Skocz do zawartości
Rafe

Problem Ze Zwieszaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Problem polega na tym ze gdy włączam gre np Far Cry 2 po okolo minucie grania pojawiają mi sie czerwone kropki ulorzone na skos i komputer sie calkowicie zwiesza. Muzyka z gry dalej gra lecz nic nie mozna zrobic poza restartem kompa. Podobna sytuacja wystepuje w innych grach np Call of Duty World at War ale dopiero po godzinie, dwóch.

Sprawdzałem temperatury grafy i procka ale wszystko jest ok i nie mam pojęcia co może być tego przyczyna. Stery do grafy mam z 10.06.2009

Oto screen z temperaturami:

Dołączona grafika

Komp:

Procek Core 2 Duo E8400 3.00GHz

Grafa NVIDIA GeForce 9800 GT

Pamięć fizyczna 2048 MB

Zasilacz 500W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Były miliony takich tematów. Poczytaj, poszukaj.

2. Nie podałeś płyty.

3. Nie podałeś marki/modelu zasilacza.

4. Są 2 opcje:

- uszkodzona/przegrzewająca się grafika

- zasilacz nie daje rady

5. Temperatury nie mierzy się programami lecz na dotyk. Jak karta (radiator na karcie) parzy, to jest za gorąco.

6. Sprawdź na innym zasilaczu - najlepiej markowym!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Były miliony takich tematów. Poczytaj, poszukaj.

2. Nie podałeś płyty.

3. Nie podałeś marki/modelu zasilacza.

4. Są 2 opcje:

- zasilacz nie daje rady

5. Temperatury nie mierzy się programami lecz na dotyk. Jak karta (radiator na karcie) parzy, to jest za gorąco.

6. Sprawdź na innym zasilaczu - najlepiej markowym!

ad. 2 MSI P45 NEO

ad. 3 Logic 500-ATX

grafa się raczej nie przegrzewa bo nie "parzy", ale jak sprawdzic czy jest uszkodzona ? Poza tym jestem zielony w tych sprawach i nie wiem za dużo o sprawdzaniu temperatury itp. Liczę na pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to tez moglo by sie zmieniac ale przed chwila jak mi sie zwiesil na far cry'u to w biosie widzialem ze procek mial 76C. To duzo jak na procka czy nie ?

Edytowane przez Rafe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4. Są 2 opcje:

- zasilacz nie daje rady

Skor sa 2 opcje, to po co model płyty ;) Poza tym radiator może być też chłodny, bo nie odbiera wydzielanego przez karte ciepła.

Ale nie chcę być wścibski, ULLISSES dobrze pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skor sa 2 opcje, to po co model płyty ;) Poza tym radiator może być też chłodny, bo nie odbiera wydzielanego przez karte ciepła.

Ale nie chcę być wścibski, ULLISSES dobrze pisze.

1. Bo zdarzają się niezgodności płyty z pamięciami i wiele innych cudów.

2. Jeśli radiator jest chłodny, to karta spali się zanim zdąży wcisnąć "Start new game".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no luzno ale gadacie miedzy soba a ja dalej nie wiem ocb z tym bledem ;p mierzylem miernikiem zasilacz i rzeczywiscie jest praktycznie 500W(497 dokladnie). Wiec co może byc problemem i jak to wyeliminowac ? i co z ta temperatura procka co byla 76 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no luzno ale gadacie miedzy soba a ja dalej nie wiem ocb z tym bledem ;p mierzylem miernikiem zasilacz i rzeczywiscie jest praktycznie 500W(497 dokladnie). Wiec co może byc problemem i jak to wyeliminowac ? i co z ta temperatura procka co byla 76 ?

Wykombinuj na dzień od kogoś firmowy zasilacz 400W lub więcej i sprawdź.

Jakim miernikiem i co mierzyłeś przy tym zasilaczu? Mierzyłeś pobór mocy przez komputer i miałeś wynik 500W???

Twój komp powinien pobierać ok 250W w stresie. Nie osnacza to, że twój zasilacz jest w stanie poradzić sobie z tym komputerem. Więc coś w tym miernikiem, pomiarem jest nie tak.

Czym chłodzisz cpu? Sprawdź czy wentylator na chłodzeniu się kręci. Jeśli chłodzenie to box, na intelowskiej paście to wymień pastę termoprzewodzącą i wyczyść radiator. Jeśłi po resecie było 76 st. C w biosie, wcześniej mogło być 80 lub 85 st. C, na taką temperaturę może być jakieś zabezpieczenie ustawione w biosie. Zaktualizuj też bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie biosa mam 1.2 i nie wiem jak go zaktualizowac zabardzo. Wentylator sie krenci i dmucha tak jak powinien. I zmieniam dzisiaj paste bo mam chlodzenie box z pasta intela. Jeszcze nie wiem skad wykombinowac zasilacz ale obadam po kumplach moze ktos ma firmowke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolki mi trzymaja :< nalorzylem nowa paste i dalej to samo. po 5 minutach na far cry'u artefakty i zwiecha kompa. teraz to juz nie mam pojecia oco chodzi. sprawdzalem w biosie odrazu po restarcie kompa i temp wynosil 60 stopni czyli o 15 mniej niz bylo na starej pascie.

Mozecie mi podpowiedziec jak sprawdzic czy z grafa wszystko wporzadku ?

Edytowane przez Rafe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artefakty swiadczą o problemach z grafiką. Zainstaluj atitool i uruchom funkcję scan for artifacts. Najprawdobodobniej błędy będą po kilku sekundach.

Edit: jednak bez pewnego zasilacza, nie będziesz wiedział czy błędy powoduje karta sama w sobie, czy na skutek złego zasilania.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz już jakiś trop. Teraz musisz rozwikłać czy to grafa sama w sobie czy powodowane jest to na skutek słabego zasilacza. Tak więc pierwsze co to przetestuj na markowym zasilaczu 400-450W i zobacz co będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem go w starym kompie i wszystko mi tam dobrze dzialalo. tyle ze tam byl o wiele gorszy sprzet. podlaczylem go do nowego kompa i dalej to samo.. ale tak jak mowil poprzednik to jest syf.

powiedzcie mi jeszcze czy to zle jesli mam takie pomiary ? czy sa one normalne ? :

VCC 1,5 = 0,74V

+12V = 9,77 V

+5V = 5,44V

VCORE = 1,24V

VRAM = 1,73V

VChipset = 1,45V

Edytowane przez Rafe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VCC 1,5 = 0,74V

+12V = 9,77 V

+5V = 5,44V

VCORE = 1,24V

VRAM = 1,73V

VChipset = 1,45V

Na 99% błąd odczytu. Wątpie żeby komputer był wstanie w ogóle funkcjonować przy napięciu na linii 12v na niespełna 10v. Przy realnym 11v chyba już jest skrajnie niebezpiecznie ;] Także dopiero miernikiem dowiesz się co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem nietypowe rozwiazanie... odlaczylem kabel PCI-E od Geforce'a i wszystko zaczelo normalnie dzialac :o wyskakuje mi komunikac w narzedziach do karty ze ma za male napiecie (tylko 1,15V) ale wszystko mi smiga super na najwyzszych detalach itp.

moze tak zostac czy moze to uszkodzic karte ?

Edytowane przez Rafe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi