Imperator Kret Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 (edytowane) Witam, Taki przepis ostatnio parę razy robiłem i bardzo mi zasmakował, więc podziele się :wink: Ja zawsze robiłem wszystkie proporcje na oko i do smaku, ale postaram się troche przybliżyć ilości. Składniki: - podwójna pierś z kurczaka - 100 g sera pleśniowego (Lazur, Gorgonzola) - 50 g płatków migdałów - 150 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne) - mała cebula albo pół większej - 4 ząbki czosnku - sos sojowy - śmietana 12% - zioła prowansalskie - oliwa z oliwek, ewentualnie olej Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy i kroimy w słupki, kostkę... jak kto woli. Wrzucamy do miski, dodajemy 5 łyżek sosu sojowego, trochę oliwy i ziół. W takiej marynacie mięso odstawiamy na minimum pół godziny. Kroimy bardzo drobno cebulę i czosnek. Gdy mięso przejdzie marynatą, rozgrzewamy oliwe na patelni, wrzucamy cebulę z czosnkiem. Jak tylko cebula się zeszkli, wrzucamy mięso i obsmażamy krótko z wszystkich stron. Następnie dorzucamy nieco pokruszone płatki migdałów i zmniejszamy ogień. Ser pleśniowy kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i dodajemy nieco śmietany 12%. Mieszamy na małym ogniu aż ser całkowicie się roztopi a śmietana zredukuje. Następnie wlewamy wino i mieszając znowu czekamy aż nieco sie zredukuje. Całość można też trochę poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub makaronem, ja osobiście polecam do tego makaron. Edytowane 11 Lipca 2009 przez Puma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...