Rafe Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 Witam. Problem polega na tym ze gdy włączam gre np Far Cry 2 po okolo minucie grania pojawiają mi sie czerwone kropki ulorzone na skos i komputer sie calkowicie zwiesza. Muzyka z gry dalej gra lecz nic nie mozna zrobic poza restartem kompa. Podobna sytuacja wystepuje w innych grach np Call of Duty World at War ale dopiero po godzinie, dwóch. Sprawdzałem temperatury grafy i procka ale wszystko jest ok i nie mam pojęcia co może być tego przyczyna. Stery do grafy mam z 10.06.2009 Oto screen z temperaturami: Komp: Procek Core 2 Duo E8400 3.00GHz Grafa NVIDIA GeForce 9800 GT Pamięć fizyczna 2048 MB Zasilacz 500W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 1. Były miliony takich tematów. Poczytaj, poszukaj. 2. Nie podałeś płyty. 3. Nie podałeś marki/modelu zasilacza. 4. Są 2 opcje: - uszkodzona/przegrzewająca się grafika - zasilacz nie daje rady 5. Temperatury nie mierzy się programami lecz na dotyk. Jak karta (radiator na karcie) parzy, to jest za gorąco. 6. Sprawdź na innym zasilaczu - najlepiej markowym! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 1. Były miliony takich tematów. Poczytaj, poszukaj. 2. Nie podałeś płyty. 3. Nie podałeś marki/modelu zasilacza. 4. Są 2 opcje: - uszkodzona/przegrzewająca się grafika - zasilacz nie daje rady 5. Temperatury nie mierzy się programami lecz na dotyk. Jak karta (radiator na karcie) parzy, to jest za gorąco. 6. Sprawdź na innym zasilaczu - najlepiej markowym! ad. 2 MSI P45 NEO ad. 3 Logic 500-ATX grafa się raczej nie przegrzewa bo nie "parzy", ale jak sprawdzic czy jest uszkodzona ? Poza tym jestem zielony w tych sprawach i nie wiem za dużo o sprawdzaniu temperatury itp. Liczę na pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 ad. 3 Logic 500-ATX Ulalaaa...pasowałoby wrzucić coś markowego a nie shit z tanich obudów. Bo to może być przyczyną twoich problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 (edytowane) nie wiem czy to tez moglo by sie zmieniac ale przed chwila jak mi sie zwiesil na far cry'u to w biosie widzialem ze procek mial 76C. To duzo jak na procka czy nie ? Edytowane 12 Lipca 2009 przez Rafe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 4. Są 2 opcje: - uszkodzona/przegrzewająca się grafika - zasilacz nie daje rady 5. Temperatury nie mierzy się programami lecz na dotyk. Jak karta (radiator na karcie) parzy, to jest za gorąco. Skor sa 2 opcje, to po co model płyty ;) Poza tym radiator może być też chłodny, bo nie odbiera wydzielanego przez karte ciepła. Ale nie chcę być wścibski, ULLISSES dobrze pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 Skor sa 2 opcje, to po co model płyty ;) Poza tym radiator może być też chłodny, bo nie odbiera wydzielanego przez karte ciepła. Ale nie chcę być wścibski, ULLISSES dobrze pisze. 1. Bo zdarzają się niezgodności płyty z pamięciami i wiele innych cudów. 2. Jeśli radiator jest chłodny, to karta spali się zanim zdąży wcisnąć "Start new game". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 no luzno ale gadacie miedzy soba a ja dalej nie wiem ocb z tym bledem ;p mierzylem miernikiem zasilacz i rzeczywiscie jest praktycznie 500W(497 dokladnie). Wiec co może byc problemem i jak to wyeliminowac ? i co z ta temperatura procka co byla 76 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 no luzno ale gadacie miedzy soba a ja dalej nie wiem ocb z tym bledem ;p mierzylem miernikiem zasilacz i rzeczywiscie jest praktycznie 500W(497 dokladnie). Wiec co może byc problemem i jak to wyeliminowac ? i co z ta temperatura procka co byla 76 ?Wykombinuj na dzień od kogoś firmowy zasilacz 400W lub więcej i sprawdź. Jakim miernikiem i co mierzyłeś przy tym zasilaczu? Mierzyłeś pobór mocy przez komputer i miałeś wynik 500W??? Twój komp powinien pobierać ok 250W w stresie. Nie osnacza to, że twój zasilacz jest w stanie poradzić sobie z tym komputerem. Więc coś w tym miernikiem, pomiarem jest nie tak. Czym chłodzisz cpu? Sprawdź czy wentylator na chłodzeniu się kręci. Jeśli chłodzenie to box, na intelowskiej paście to wymień pastę termoprzewodzącą i wyczyść radiator. Jeśłi po resecie było 76 st. C w biosie, wcześniej mogło być 80 lub 85 st. C, na taką temperaturę może być jakieś zabezpieczenie ustawione w biosie. Zaktualizuj też bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 no wlasnie biosa mam 1.2 i nie wiem jak go zaktualizowac zabardzo. Wentylator sie krenci i dmucha tak jak powinien. I zmieniam dzisiaj paste bo mam chlodzenie box z pasta intela. Jeszcze nie wiem skad wykombinowac zasilacz ale obadam po kumplach moze ktos ma firmowke :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Sprawdź czy wszystkie kołki przy boxowym coolerku dobrze trzymają. Sprawdzić możesz przed zmiana pasty i musiasz po ponownym założeniu chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) kolki mi trzymaja :< nalorzylem nowa paste i dalej to samo. po 5 minutach na far cry'u artefakty i zwiecha kompa. teraz to juz nie mam pojecia oco chodzi. sprawdzalem w biosie odrazu po restarcie kompa i temp wynosil 60 stopni czyli o 15 mniej niz bylo na starej pascie. Mozecie mi podpowiedziec jak sprawdzic czy z grafa wszystko wporzadku ? Edytowane 13 Lipca 2009 przez Rafe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Artefakty swiadczą o problemach z grafiką. Zainstaluj atitool i uruchom funkcję scan for artifacts. Najprawdobodobniej błędy będą po kilku sekundach. Edit: jednak bez pewnego zasilacza, nie będziesz wiedział czy błędy powoduje karta sama w sobie, czy na skutek złego zasilania. Edytowane 13 Lipca 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 atitool bedzie tak samo dzialal na GF jak na radeonach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 odpalilem tego atitool na artefakty i dzialal ponad 10 minut i wtedy pojawily sie artefakty i przez 2-3 sekundy moglem kursorem ruszac a potem zwiecha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 No to masz już jakiś trop. Teraz musisz rozwikłać czy to grafa sama w sobie czy powodowane jest to na skutek słabego zasilacza. Tak więc pierwsze co to przetestuj na markowym zasilaczu 400-450W i zobacz co będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 no wiem myslalem juz nad tym ale nie mam pojecia skad wziąć ten zasilacz :< ale moze cos wykombinuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 mozecie mi powiedziec czy zasilacz Akyga LPK2-25 jest jakis normalny czy smiec od skosnookich ;p ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Syf. Tani i kiepsko wykonany. Typowy zasilacz do tanich zestawów. Omijać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) mialem go w starym kompie i wszystko mi tam dobrze dzialalo. tyle ze tam byl o wiele gorszy sprzet. podlaczylem go do nowego kompa i dalej to samo.. ale tak jak mowil poprzednik to jest syf. powiedzcie mi jeszcze czy to zle jesli mam takie pomiary ? czy sa one normalne ? : VCC 1,5 = 0,74V +12V = 9,77 V +5V = 5,44V VCORE = 1,24V VRAM = 1,73V VChipset = 1,45V Edytowane 16 Lipca 2009 przez Rafe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) No i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ;] Do nowego komputera takie coś się nie nadaje. mierzone miernikiem czy programem? Edytowane 16 Lipca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 programem speed fun. moge screena wrzucic. miernika nie mam dzisiaj wiec nie bedzie bardziej wiarygodnych pomiaroc niz programem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Jeżeli miernik wykaże podobne wartości (które swoją drogą są martwiące ;)) to wiadomo, że masz zasilacz do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 omg ;p jutro jeszcze sprawdze na innym zasilaczu (lepszym) bo markowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 VCC 1,5 = 0,74V +12V = 9,77 V +5V = 5,44V VCORE = 1,24V VRAM = 1,73V VChipset = 1,45V Na 99% błąd odczytu. Wątpie żeby komputer był wstanie w ogóle funkcjonować przy napięciu na linii 12v na niespełna 10v. Przy realnym 11v chyba już jest skrajnie niebezpiecznie ;] Także dopiero miernikiem dowiesz się co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafe Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) znalazlem nietypowe rozwiazanie... odlaczylem kabel PCI-E od Geforce'a i wszystko zaczelo normalnie dzialac :o wyskakuje mi komunikac w narzedziach do karty ze ma za male napiecie (tylko 1,15V) ale wszystko mi smiga super na najwyzszych detalach itp. moze tak zostac czy moze to uszkodzic karte ? Edytowane 18 Lipca 2009 przez Rafe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...