem będzie kupienie nowej karty...

Na początku też zaciekawiło mnie to że zaraz po włączeniu routera pozostałe 3 gniazda z 4 też nie reagowały na podłączenie kabla ale potem już wszystko wróciło do normy tylko ten zepsuty PC pozostał bez internetu...A no i jeszcze jedno lepiej kupić zwykłą kartę czy karte USB?

Edytowane przez adio152

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi