Gosu Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Witam, mam kompa takiego jaki jest opisany w konfigu i zastanawiam się czy jest sens co kolwiek w nim obecnie modernizować. Myślałem o zmianie grafy z Hd 4870 na Hd 4890 , ewentualnie procka na jakiegoś Quada. Ale myślę że cenowo nie ma sensu, radka /procka sprzedał bym pewnie za okolo 600 zl i powiedzmy że 300/400 zeta mógł bym dołożyć do grafy bądź procka, ewentualnie wymienić i to i to sprzedając wcześniej obecne części. Ale myślę ze mój Xeon jaki lata na 4 ghz i tak jest wydajniejszy niż quady, a do Core I7 mi nie spieszno, nie wydaje mi się żebym poczuł jakaś większą rożnicę, tym bardziej że ów zestaw ciągnie wszystko. Jednak biorąc pod uwagę jak ceny się zmieniają to pomyślałem że jak zmodernizuje coś teraz, to w przyszłości na tym oszczędzę. Czy według Was ma to sens? Jeżeli tak to co na co wymienić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Ja bym nic nie zmieniał bo masz bardzo dobry zestaw. Ewentualnie możesz zainwestować w ciszę i kupić lepsze chłodzenie na katę, kilka cichych wentylatorów, fan swap w zasiłce, zrobić jakiś box na dysk żeby był cichszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 W sumie to trafna rada, ogolnie w kompie mam cicho ale radek czasem szaleje :) Mam na nim standardwoe chłodzenie, co byś polecił na Hd 4870 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jockero69 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Modernizacja nie ma sensu, w szczególności jeżeli chodzi o kartę graficzną, różnica będzie bardzo niewielka. Procek ma wysoki taktowanie co w większości wypadków w praktyce daje lepsze rezultaty niż niżej taktowane quady. Z twojego konfigu wynika że twoje ramy pracują w cl 5-5-5-18, mam takie same, mi przy 2.1v chodzą 1066 5-5-5-15. Może to dużo nie da ale zawsze coś :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Zależy ile chcesz wydać, scythe ostatnio wypuściło ciekawe chłodzenie, tylko nie pamietam jak się nazywa, poszukaj na portalach pod hasłem scythe to na pewno znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Dzięki za sugestie,poszukam :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lhorror Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 ja tam polecam RAID kolego. od razu zauważysz różnicę. a jak nie masz co robić z kasą to kup SSD ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...