Skocz do zawartości
Marcin_gps

Problem z wypalaniem plyt

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego podczas wypalania plyty skacze tak bufor. Nie wiem czym jest to spowodowane, bo zaraz po instalacji windowsa wszystko smiga.

I do tego jak wypalam plyte to nic innego nie moge robic. Komp chodzi jak 386.

Czytalem, ze kx'y powoduja taki problem na moim chipsecie, ale PCI latency patch naprawia ten problem. Nie wiem co jest grane.

Na dysku jest sporo wolnego miejsca, a ramu mam chyba wystarczajaco duzo. Dysk ma 8 mb cacheąu.

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rzeczywiście coś źle ci chodzi. Ja nie mam spadku bufora nawet przy skanowaniu dysku NAV 2003 i równoczesnym przeglądaniu sieci i kilkudziesieciu mega wolnego miejsca na dysku.

Zobacz czy coś w tle nie muli ci systemu, jesli tak to wyłącz, sprawdz czy dysk i nagrywarka pracują w dma lub po prostu zmniejsz predkość nagrywania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh a ja mam taki problem ze jak kopuiuje z plyty na dysk albo nahrywam plytke mam pelne bufory ale kurde nie moge robic prawie nic przedtem to moglem ogladac filma muza leciala dodtakowao 10 www i ladnie chodzil a teraz wypalam i muza i jedna stronka i tak chodzi komp jak by chial a nie mogl ::::::::(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymuście DMA w opcjach Pomocniczego kanału IDE

zmieńcie sterownik tego kanału na inny który daje możliwość wymuszenia DMA

w Win 98 trza tylko zaznaczyć DMA w właściwościach CD-RW a w XP trza sie męczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie TAK tylko jest jeszcze sprawa tego typu ze czasami sie nie da :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie TAK tylko jest jeszcze sprawa tego typu ze czasami sie nie da :/

u mnie na Epoxie 8rda+ też się niedało ale trza tylko dać aby zaktualizował sterownik i wybrać domyślny a nie ten od nVidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie znowu to samo!!!

Nie moge przelaczyc na tryb udma, tylko na pio chodzi.

Co jest grane

mam zainstalowane najnowsze aspi, tasma tez jest w porzadku

to jest windows i czasami wywala takie krzaczki ktorych nie da sie racjonalnie wytlumaczyc ja mam to samo jak juz ci wczesniej pisalem i zqa cholere nie moge sobie z tym dac rady tzn. moge kiedy zainstaluje nvidia ide controler ale wtedy z kolei nie moge nagrywac plyt :? ja mam o tyle dobrze ze na cd-rw caly czas trzyma mi ustawienia UDMA a ew. na cdromie przelancza mi na PIO

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiazany na dobre!!!!!!!!!!!!!!!!

Po co przeinstalowywac wina???

Do wszystkich, ktorzy maja problem z DMA:

W menedzerze urzadzen nalezy odinstalowac naped (CDR, CDRW) oraz kanal IDE do ktorego podpiety jest naped (w moim przypadku pomocniczy). Po ponownym uruchomieniu kompa wszystko zainstalowalo sie samo, ale juz z wlaczonym trybem DMA!!!!!

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiazany na dobre!!!!!!!!!!!!!!!!

Po co przeinstalowywac wina???

Do wszystkich, ktorzy maja problem z DMA:

W menedzerze urzadzen nalezy odinstalowac naped (CDR, CDRW) oraz kanal IDE do ktorego podpiety jest naped (w moim przypadku pomocniczy). Po ponownym uruchomieniu kompa wszystko zainstalowalo sie samo, ale juz z wlaczonym trybem DMA!!!!!

pozdrawiam

nie chce cie dolowac ale nie mow "hop" DMA moze ci sie wylaczyc znowu po paru dniach (ja tak mialem) :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jak miałem problem taki że nie mogłem dma ustawić to znalazłem w rejestrze konfiguracje obu kanałów IDE, obczaiłem ze wszelkie możliwe tryby mają przyporządkowane kody cyfrowe i wystarczy zmienić wpis na kod odpowiadajacy danemu trybowi i po czymś takim XP sam już trybów nie zmieniał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...