Skocz do zawartości
Szyyy

Czy Moj Zestaw Bedzie Działać

Rekomendowane odpowiedzi

korzystając z konfiguratora komputronika zrobiłem sobie takie coś

procek AMD Phenom II X2 550 BOX Black Edition 399zł

płyta Asus M3N72-D 369zł

ram Kingston HyperX DDR2 2x 2GB 1066MHz CL5 239zł

dysk Seagate 1 TB Barracuda 7200.12 (32MB, Serial ATA II) 359 zł

obudowa z zasilaczem Logic B5 czarny 500W PFC 219

monitor 22'' LG Flatron W2252TQ-PF 749

i teraz pytanie czy to wszystko bedzie z sobą działac bez kompromisow ?

i czy macie jakieś propozycje?(coś zastąpić czymś) tylko żeby trzymać się w tym samym przedziale cenowym ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebny ci dysk 1TB? Seagate są awaryjne.

a780gxh 265zl

x3 710 439zł

Zasilacz corsair 400W 199zł

Obudowa CM Elite/ Tacens prior 149/~120zł;

Jak starczy to Freezer Xtreme i oc proca.

Może odblokujesz 4 rdzeń.

ta płyta ma dziwdowską grafike a zasilacz jest za słaby konfigurator pokazuje ze potrzeba 430 w

(dysk tak dozy nie jest potrzebny ale pomiędzy 500gb a 1 tb wielkiej róznicy cenowej nie widziałem ;> )

interesuje mnie tez czy do tego procesora(AMD Phenom II X2 550) potrzebny jest dodatkowy wentylator czy jest to moze błąd ich konfiguratora (w wszystkich sklepach ten procesor ma swój wentylator )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta graficzna jest lepsza niż w tym asusie.

Dysk HD502HI, będzie cichy i w miarę wydajny.

Nie patrz na to co pokazują jakieś strony, bo ten corsair jest lepszy od zasilacza, który podałeś.

Jeżeli nie kręcisz to nie jest potrzebne lepsze chłodzenie. Dołóż do x3 710, bo jest lepszy i nie dużo droższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji (a raczej tak w ogóle) do czego ma być owy komputer? Planujesz później włożyć niezintegrowaną kartę graficzną ? (jeżeli tak, to w jakim przedziale cenowym?)

Edytowane przez halo?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji (a raczej tak w ogóle) do czego ma być owy komputer? Planujesz później włożyć niezintegrowaną kartę graficzną ? (jeżeli tak, to w jakim przedziale cenowym?)

zwykle urzytkowanie i gry (niekoniecznie najnowsze )

1. dlaczego x3 710 jest lepszy

2. na jakiej seri geforcow odpowiada Radeon HD3200

3. Radeon HD3200 jest lepszy od mojej aktualnej karty gf 7300gt 512 mb ?po OC wiec mam wiecej niz500mhz core

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 7300 będzie chyba trochę słabszy, ten zintegrowany GF jest słabszy od hd3200. HD3200 ma dobre oc.

Ma 1 rdzeń więcej, a podkręcić go na box na 3-3.4Ghz to nie problem.

dobra zmienie procka dysk i plyte nad obudowa-zasilaczem i monitorem sie jeszcze zastanowie

pójdą na tym filmy hd? pogram w gothica 3, wiedzmina, crysis i gta 4 ;p ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra zmienie procka dysk i plyte nad obudowa-zasilaczem i monitorem sie jeszcze zastanowie

pójdą na tym filmy hd? pogram w gothica 3, wiedzmina, crysis i gta 4 ;p ?

Nad zasilaczem się nie zastanawiaj tylko bierz tego Corsaira. Jest o niebo lepszy niż to coś co zaproponowałeś. Myślisz, że niby czemu obudowa z zasilaczem (?) 500W kosztuje tylko pare zł więcej niż porządny zasilacz 400W. Bo w tej obudowie tak naprawdę nie ma zasilacza, jest tylko skrzynka z napisem 500W, która ma go udawać. Ten Logic nie wytrzyma nawet polowy tego co dla Corsaira będzie niczym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon II X2 250 BOX

Gigabyte GA-MA770-UD3

Kingston HyperX DDR2 2x 1GB 1066MHz CL5

GeForce with CUDA 9500 GT Asus HDMI&DVI 512MB TOP

Samsung SpinPoint F1 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)

Corsair CMPSU-550VXEU - 550W

CoolerMaster Elite 332 Black-Silver - bez zasilacza

19'' Acer eMacines E19T6W

co sądzicie ? całość jest tańsza o 100 pln i chyba lepsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo. Nie bierz tego 9500GT bo to złom, minimum to 9600GSO 384MB. Zasilacz też za mocny, jak taki zestaw pociągnie pod obciążeniem 150W to i tak będzie dużo. Pamięci weź 2x2GB albo 1x2GB. 2x1GB jest nieopłacalne, a duala nigdzie nie poczujesz, jedynie w testach syntetycznych widać różnicę, ale one nie przekładają się na realną wydajność. Mobo OK pod warunkiem, że to rev 2, jeśli nie to weź Asrocka A780GXH.

Co do monitora to nie wiem, nie znam się, mogę jedynie powiedzieć, że lepiej nie brać nic na TN/TFT.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi