-=YoGi=- Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Dzisiaj w moje ręce wpadł najnowszy wentylator od be quiet! - Silent Wings 120mm. Dane produktu: * Wymiary: 120x120x25mm * Liczba obrotów: 1500 U/Min * Poziom głośności: 17 dB(A) * Przepływ powietrza: 85,80 m³/h Pudełeczko: Produkt: Akcesoria: Jak widać, kabelek jest opleciony :) ale niestety, dla tych którzy lubią nieskazitelność, oplot trochę przebija. Z akcesoriów otrzymujemy (od lewej): * Przejściówka 4pin-3pin * Przejściówka 4pin-3pin (7V) * Kołeczki i podkładki Sam wentylator jest wykonany bardzo starannie i daje wrażenie masywnego. Zrobiony z dobrego tworzywa. Miejsca ramki śmigła, przylegające do obudowy, bądź coolera czy chłodnicy, oblane są czarnym silikonem, aby przeciwdziałać drganiom. Wentylator montujemy na dostarczonych kołeczkach (plastikowe pinezki), które wtykamy w 4 specjalnie do tego przygotowane silikonowe rurki, rozmieszczone w 4 rogach wentylatora. Na śmigle możemy zauważyć żłobienia (bo nie wiem jak to inaczej nazwać), które mają wspomagać przepływ, niwelować hałas, no i wyglądać :) Gdy wentylator jest włączony, wyżłobienia "rysują" okręgi, co daje dość ciekawy efekt :) Owe żłobienia wykonano po obu stronach łopatek. Wrażenia z użytkowania: Przy pierwszym odpaleniu wentylator bardzo mnie zaskoczył. Oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Jest bardzo, ale to naprawdę bardzo cichy. Z odległości około 40cm jest całkowicie niesłyszalny (mowa o szumie powietrza). Jeśli chodzi o same łożysko, jest całkowicie bezszelestne - w końcu to najnowsze FDB :) Przy zastosowaniu redukcji na 7V, szum powietrza zanika przy odległości około 20cm. Muszę powiedzieć, że tak cichego wentylatora jeszcze w rękach nie miałem. Jeśli chodzi o przepływ powietrza, przy 12V wieje całkiem dobrze, choć nie wiem czy naprawdę osiąga deklarowaną wartość. Przy zastosowaniu redukcji 7V, wentylator dmucha nadal bardzo dobrze. Mogę powiedzieć, że świetnie, jeśli przyjmiemy generowany przez niego hałas. Automatyczny restart działa również bez zastrzeżeń. Niestety nie posiadam przy sobie żadnego wentylatora, z którym mógłbym go porównać. W weekend zawitam do domu, i postaram się zrobić krótkie porównanie do kilku innych wentylatorów, jak również sprawdzić obroty i minimalne napięcie startu i pracy wentylatora. Jeśli macie jakieś pytania lub propozycje - walcie śmiało. Jeśli będę w stanie, postaram się odpisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shoxeh Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Jeśli jest tak dobrze jak piszesz to z niecierpliwością czekam na porównanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 be quiet przewiduje produkcje 140mm wentyli z takimi skrzydełkami?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Gdzie można się w takie wentylki zaopatrzyć :?: :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 same ohh i ahh, ale nie widzę np. montażu takiego wentylatora na chłodnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 be quiet przewiduje produkcje 140mm wentyli z takimi skrzydełkami??Na chwile obecna nie posiadam takiego info. Ale jak sie dowiem, to napewno dam znac. Gdzie można się w takie wentylki zaopatrzyć :?: :)Kilka sztuk posiada Gral i kilka Proline. Do polski trafilo tylko kilka sztuk, wiec naprawde ciezko bedzie je dostac, do nastepnej dostawy. Moge dodac tylko tyle, ze kilkaset poszlo do przedstawiciela na rynek niemiecki, i w ten sam dzien zniknely z magazynow i powedrowaly na sklepy :) wiec zainteresowanie ogromne. Szkoda tylko, ze dla nas zostalo tak malo. same ohh i ahh, ale nie widzę np. montażu takiego wentylatora na chłodnicy.Tak jak pisalem, nie pokazalem, bo nie mam dostepu do kompa obecnie. Na weekend wracam, wiec postaram sie pokazac jak to wyglada na obudowie i chlodnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 same ohh i ahh, ale nie widzę np. montażu takiego wentylatora na chłodnicy.Czemu nie, śruba M4 czy M5 wejdzie, a zazwyczaj tak się montuje wentylki do chłodnic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Czemu nie, śruba M4 czy M5 wejdzie, a zazwyczaj tak się montuje wentylki do chłodnic.Osobiscie sprobuje zamontowac na dostarczonych koleczkach :) bedzie to chyba najszybsze i najprostsze rozwiazanie, bo nie wiem, czy przez ten otwor przecisne srube. Ale zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Ale otwory w tych kołkach są na wylot? Jeżeli tak, to nie widzę problemu żeby tam przetknąć śrubkę ;) Wydaje mi się że zamocowanie do chłodnicy kołkami może być trudne albo wręcz niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Fajny wentylek. Jestem ciekaw jaka będzie jego cena na PL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) Ktoś na forum pisał ze 89zł wiec troche drogawo Edytowane 17 Lipca 2009 przez Marecki306 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) Fajny wentylek. Jestem ciekaw jaka będzie jego cena na PL. 80mm 54zł, 92mm 59zł, 120mm 69zł Edytowane 16 Lipca 2009 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) Ale otwory w tych kołkach są na wylot? Jeżeli tak, to nie widzę problemu żeby tam przetknąć śrubkę ;) Wydaje mi się że zamocowanie do chłodnicy kołkami może być trudne albo wręcz niemożliwe. tak, sa na wylot. ale srednica tych otworow, to 1mm. Otwory sa bardzo ciasne, i wykonane z dobrego, sztywnego siliconu. stawiaja mocny opor nawet koleczkom. a do tego w polowie tego "tunelu" jest przewezenie, na ktorym zatrzymuje sie glowka koleczka, wiec moze byc ciezko srubkami. Fajny wentylek. Jestem ciekaw jaka będzie jego cena na PL. Niestety z racji ze jest ich malo, to sklepy chca sobie nabic na tym wentylatorze.3327473[/snapback] be quiet przewiduje produkcje 140mm wentyli z takimi skrzydełkami?? no a jednak dostalem nieoficjalne info :D planowane sa wentylatory 140mm na FDB z takimi samymi łopatkami. jak rowniez wersja 60mm i mozliwe ze 50mm i 40mm. Edytowane 16 Lipca 2009 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Chyba ich porypało z tą ceną!!!!!!!! Maakra Poczekam aż się więcej recenzji pojawi i jak cena będzie lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Przydałoby się jakieś porównanie z wentylatorami Noctua. W tej samej klasie cenowej więc będzie wiadomo co wybrać w tej cenie :) (a nie tylko Noctua i Noctua). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Wentyl wygląda fajnie, ale cudów bym się nie spodziewał. Po prostu kolejna firma, która chce mieć jakiś tzw. high-end w swojej ofercie. Ciekawe, ze zostali przy standardowej konstrukcji siedmiu łopatek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 no a jednak dostalem nieoficjalne info :D planowane sa wentylatory 140mm na FDB z takimi samymi łopatkami. jak rowniez wersja 60mm i mozliwe ze 50mm i 40mm.git :) jakieś nie oficjalne info o osiągach takich wentyli? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Przydałoby się jakieś porównanie z wentylatorami Noctua. W tej samej klasie cenowej więc będzie wiadomo co wybrać w tej cenie :) (a nie tylko Noctua i Noctua).Niestety nie mam w posiadaniu Noctuy. Jeśli ktoś by dostarczył dla porównania do testu, to bez problemu bym zrobil. Wentyl wygląda fajnie, ale cudów bym się nie spodziewał. Po prostu kolejna firma, która chce mieć jakiś tzw. high-end w swojej ofercie. Ciekawe, ze zostali przy standardowej konstrukcji siedmiu łopatek... Hmm... Cuda, czy nie cuda, mysle ze be quiet! naprawde sie popisal, wypuszczajac bardzo dobry wentylator na rynek, ktory z powodzeniem moze konkurowac z innymi w swojej klasie. git :) jakieś nie oficjalne info o osiągach takich wentyli? :rolleyes:Niestety takich informacji juz nie posiadam. Wiem tylko tyle, ze sa planowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Ale otwory w tych kołkach są na wylot? Jeżeli tak, to nie widzę problemu żeby tam przetknąć śrubkę ;) Wydaje mi się że zamocowanie do chłodnicy kołkami może być trudne albo wręcz niemożliwe. Kołki czy śruby, nie ważne. Taki wentylator będzie poprostu zasysał/wypluwał powietrze bokiem z racji konstrukcji obudowy. Potrzebny byłby specjalny shroud aby to działało należycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgodnie z obietnicą robiłem dzisiaj małe testy tego wentylatora. Dla zainteresowanych, wentylator na chłodnicy: Oraz na obudowie: Wentylator montuje się bardzo szybko. Przepychamy kołeczek i już siedzi :) Do montażu na chłodnicy, użyłem przerobionego kołeczka i trzymał się bardzo stabilnie. Do porównania z BQ! Silent Wings, użyłem wentylatora Antec TriCool oraz Scythe Gentle Typhoon 800rpm. Be Quiet! Swilent Wings Liczba obrotów: 1500 RPM (950 RPM - 7V Adapter) Poziom głośności: 17 dB(A) Przepływ powietrza: 50,5 CFM Antec TriCool Liczba obrotów: 1200/1600/2000 RPM Poziom głośności: 25/28/30 dB(A) Przepływ powietrza: 39/56/79 CFM Scythe Gentle Typhoon Liczba obrotów: 800 RPM Poziom głośności: 9 dB(A) Przepływ powietrza: 28 CFM Antec przy max RPM generuje mocny przeciąg, znacznie większy od BQ!, ale niestety generowany hałas jest tak samo duży. Przy średnich obrotach TriCool`a, oba generują porównywalny przepływ powietrza, jednak BQ! jest znacznie cichszy. Przy najniższych obrotach Antec`a nadal jest głośno w porównaniu do BQ! pracującego na max RPM i tutaj BQ! ma znacznie większy przepływ, przy zachowaniu ciszy. Zakładając adapter 7V na BQ! wentylator wg. producenta pracuje na 950 RPM, ale niestety nie mogłem dzisiaj tego udowodnić. Postaram się to zrobić w ciągu tygodnia. Natomiast porównując przepływ wszystkich 3-ch wentylatorów (Antec@1200, BQ!@950, GT@800), Antec wygrywa, generując minimalnie większy przepływ niż BQ! i GT, ale jest od nich głośniejszy. Natomiast BQ! i GT generują bardzo porównywalny przepływ, przy zbliżonej głośności. Przepływ, jak i głośność, zmierzone oczywiście organoleptycznie :) Kwota za BQ! Silent Wings jest dość wysoka, jednak w mojej ocenie jest wart tych pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) dane o przepływie powietrza to dane producentów? można prosić o jakieś dane oparte o temperatury? no i można dostać fotę "w ruchu"? EDIT: ok dzięki. w ruchu wygląda kozacko ;) Edytowane 18 Lipca 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 dane o przepływie powietrza to dane producentów? można prosić o jakieś dane oparte o temperatury? no i można dostać fotę "w ruchu"?tak, dane o przepływie od producentów, ponieważ nie posiadam żadnego urządzenia, którym można to pomierzyć. Jeśli chodzi o temperatury, to 1 wentylatorem na LC nic nie zdziałam. Jeśli uda mi się dotrzeć do kogoś, kto ma jakieś dobre AC w obudowie, to postaram się przyrównać. W ruchu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Przepraszam za post pod postem, ale myślę, że niektóre osoby będą zainteresowane tą informacją. Z dobrego źródła dostałem informację, że w czasie około tygodnia, zostaną wprowadzone do oferty Be Quiet! Silent Wings 140mm :) Jak tylko będę miał dostęp do danych technicznych, na pewno dam znać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) Czy ten wentyl jest bardziej cichy od S-Flexa 1200? Edytowane 25 Stycznia 2010 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 S-Flexa miałem dawno, więc nie jestem w stanie porównać na bieżąco, ale myślę, że jest różnica na korzyść BQ. Bynajmniej z tego co pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 S-Flexa miałem dawno, więc nie jestem w stanie porównać na bieżąco, ale myślę, że jest różnica na korzyść BQ. Bynajmniej z tego co pamiętam. Tak na pamięć licząc, to ciutkę słabe porównanie :) . A ja bym BQ chętnie kupił, ale potrzebuję 12stkę do pracy w poziomie. Stanęło więc na Scythe GT. Aha, w tym ostatnim zdaniu powinno być przynajmniej a nie nie bynajmniej, to nie są synonimy. Bynajmniej = wcale, ani trochę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 No i do tego S-Flex ma 1200, a BQ 1500 obrotow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Tak na pamięć licząc, to ciutkę słabe porównanie :) . A ja bym BQ chętnie kupił, ale potrzebuję 12stkę do pracy w poziomie. Stanęło więc na Scythe GT. Aha, w tym ostatnim zdaniu powinno być przynajmniej a nie nie bynajmniej, to nie są synonimy. Bynajmniej = wcale, ani trochę ;)Masz racje, pomyłka :P No niestety, obecnie mogę liczyć tylko na pamięć. Oba wentylatory SW jak i S-Flex maja łożyska sFDB, więc jak najbardziej dobre do pracy w poziomie. Te zastosowane w Łyngsach jest "nowszej generacji", czyli następcą tego, co zastosowano w S-Flexach. Jakością wykonania, ja bym stawiał na BQ, ale jeśli chodzi o głośność, to musiałbym bezpośrednio je porównać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 OK. zaopatrzylem sie w troche sprzetu :) dorwalem S-Flexa i przy okazji rowniez panel do kontroli. Tak od razu moge powiedziec. S-Flex na 1200rpm jest cichszy od Silent Wings, ale tu wiadomo, 1500vs1200. Przy 1200 ustawionym dla obu wentylatorow, Silent Wings jest cichsze. Odglos przeplywajacego powietrza i lopatek ktore to powietrze pompuja, jest lagodniejszy i bardziej przyjemny dla ucha. Jesli chodzi o przeplyw, tutaj S-Flex wypada troche lepiej. W przedziale 1500vs1500 SW jest wyraznie chichsze od S-Flexa. Z przeplywem sprawa ma sie podobnie. To tak na wstepie dla tych, którzy byli zainteresowani :) W ciągu kilku dni, a może szybciej, zrobie porównanie kilku wentyli. Udalo mi sie zdobyć następujące wentyle do zabawy: Be Quiet! Silent Wings (1500rpm) Scythe S-Flex (1600rpm) Scythe Slip Stream (1600rpm) Scythe Slip Stream (500rpm) Scythe Slip Stream Slim (1600rpm) Gentle Typhoon (800rpm) Fander Selekta (500-1100 rpm) Revoltec Air Guard Pro (1200rpm) Antec TriCool (1200/1600/2000rpm) Niestety nie mialem w zasiegu Typhoona 1600rpm. A szkoda, bo myślę, że mógłby się ładnie wplasować z wynikiem. Jak również nie udało mi się załatwić żadnej Noctuy ani Noiseblockera. Jeśli ktoś posiada i byłby chętny udostępnić, to byłoby miło. Testy wentyli w niedługim czasie :) PS. W krótkim już czasie, w sklepach zagości BQ! Silent Wings 140mm :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shoxeh Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Załatw GT 1450 rpm lub 1850 rpm to we wszystkich kategoriach rozniesie te wentylki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...