cadder Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Witam serdecznie, Jestem świeżo po zakupie zestawu procesor+płyta główna+pamieci. Są to po kolei: Phenom II X4 955 BE, Asrock M3A780GHX na AM3, 4gb OCZ Reaper ddr3 1333mhz cl6. No i mam z nimi następujące problemy: Po włączeniu komputera albo nic sie nie dzieje, albo ukazuje sie obraz od plyty glownej na dluzszy niz normalnei okres czasu - 30sekund-minuta, a klawiatura jest wykrywana z opoznieniem wiec zeby wejsc w ustawienai biosu trzeba poczekac od nacisniecia przycisku pwr okolo minuty. potem albo wczytuje sie windows albo ukazuje komunikat o kilkukrotnym problemie z uruchomieniem itp. Jest jeszcze jeden mozliwy scenariusz- czasami po prostu uruchamia sie wentylator w karcie graficznej na najwyzszych obrotach i tak chodzi do czasu resetu. Ogolnie mowiac - problem z bootowaniem. Co robiłem z płytą , prockiem, pamieciami : Probowalem roznych ustawien, wracalem tez do ustawien domyslnych, wyjalem baterie cmos i odlaczylem zasilacz niestety nic sie nie zmienilo. Niestety nie moglem sie oprzec i od poczatku bawilem sie w OC max do 3,8ghz na napieciu do 1,425 przy mnozniku 19x200, no ale na razie mam za wysokie temperatury wiec proc dobrze chodzi tylko do 3,7ghz. Komp w windowsie chodzi juz normalnie przy standardowych ustawieniach i OC - daje rade pograc w najnowsze gry albo odpalic rozne benchmarki. Plycie wgralem najnowszy bios po stwierdzeniu problemu . Z ciekawostek: Plyta w standardowych ustawieniach wykrywa moje pamieci na cl 7 i na czestotliwosci 1200[ wnioskuje to z cpuz - dram freq 400 wiec przy ddr3 3x 400= 1200 jesli dobrze kalkuluje ] no i jescze moja obawa- plyta jest zamontowana w obudowie na 3 srubki - czy to moze byc przyczyna problemu:P? PElna konfiguracja]oprocz danych powyzej[: - Graf:sapphire Hd4770 na biosie od Asusa TOP 940/4250 1,2v - Dysk ST3250820AS - Chlodzenie proc: Thermalright ultima 90 + mala ilosc pasty - dvd: NEC Nd-4570A Edytowane 28 Czerwca 2009 przez cadder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Jaki zasilacz? Edytowane 28 Czerwca 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cadder Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 ach niezmiernie przepraszam! Zasilacz to OCZ ModXstream-PRO 600W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Powiem Ci co ja bym zrobił. Wyjąć wszystko z obudowy i złożyć jeszcze raz na pająka. Spróbować z jedną kością ramu, włączył wszystko na samej karcie zintegrowanej, Kiedy jedziesz na HD4770 integre wyłącz w Biosie. Najwygodniej było by sprawdzić poszczególne części u kogoś innego... Masz płytę którą zamierzam kupić, także nie ma bata żeby to nie ruszyło :wink: Edytowane 28 Czerwca 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cadder Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Powiem Ci co ja bym zrobił. Wyjąć wszystko z obudowy i złożyć jeszcze raz na pająka. Spróbować z jedną kością ramu, włączył wszystko na samej karcie zintegrowanej, Kiedy jedziesz na HD4770 integre wyłącz w Biosie. Najwygodniej było by sprawdzić poszczególne części u kogoś innego... Masz płytę którą zamierzam kupić, także nie ma bata żeby to nie ruszyło :wink: W sumie i tak bede musial wszystko wyjac bo jutro przyjezdza do mnie porzadna pasta termoprzewodzaca. Co do sprawdzania czesci to raczej watpie zeby ktos znajomy mial plyte na AM3 -.- wiec pamieci nie posprawdzam. z procem tez nie jest najlepiej bo instalatorem go juz na m2n-e i tam nie za dobrze wykrywany jest procesor - taktowania rzedu 800/1600 mhz itp. No ale zobaczy sie. Wstepnie jeszcze pogrzebalem z ustawieniami wyjalem grafe , odlaczylem rozne urzadzenia zewnetrze typu usb hot no i bios uruchamia sie juz normalnie. Niestety wciaz jakakolwiwek ingerencja w mnoznik proca itp konczy sie tym ze raz bios bootuje sie z nowymi ustawieniami ale po pierwszym resecie juz pc sie nie bootuje. W takim razie albo pozostaje mi oc softem albo serwis. Jeszcze pytanie odnosnie podanych wyzej domyslnych timingow na plycie czyli 7-7-7-15 przy czestotliwosci na auto i np na standardowej czestotliwosci 1333mhz 8-12-18-32 [albo jakos tak] . Czy to normalne ze plyta zle odczytuje te timingi i czest. w trybie auto ? Edytowane 28 Czerwca 2009 przez cadder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Proponuję zapoznać się z tym tematem: http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...mp;hl=m3a780gxh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cadder Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 (edytowane) wczesniej sie zapoznawalem , i jakos za duzo informacji tam nie ma. Jednakowoz podczas testow w occt z ustawieniami jak w podanym wyzej temacie [oprocz timingow ramu]po okolo minucie wyskakuje komunkiat error detected on core : 0 albo 2. Edytowane 29 Czerwca 2009 przez cadder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 (edytowane) Niestety wciaz jakakolwiwek ingerencja w mnoznik proca itp konczy sie tym ze raz bios bootuje sie z nowymi ustawieniami ale po pierwszym resecie juz pc sie nie bootuje. W takim razie albo pozostaje mi oc softem albo serwis. Tutaj masz trochę opinii o modelu M3A790GHX. Co druga to RMA, więc może Ty zrób to samo :wink: Edytowane 29 Czerwca 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...