Lukas20 Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 A wracając do tych shroudów to planuje zrobić coś takiego Tylko że: :arrow: mniejsze :arrow: metalowe :arrow: 2x8cm wentyle Jak wam się to widzi :?: Olej! Wsadz lepiej wszytko do budy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 To ja dorzuce swoje o przeplywie/cisnieniu/blokach/chlodnicach. Wiec kupujemy wieksza pompke? Ale jezeli woda bedzie szybko przeplywala przez chlodnice, to po prostu nie bedzie miala dosc czasu na to, zeby sie dostatecznie ochlodzic. BLAGAM!!! BEZ TAKICH TEKSTOW Polecam Radiator Dispation Test. Generalnie jest tak: jesli masz dobra chlodnice - lamele, plaskowniki, miedz to zawsze wiekszy przplyw da wieksza sprawnosc. Na wykresach da sie zauwazyc, ze w niektorych przypadkach przy niskich przeplywach sprawosc wzrasta, ale sa to tylko anomalie zwiazane ze specyficzna konstrukcja danych chlodnic. Witch!!! moglbys sie wtracic???. Potrzebujemy troche nauk scislych w tej dyskusji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParyS Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Lukas 20 - overclockers.com to biblia chlodzenia wodnego zarowno w praktyce jak i wteorii, wiem bo sam czytalem po dwadziescia razy i w kazdej pozycji :-) W przypadku nagrzewnic- chlodnic typu serc- jak z tego testu- moje marzenie :-) mniejszy przeplyw NIE DAJE WIELKIEJ ROZNICY!!! A zreszta moze tego nie napisalem, lol :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Ale kurna z icisie pompki czy taj 670l/h czy 1000l/h nie ma nic o cisnieniu .Wiec kurna ktora mam brac .Moze macie jakiesz szczegolowe dane o nich .I wezme ta co ma wieksze cisnienie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Ale kurna z icisie pompki czy taj 670l/h czy 1000l/h nie ma nic o cisnieniu .Wiec kurna ktora mam brac .Moze macie jakiesz szczegolowe dane o nich .I wezme ta co ma wieksze cisnienie W tych pomkach nie jest podawane cisnienie, tylko podnoszenie slupa wody, na jakas tam wysokosc. Musisz brac taka, ktora ma malo Watt a potrafi podniescs slup wody wyzej niz konkurencja. Trzeba tez ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage jej glosnosc. Osobiscie w wyniku kompromisu tych wszystkich czynnikow, wybralem MaxJet 1000, i jak na razie, nie zaluje 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 No własnie .Tylko ze ta 670l/h ma Moc 7,5W Maksymalna wysokość podnoszenia słupa wody 1,65m A ta 1000l/ ma Moc 14W Maksymalna wysokość podnoszenia słupa wody 1,48m Wiec wynika z tego ze ta 670l/h bedzie lepsza i tańsza.Więc ja biore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Lukas 20 - overclockers.com to biblia chlodzenia wodnego zarowno w praktyce jak i wteorii, wiem bo sam czytalem po dwadziescia razy i w kazdej pozycji :-) W przypadku nagrzewnic- chlodnic typu serc- jak z tego testu- moje marzenie :-) mniejszy przeplyw NIE DAJE WIELKIEJ ROZNICY!!! A zreszta moze tego nie napisalem, lol :-P Serck > nie do dostania u nas. Pisalem do autora testu, ale tez Sercka nie wiem gdzie kupic. Polecil jakas olejowa :!: :!: Duzy przeplyw > lepsza sprawnosc bloku i przy dobrej chlodnicy takie same lub ciut lepsze jej wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParyS Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Kurna, dlaczego nie mamy e-bay :-) ? Kupilbym sobie sercka i mumie- ponoc