stradi Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Witam serdecznie na forum, w moim pierwszym poście przejde od razu do problemu, który mnie irytuje. Mam 6GB ramu 2 x 1 GB Geil 6400 800 MHz i 2 x 2 GB Geil 6400 800 MHz w Dual Channel. Pamięci wydają się (testowane memtest) sprawne, żadnych błędów. Jednak zastanawia mnie niska przepustowość Ramu 4646 MB/s przy 6GB, nie jestem pewien czy aby to prawidłowa wartość. Podobne wartości miałem przy podkręconych do 900 MHz 2 x 1 GB, stąd też oczekiwałem teraz wyższych. Nigdzie też nie znalazłem informacji jakoby memtest nie obsługiwał > 4GB ramu. Niestety, nie mam też możliwości inaczje sprawdzić tych pamięci, póki co mam Windowsa 32-bitowego, płytka z 64 bitową Vistą dojdzie dopiero w Poniedziałek. Czy to normalne czy może coś z pamięciami jest nie tak? Poniżej jeszcze konfiguracja: ASUS P5W64 WS PRO C2D E6600 2.4 @ 3.4 FSB 380 MHz RAM 475 MHz (DDR951) 5-5-5-15 Dual Channel Dziękuję i pozdrawiam, stradi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Na początek, to możesz mi wyjaśnić, jakim cudem system adresuje 6GB na 32 bitach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stradi Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Na początek, to możesz mi wyjaśnić, jakim cudem system adresuje 6GB na 32 bitach? Oczywiście nie adresuje, chodziło mi o memtest 2.11 bootowany z CD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 a czego spodziewales sie po tescie w trybie textowym ? Poza tym jezeli miales 2x1 a teraz max 2x1 i 2x2 to dalej jest dual channel, przy podobnej szybkosci i timingach szybkosc transferu nie wzrosie ot tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stradi Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 a czego spodziewales sie po tescie w trybie textowym ? Poza tym jezeli miales 2x1 a teraz max 2x1 i 2x2 to dalej jest dual channel, przy podobnej szybkosci i timingach szybkosc transferu nie wzrosie ot tak Witam, wydawało mi się, że jak dołożę 4GB ramu to wzrośnie wydajność systemu. Generalnie oczekiwałem, że After Effects czy Photoshop będą szybciej działać. Niestety nie mogę tego teraz przetesować, ponieważ mam 32bit windows, 64bity w drodze. Oznacza to, że jeżeli wyjmę 2x1 GB to będzie komputer będzie wydajniejszy aniżeli z 2x1 + 2x2? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Nie można tak powiązać przepustowości i pojemności. Przepustowość pamięci zależy nie tylko od MHz w nazwie, ale także pozostałych parametrów. Jeśli pamięci mają różne timingi, to całość będzie pracować na parametrach wolniejszych lub może sypać błędami na ustawieniach szybszych. Natomiast zwiększenie ilości GB nie zwiększy prędkości ich działania. Owszem, będzie różnica w wydajności w grach/aplikacjach, ale nie dlatego że szybciej działają, ale dlatego, że więcej danych może zostać do nich załadowanych i nie trzeba ich (danych) doczytywać podczas gry/pracy aplikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stradi Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) Dobrze rozumiem, można zwiększyć pojemność nie zwiększając wydajności. Niewiem dlaczego byłem przekonany, iż zwiększę pojemność, ustawię timingi i automatycznie zwiększy mi się przepustowość... za piękne... Celem testu wyjąłem 2x1 GB i przepustowość jest bez zmian. Pamięci mam jednakowe z tą różnicą, że jedne sa 1 GB drugie 2 GB w kości, ale obie partię są Geil PC-6400 z nominalnymi timingami 5-5-5-15 (z ustawionymi 4-4-4-12; 395 MHz). Czy będą jakieś zgrzyty pomiędzy pamięciami? W Memtescie nie ma jak na razie żadnych błędów, i jedynie ta przepustowść nie dawała mi spokoju ale teraz jest to już jasne. Czy jest jeszcze szansa na poprawienie przepustowości ramu? Bo odnoszę wrażenie, że te 4500 MB/s są "stabilną" granicą, a np. w After Effects przepustowość jest istotna. Edytowane 25 Lipca 2009 przez stradi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 To, że teoretycznie pamięci powinny wyciągać 6400MB/s nie oznacza, że tyle wyciągną. To tylko założenia technologiczne. Od strony praktycznej z powodu płyty i procesora będą działać szybciej lub wolniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stradi Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Ok, w takim razie wszystko już jasne, dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...