prze Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Pytanie dotyczy całkowitego zlekceważenia kwestii zakupu karty dźwiękowej przy okazji proponowanych co miesiąc zestawów komputerowych, nawet tych za 6000. DLACZEGO? Sam mam dylemat czy kupić XtremeMusic, Titanium, Gamera, lub Xonara. A może jakieś audigy? Może coś doradzicie? Ma służyć głównie do odsłuchu muzyki, głównie w mp3 na słuchawkach stereofoniczych, trochę do gier. Testy czytałem, ale na forach jest dużo informacji o kiepskich sterownikach creativa (o co tak na prawdę chodzi, czy to faktycznie jest aż taki koszmar?) i niekomatybilności Xonara z wieloma grami. Jeśli ktoś miał możliwość porównania będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Z mojej strony (posiadacz Xonara DX) mogę powiedzieć iż w grach sprawuje się genialnie. Jest kompatybilny z wszystkimi grami które grałem. Dzięki funkcji DSXD GX2.0 (włącza się w panelu) jest kompatybilny z grami, a zarazem odnajdywany jako kompatybilny z EAXem. Jedynym wyjątkiem narazie jest GTA IV, gdzie tą funkcje trzeba wyłączyć żeby dzwięk nie skrzeczał. Do tego dochodzą aktualizacje (mniej więcej raz na 2 miesiące), także wszelakie błędy z grami są naprawiane. Z Creative'ami z tego co wiem to problem polega na tym iż nie ma sterowników pod Vistę, a jeżeli są pod XP to są bardzo stare, ale nie jestem tego pewien. Jeżeli chodzi o muzykę to również mi odpowiada. Głośników nie mam z górnej półki (X-540) aczkolwiek gra bardzo ładnie :) (Czuć różnice po przesiadce z integry) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Również posiadam Xonara DX & mircolaby solo 7c :> na razie współpraca przebiega bardzo dobrze. Sterowniki chodzą na Windows 7 x64 bez problemu. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 Dzięki za potwierdzenie dobrej formy xonara - skłaniam się właśnie ku tej karcie. A może ktoś ma XtremeMusic albo titanium, ewentualnie miał możliwość ich porównania z xonarem? Poza tym jaki jest faktyczny zysk z karty na 'nowocześniejsze' łącze pci expres zamiast 'przestarzałego' pci: jest stabilniejsza, brzmi lepiej? Czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 ja miałem x-fi swego czasu top, bo wersję sb fatality fps - zaraz po wyjsciu na rynek, czyli w 2005r w 2008roku pozbyłem się jej na rzecz razer barracuda ac-1 na czipie cmedia oxygen, takim samym jak w asusie - dźwięk był lepszy zauważalnie, choć problemem były sterowniki, a raczej brak aktualizacji tychże co rozwiązałem instalując sterowniki od asusa dx.... sb x-fi teraz pod względem sterownikowym ma się trochę lepiej, zaczynają wypuszczać srednio co 4 miech nowe wersje sterów....co nie oznacza że są one bezproblemowe, miałem z x-fi w niektorych tytułach problemy na xp sp2. a x- ramu to żadna gra nigdy nie wykorzystala. cmss-3d taki sobie, aureala 3d był lepszy. Wielkim minusem jest cały badziew związany z panelem sterowania od tej karty ktory zajmuje 200-800mb po zainstalowaniu teraz mam asusa dc(razer trafil do 2 kompa) i jest jeszcze lepiej, a zwłaszcza na słuchawkach, ze sterownikami nie mam żadnych problemów - używam zawsze najnowszych - akurat są to od stx essence. Stery ważą do 20mb, panel jest czytelny i funkcjonalny. Filmów i muzyki słucha się zarąbiście, bez porownania do x-fi. No i jest czysty bas. Czyste soprany. Większa przestrzeń w grach - słyszę po prostu więcej dźwięków. a nie - jest 1 bug - jak się gra wykrzaczy robiąc dropa do pulpitu i zamykając się bez ostrzeżenia, rzadko ale jednak musze po tym restartować kompa, bo mam dźwięk pierdzenia w słuchawkach..no może nie pierdzenia ale jakby uporczywego, niekonczacego się stukania czy coś Używam kombinacji microlaby 7c, słuchawy 5.1, słuchawy stereo Koss ur-40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 (edytowane) Ja posiadam XtremeMusic (model: SB0460) - ta pozłacana. Kupiłem ją w 2005 roku zaraz jak wychodziły pierwsze X-Fi. Jestem zadowolony z tej karty. Jako, że jestem wyczulony na wszelkie niedociągnięcia dźwiękowe praktycznie cały czas coś udoskonalam w ustawieniach/sterownikach itd. Bardzo dużo słucham muzyki a do filmow używam dekoderów dolby/dts w amplitunerze. Jeśli chodzi o sterowniki to sytuacja ma się w tej chwili już znacznie lepiej. Wyszły support packi od DanielaK, które znacznie polepszają brzmienie karty. Nie ma większych problemów pod vistą, nie wiem jeszcze jak jest z EAX w grach ponieważ visty używam 'pełną parą' dopiero pare tygodni. Ale ludzie mówią, że Alchemy zawarty we wspomnianych support packach załatwia sprawe problemów z EAX. Są też oczywiście jeszcze oficjalne sterowniki od creativa pod Viste i również spisują się bez zarzutów. Jako, że posiadam tę karte już tyle lat jestem bardzo ciekawy jak brzmią współczesne całkiem nowe wynalazki. Najbardziej jestem zainteresowany Xonarem, lecz narazie wystarcza mi to co mam. Edytowane 7 Lipca 2009 przez Włodi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Ja posiadam XtremeMusic (model: SB0460) - ta pozłacana. Kupiłem ją w 2005 roku zaraz jak wychodziły pierwsze X-Fi. Jestem zadowolony z tej karty. Jako, że jestem wyczulony na wszelkie niedociągnięcia dźwiękowe praktycznie cały czas coś udoskonalam w ustawieniach/sterownikach itd. Bardzo dużo słucham muzyki a do filmow używam dekoderów dolby/dts w amplitunerze. Jeśli chodzi o sterowniki to sytuacja ma się w tej chwili już znacznie lepiej. Wyszły support packi od DanielaK, które znacznie polepszają brzmienie karty. Nie ma większych problemów pod vistą, nie wiem jeszcze jak jest z EAX w grach ponieważ visty używam 'pełną parą' dopiero pare tygodni. Ale ludzie mówią, że Alchemy zawarty we wspomnianych support packach załatwia sprawe problemów z EAX. Są też oczywiście jeszcze oficjalne sterowniki od creativa pod Viste i również spisują się bez zarzutów. Jako, że posiadam tę karte już tyle lat jestem bardzo ciekawy jak brzmią współczesne całkiem nowe wynalazki. Najbardziej jestem zainteresowany Xonarem, lecz narazie wystarcza mi to co mam. Dziękuję za odzew. Jak wczoraj odbierałem mojego live! to pogadałem z jego byłym już właścicielem na temat xonara, którego on obecnie używa. Człowiek twierdzi, że gra fajnie: do muzyki, filmów jest super, nawet ciut lepiej od creativa (nie wiem czy miał rzeczywiste porównanie ze współczesnymi produktami, ale odnosił się do Gamera), ale w grach support EAXa 5.0 jest dyskusyjny i czasem trzeba wrócić do wersji 2.0. Przy obecnych cenach oddał głos na Gamera, bo to standard i na pewno będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...