ostatnio jakas byla :-) Co do chlodnic, to na sercka nie mam nadziei, ale jakas nagrzewnica , ew dwie rownolegle polaczone sie znajda w wakacje - a o olejowych nie wiem nic :-P masz jakies konkrety o chlodzeniu wody w olejowej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Sam nie wiem gdzie olejowa mozna kupic. Jak chcesz to looknij na www.nissens.pl albo com.pl. Maja tam takie ale tylko hurt, wiec tyle ze sobie poogladasz. Serck chyba (jak nie to mnie popraw) kosztowal 15$ :) Problem w olejowych to to, ze sa robione na ogol z Alu, ale generalnie konstrukcje sa swietne - jesli sie trafi z rozmiarem. Niestety w polsce trzeba polowac na stare naggrzewnice samochodowe. Te nowe juz sa robione niestety za Alu - $$$ :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Wracając do wiatraków- aktualnie są na allegro- LINK. Takie same jak moje. Bierz dwa, ustaw na 5 lub 7V- cisza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Wole jednak tego TT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParyS Opublikowano 6 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2003 Serck dokaldnie 15 na ebay. Przeprowadzam sie do stanow ;-) Zerkne za olejowymi, moze i warto, w wakacje mam zamiar zrobic wc "ultimate edition" :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Hej słuchajcie.Byłem z sinusem na złomie .I normalnie jaja były ze hej.Tak sie rozgladamy po autach.No i onsobie upatrzyz z kadeta a ja ze skody.No to odkrecamy z kadeta .No i fajnie 2 sruby i gotowe, a słonce grzeje a w aucie było lekko ponad 40C.A najwieksze jaja były z wyjeciem nagrzewnicy ze skody .Normalnie 4 sruby i uwalone głeboko jak <span style="color:red;">[ciach!]</span> .LEdwo co wykreciłem 2.No to teraz sinus .A on jeb z buta w ta obudowe bo trzymala sie jak cholera mocno .No i tak z 30 razy z bura jebnelismy to pusciła .A w aucie pełno szkła i goraca jak cholera, .Normalnie my cali z smaru ,cali czarni .Ale mamy zajebiste nagrzewnice .Idealne malutkie .Wymiary dł/wys/sz 30/6/13 .To ta ze skody .Ta z kadeta troche mniejsza.Ale zajebiste a kosztowały uwaga 15 zł za jedna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 No gratuluje. Ja jednak jak tylko znajde troche czasu to przezuce sie na chlodnice od Zuka (39/13/7) i cos jeszcze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Wiec kupujemy wieksza pompke? Ale jezeli woda bedzie szybko przeplywala przez chlodnice, to po prostu nie bedzie miala dosc czasu na to, zeby sie dostatecznie ochlodzic. No niestety, nie prawda. Popatrz tutaj. Glownie zwroc uwage na druga polowe wykresow, dotycza chlodnic o budowie podobnej do nagrzewnic. Wezmy wiec sercka dla przykladu: Przy duzym przeplywie powietrza przez ta nagrzewnice oddaje ona o 50% wiecej ciepla niz przy malym prezplywie, 50% to bardzo duzo!!! Pocieszajace jest natomiast to, ze przy malych przeplywach powietrza roznica jest praktycznie zadna i bardzo dobrze :wink: Montowanie chlodnic jedna po drugiej nie ma sensu - najlepiej dzialaja przy najwiekszej roznicy temperatur i montujac rownolegle zmniejszamy predkosc przeplywu wody przez kazda. Najwieksza roznica temperatury bedzie wlasnie wtedy, kiedy przeplyw bedzie duzy. Mamy tutaj pelna analogie do blokow wodnych. Jesli bowiem woda plynac oddaje cieplo, to roznica temperatur jest coraz mniejsza, wiec w konsekwencji oddaje cieplo coraz wolniej. Jesli zas plynie szybko i dodatkowo przeplyw powietrza jest na tyle duzy, zeby szybko odebrac oddawana ilosc ciepla, wowczas sprawnosc jest najwieksza (co wlasnie widac na wykresach). Rownolegle laczenie wiec moze sie wydawac niekorzystne, bo zmniejszamy przeplyw na kazdej nagrzewnicy (nie jest to jednak polowa przeplywu, jaki bylby gdybysmy polaczyli szeregowo, bo za kazdym razem ogolny przeplyw przez caly uklad jest inny) a wiec i zmniejszamy jej sprawnosc. Szeregowo polaczenie natomiast powoduje, ze uklad ma calosciowo mniejszy przeplyw (Z uwagi na wiekszy opor od 2 nagrzewnic) co odbija sie niekorzystnie na temperaturze na bloku. Tutaj czas na kompromis, ale zanim sie nim zajmiemy, warto zwrocic uwage na jeszcze jedna rzecz. Mianowicie przy niskich przeplywach, czyli do powiedzmy 40CFM praktycznie nie ma roznicy w sprawnosci chlodnicy, a wiec dla samej chlodnicy nie ma roznicy czy jest szeregowo czy rownolegle, natomiast dla ukladu jest to istotne jak najbardziej i wowczas laczenie rownolegle jest rozwiazaniem idealnym. Teraz o mocnej pompce. Jezeli mamy pompke 1000 litrow i 600 litrow, ale taka ktora generuje zdecydowanie wyzsze cisnienie, to zaloze sie, ze w przecietnym ukladzie WC ze srednimi oporami przeplywu o wiele lepsza bedzie 600l z wysokim cisnieniem. Po prostu i taka chlodnica i blok wodny, a takze rury , trojniki itd. generuja opor dla przeplywajacej wody - ten opor powoduje spadek przeplywu. Zeby pokonac opor potrzebny jest nie wielki przeplyw, ale cisnienie. taka pompka 1000l z niskim cisnieniem przepompuje przez uklad w rzeczywistosci 60 litrow na godzine a 600l z wysokim cisnieniem 100- [to sa wymyslone liczby- wszystko zalezy od danego ukladu] I popatrz co narobiles: :P No własnie .Tylko ze ta 670l/h ma Moc 7,5W Maksymalna wysokość podnoszenia słupa wody 1,65m A ta 1000l/ ma Moc 14W Maksymalna wysokość podnoszenia słupa wody 1,48m Wiec wynika z tego ze ta 670l/h bedzie lepsza i tańsza.Więc ja biore Songoku Mam propozycje, narysuj sobie wykresy przeplywu od slupa wody dla obu pompek. Dopiero wowczas jestes w stanie ocenic, ktora bedzie lepsza. Jesli bowiem twoj uklad bedzie sprawial bardzo duze opory, wowczas pompka 670l/h bedzie lepsza opcja, jesli natomiast bedzie sprawiaj srednie albo duze, wowczas prawdpodobonie lepszym wyjsciem bedzie MJ1000. Narysuj wykres, bedziesz wiedzial o co chodzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Songoku Jako ze najprawdopodobniej porownywales MJ750 z MJ1000, wyrecze cie poslugujac sie wykresem dla obu pompek. Wykres przedstawia zaleznosci liniowa, co jest znacznym przyblizeniem, nie ma to jednak wplywu na sposob ich interpretacji, a wykresy rzeczywiste sa czesto zamieszczane na pudelkach od pompek. Do rzeczy: W zasadzie sprawa jest bardzo prosta, im wiekszy opor (reprezentowany przez slup wody) tym przeplyw jest coraz mniejszy. W rzeczywistosci wykresy sa bardziej hiperboliczne, czyli przeplyw maleje szybciej niz wzrasta opor, ale na ta chwile to jest nieistotne. Jako, ze MJ750 ma 1.65m slupa bedzie ona pompowac wode nawet w momencie, kiedy MJ1000 przestanie (1.48m). Zamalowalem 2 pola na wykresie, zolte to zakres oporow ukladu, dla ktorych MJ1000 da lepsze rezultaty niz MJ750 i zielone, zakres oporow, dla ktorych MJ750 bedzie lepsza. Sprawa wlasciwie komentarza nie wymaga, ale i tak sie powtorze, dla ukladow o bardzi duzych oporach (opor reprezentowany przez slup >~1.2m) lepiej dac MJ750, natomiast dla oporow duzych, srednich i naturanie malych MJ1000 bedzie lepsza. Ile lepsza mozesz sobie odczytac z powyzszego :wink: Jest tylko jeden szkopul, mianowicie opor ukladu nie jest staly, jest tym wiekszy im wiekszy jest przeplyw wody, zaleznosc pozostaje ta sama, roznica jest tylko "ilosciowej" przewadze MJ1000 nad MJ750. W rzeczywistosci im wiekszy przyrost przeplywu MJ1000 nad MJ750 odczytasz z wykresu, tym mniej bedzie to dokladne (ale zaleznosc pozostaje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 wielkie dzieki Witchhunter za pomoc.Umnie beda max 2 bloki na grafe i procka no i nagrzewnica.Narazie bedzie to dzaiłać bez bloku na gpu.Wiec opor bedzie średni .No wiec wezme MJ1000.A teraz mam kolejne pytanie.Wiec trafił mi sie zasilac AT 200W .I chcę do niego podlaczyc 2 wentyle ktore beda wialy na nagrzewnice.Zasilacz bedzie zintegrowany z obudowa od nagrzewniy zbiornikiem i pompka .I jeszcze jak to mozliwe chce podlaczyc pod niego pompke.Ale jak .Tylko sie nie smiac bo sie na tym nie znam.Aha i zeby zasilacz AT sie wlaczyl to tak jak w ATX złaczamy dwa kabelki (hmm to były zielony i czarny ?).I chyba wstanie jak bedzie mial obciazenie 2 wentyli.I napiszcie czy wogule sie da pompke pod to podlaczyc i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Tzn. pompka ma sie zalaczac razem z kompem i chcesz wszystko zrobic w srodku? Jesli tak to lutownica + przekaznik i wszystko gotowe. 220V wezmiesz z zasilacza, wlutujesz w to przekaznik na 12V i te napiecie podlaczysz z molexa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Songoku! Moja nagrzewnica jest z Sierry, a nie z Kadetta ;-) Udostępnisz serwera (jeśli masz) żeby wrzucić zdjątka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Tzn. pompka ma sie zalaczac razem z kompem i chcesz wszystko zrobic w srodku? Jesli tak to lutownica + przekaznik i wszystko gotowe. 220V wezmiesz z zasilacza, wlutujesz w to przekaznik na 12V i te napiecie podlaczysz z molexa. No prawie odgadłes.Tzn mam lepszy pomysł i chyba łatwiejszy do zorbienia.Zasilanie wentyli i pompki bedzie z zasilacza AT i on bedzie niezalerzny poprostu wlaczony do pradu bedzie.I teraz pytanie jak podpiac włacznik do zasilacza.Chce zorbic tak jak w kompie ze naciskaszasz na guzik(mam od obudowy AT) i sie włacza zasilacz .A kompa bede osobno <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>ł.A z tym 220V , to mam wlutowac przekaznik do molexa .Masz moze jakis opis .A i jaki to ma byc przekaznik bo ja sie kompletnie nie znam .I to sie wlutowuje do jakis okreslonych kabli w molexsie czy jak. Sinus niestety nie mam servera.Ale popros Fumfel'a_20 on ci wrzuci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Strasznie sobie utrudniasz zycie ztymi zasilaczami. Pompka na 220V przy nie obciazy samej zasilki. Przekaznik to jest taka mala czarna kostka z na ogol 4 nozkami. Jak podlaczysz 12V do dwoch odpowiednich nozek (zalozmy 1 i 2) to urzadzenie zamknie obwod na nozkach 3 i 4. Czyli jesli wlutujesz nozki 3 i 4 w zyle kabla zasilajacego pompki to jak dasz 12V to pompka sie zalaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 A to mam kupic byle jaki przekaznik.I mam pewnośc ze jak tak podlacze to nic sie nie spali ????.Tak jak mowiels 1 i 2 to 12V a 3 i 4 to 220V czyli pompka.A napisz 2 kable w molexsie to 12V(prosze bo tyle juz sie naszukałem ze mi sie juz odechcaiewa).A i zeby wlaczyc zasilacz to trzeba złaczyc zielony i czarny.I ostatni pytanko jak podlaczyc przycisk power prosto do zasilacza .Ze jak go nacisne to sie <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span> .(Nie czasem pomiedzy kable zielony i czarny.Tylko ktory do ktorego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Szczerze mowiac to tego o zasilaczu wogole nie rozumiem. ATX wlacza sie zwierajac 2 odpowiednie piny na mobo. Innego sposobu nie znam, a czy to bedzie zielony i czarny czy rozowy z fioletowym w turkusowe paski to zadna roznica. Przekaznik, powiesz facetowi o co chodzi to sam Ci da. Ma dzialac na 12V, wytrzymac 220V i moc troche wieksza od mocy pompki. Z numerami nozek to dalem przyklad. Na obudowie pewnie bedzie maly schemacik to tam sobie lookniesz. 12V to czarny (-) i zolty (+). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Ok dzieki.No jak mogles o tym nie słyszec .Ze jak ludzie chcea sprawdzic czy zasilacz dziala to łączą 2 kable we wtyczce do mobo i sie zasliacz wlancza ale mosi miec obciazenie.Np jak spali sie płyta to tak sprawdzaja czy dziala zasilka.Kurna zagladnoł by ktos tu jeszcze.I kurde tu opcja szukaj odpada no bo co ja wpisze w szukaj .włanczanie osobno zasilacza :?: No to mi wyszuka tematy ze słowem ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>nie,zasilacza,osobno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 a moze wlaczanie and zasilacz??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 No juz znalezłem. Tak jak myslełem trzeba polaczyc zielony i czany. A moze by zorbic tak ze podłaczyc ten zasilacz z moim takim długim kablem .I wszystko podalczyc do tego at czyli wiatraki i pompke .To wtedy jak bym <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>ł kompa to by sie wszyzstko <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>ło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shade Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 witam! to ja zeby nie zasmiecac forum podepne sie pod temat ostatnio strasznie zainteresowalo mnie WC na poczatku myslalem z cpc bedzie dobrym rozwiazaniem bo dostaje wszystko gotowe i za wzglednie niska cene ale... wczoraj spedzilem cale popoludnie na szukanie materialow o tym, poczytalem i zwatpilem... ;] stwierdzilem ze zrobie sobie sam teraz mam pare pytan odnosnie calgeo montazu i eksploatacji (narazie nie mam ani jednej czesc) *dzisiaj wstapilem do demobilu i pytalem o jakies miedziane nagrzewnice i koles wyskoczyl z calkiem nieduza nagrzewnica zdaje sie od lady, czy cena 50 zl nie jest za wysoka ??? dodam ze stan byl dobry jak nie bardzo dobry *wiem ze jest pelno postow o blokach ale jako ze sie na tym NIC nie znam to chce zapytac jaki blok byscie polecili (test a'la CHIP power/econo) w miare tani i dobry ;] narazie na sam CPU (poki co grafa ma psywny uklad chlodzenia) *ogladajac ta nagrzewnice zaczalem sie zastanawiac jak podpiac rurki pod to (bo srednica rur z nagrzewnicy zapewne bedzie inna niz rurek w ukladzie, czy robic to jakims domowym sposobem czy sa moze jakies przejsciowki or sth ? *co do rurek czy moga to byc zwykle (np. ze sklepu zoologicznego czy brac te z cpc [warte to cos?] czy tak jak widzialem na niektorych screenach takie jak np od umywalki ??) *czy dolewacie cos do wody (jakies srodki glonobujcze??) *dlaczego zakladajac blok miedziany na proca nie moge uzywac pasty ze srebrem ?? *na http://mcs.pc.pl/instrukcje.html sa 2 sposoby montazu, ktory bedzie wydajniejszy w moim przypadku (nagrzewnica bedzie w pewnej [jeszcze nieokreslonej] odleglosci od kompa) *nie wiem czy w przyszlosci nie zaszaleje i nie bede chcial zamontowac dodatkowego bloku na np. zasilacz plyte glowna (jak zmienie) itp czy pompka 600l/h (pewnie aquaEL :( ) wystarczy ?? warto inwestowac w Eheim'a? nie jestem jeszcze pewien czy zrobie uklad otwarty czy zamkniety (fsumie to nie wiem ktory bedzie lepszy) *czy mieliscie jakies problemy z montazem ? (jakies przecieki itp) przepraszam ze tyle pytan ale ... jestem totalnym n00bem w tych sprawach a nie chce czegos spiep.... bo jak juz cos raz kupie to pewnie bede na tym dlooogo jechal ze wzgledu na kase... chcialbym zaznaczyc ze przegladalem forum w poszukiwaniu odpowiedzi ale kazdy chwali co innego i juz mam taki metlik w glowie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 O widzse jakies zainteresowanie tematem. Mozesz sie zastosowac do mojego zestawu .Tego ca napisałem na pierszej stronie ale 1 pytanie ile masz kasy. Ja juz skonczyłem prawie WC i dzis jade po coppershima(jak myslicie bedzie go mozna kupic w Vobisie) układ zrob taki pompka w zbiorniku -> blok -> nagrzewnica -> zbiornik. A ta cena z ta nagrzewnice to o wiele za duza ja kupiłem nagrzewnice od skody w dobrym stanie (tylko troche finow mósiałem wyprostowac) za 15 zł.Kurde gdyby nie ta strata procka to bym juz miał kase na wiatraki a tak to duuupa.No i jeszcze tyle sprawdzianow mam (az 3).Moze jak uda mi sie skombinowac cyfraka to walne zdjecia :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 1. Lada - jesli ma tez plaskowiniki miedziane to za 50 PLN bierz. 2. Nukleon od Mate'a 3. Idz to markety i poogladaj kolanka, nyple i reduktory miedziane. 4. Najlepsze silikonowe, ale te z PCV lub igielitu tez ujda (do kupienia w kazdym markecie) 5. Mozna czegos tam dolewac. Generalnie tylko woda destylowana (zakladam, ze nagrzewnica bedzie miedziana). 6. A to niby dlaczego nie? Polowa osob uzywa tu AS3. 7. Powinno byc bez wykrywalnych roznic. 8. Aquel 1 bloczek pociagnie. Jak chesz wiecej to PH 802 albo Eheima, ale to juz jest totalny wypas. 9. Montuj wszystko dobrze i dokladnie to nie bedzie zadnych problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shade Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 z kasa to jest tak ze im mniej wydam tym lepiej ;p ale nie chce kupic czegos a'la moj ECS ;] sadze ze powyzej 300 zl (przynajmniej mam taka nadzieje ze tyle bede mial) czy dobrze rozumiem opis przy Hagem PowerHead 802 ze moze pracowac jako zatapialna czyli ogolnie jakbym chcial zrobic zamkniety obieg to nie bedzie dodatkowej zabawy z papka ?? poprostu podepne weze i bedzie git a jak mi sie nie uda to walne ja do akwarium i tez bedzie ok? kladami otwartymi i nie ?? nie mam doswiadczenia w montazu i sadze ze latwiej byloby mi zatopic pompke np w akwarium ale... a) miejsce B) estetyka jak na poczatku bedzie jeden blok (pompka ph802) i dobrze zacisniete przewody to nic mi nie wyleci na orbite ?;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...