Skocz do zawartości
devil14

Problem Z Systemem W Asus M51a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio kupiłem notebooka firmy ASUS bez systemu operacyjnego. Gdy postanowiłem go zainstalować uruchomiłem najpierw komputer odczekałem chwile pojawiła się informacja aby bootowac nacisnij jakiś klawisz włożyłem płytke zbootowałem i po jakimś czasie wyskoczył mi błąd dotyczący dysku twardego... Uruchomiłem ponownie komputer ale już nie mogłem go bootować ponieważ mrygała tylko w górnym rogu kreska i komputer nie reagował na nic. Czy można to jakoś naprawić?? I czy gwarancja to obejmuje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapewne chciales zainstalowac xp, a ten system nie ma w sobie sterownikow do dysku sata a pewnie taki dysk posiadasz. wyjscia sa w zasadzie 3 - dogrywasz sterowniki do instalki windowsa, instalujesz np viste badz 7 ktory juz te sterowniki posiadaja i opcja 3, mozliwe ze w biosie jest opcja cos w stylu sata native mode ktory po przestawieniu trybu pracy umozliwi instalacje bez sterownikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już poradziłem sobie z tym problem tkwił w biosie. Należało w zakladce ADVANCED, IDE CONFIGURATION >> SATA OPERATION MODE... zmienic ustawienie z ENHANCED na COMPATIBLE. I ustawić aby najpierw bootował z CD/DVD a następnie z dysku.

Dziękuje wam za pomoc naprowadziliście mnie gdzie szukać :)

Edytowane przez devil14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi