marcinsz0 Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 nie robilem L12 moda i narazie puszczam asynchro bo sprawdzam ram, przy 470 Mhz memtest pod dosem przechodzi wszystko bezbłednie kilka razy ale system sie wiesza wiec nie wiem co jest winne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 L12 zrob... to duuuuzo daje... ( jak na fsb i stabilnosc ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Mi pamiatki sie skonczyly wlasnie przy 220, ale mialy juz koszmarne timingi (za 170 zl to nic dobrego kupic nie mozna), ale terez chodza na 200 i timningi sa nieco lepsze. Ale ponad 220 nic nie dawaly zmiany napiecia ramu, NB, ani luzowanie timingow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 nie robilem L12 moda i narazie puszczam asynchro bo sprawdzam ram, przy 470 Mhz memtest pod dosem przechodzi wszystko bezbłednie kilka razy ale system sie wiesza wiec nie wiem co jest winne U mnie podobnie. Pamięci chodzą sobie spokojnie do 470MHz(memtest), a może i więcej, ale system niestety za stabilny to nie jest. Najczęściej się resetuje lub np testy po chwili wychodzą na pulpit. Ostatnie maxymalne w miare stabilne ustwienie to 220MHz... Pewnie L12 mod trzeba zrobić...No i bios inny (mam najnowszy 21). Ale mi się niechce narazie więcej kombinować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 nie robilem L12 moda i narazie puszczam asynchro bo sprawdzam ram, przy 470 Mhz memtest pod dosem przechodzi wszystko bezbłednie kilka razy ale system sie wiesza wiec nie wiem co jest winne U mnie podobnie. Pamięci chodzą sobie spokojnie do 470MHz(memtest), a może i więcej, ale system niestety za stabilny to nie jest. Najczęściej się resetuje lub np testy po chwili wychodzą na pulpit. Ostatnie maxymalne w miare stabilne ustwienie to 220MHz... Pewnie L12 mod trzeba zrobić...No i bios inny (mam najnowszy 21). Ale mi się niechce narazie więcej kombinować. sprawdz lepiej Gold Memory bo i u mnie Memtets pokazyje ze jes wsztstko ok przy 237mhz ale za to GM pokazuje bledy i dlatego system byl niestabilny :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 bez L12 NF7 to kupa ,a nie MoBo do krecenia,to samo sie dotyczy biosu d21,moze ma jakies tam bajery itd.ale do OC nadal najlepszy jest hacked d10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 bez L12 NF7 to kupa ,a nie MoBo do krecenia,to samo sie dotyczy biosu d21,moze ma jakies tam bajery itd.ale do OC nadal najlepszy jest hacked d10 czyli jak zapodam moda na L12 (166mhz) i zmienie biosik na d10 to moj durak wstanie na wiecej niz 5*185 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 bez L12 NF7 to kupa ,a nie MoBo do krecenia,to samo sie dotyczy biosu d21,moze ma jakies tam bajery itd.ale do OC nadal najlepszy jest hacked d10 czyli jak zapodam moda na L12 (166mhz) i zmienie biosik na d10 to moj durak wstanie na wiecej niz 5*185 nie ma zasady ze bedzie lepiej... warto sprobowac... najwiecej skorzystali ci co mieli antki xp i durony "xp" ... wiec .... na co czekasz... to nic nie kosztuje... a moze akurat cos wiecej wycisniesz... pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Rosio -ale masz na mysli oczywiscie tego memtesta pod dosem tak ? ze nie pokazywał błedów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 JA mam problem INNEJ natury mianowicie mam w domu juz 2 plyty glowne z tym samym problemem . . . mianowicie 1 to nf7-s druga to nf7 a problem wyglada tak ze obydwie niby chodza jak wyjme np ram to piszcza ze nie maja ale na zadnej po starcie nie uruchamia sie monitor . . . zmienialem procka do innego kompa grafe tez zaraz zmienie ramy na kingstone ale jak to nie zadziala to juz nie wiem o co w tym wszystkim chodzi . . . ma z was moze ktos na ten temat jakies sugestie ? ? ? rady cokolwiek ? ? ? PS. CMOS juz resetowalem ze 3 razy na obu plytach :/ Mam ten sam problem :( Poprostu płyta Ci padła... Prawdopodobnie zwaliłeś bios. Ja w swojej podejżewam zimny lut gdzieś. Napisz jak udało Ci się 2 zabić i czy je reklamowałeś? A jeszcze płyta normalnie niewydaje ulubionego piknięcia po włączeniu? _VIP_ie jakie masz temperatury na tym zalmanie. Jeszcze jak chodzila na 230 magistrali i standardiwym napięciu chipsetu grzał mi się do 50 stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Rosio -ale masz na mysli oczywiscie tego memtesta pod dosem tak ? ze nie pokazywał błedów tak, pokazywal ze jest ok ale podkusilo mnie cos i przetestowalem jeszcze Gold Memory i okazalo sie ze juz przy 237mhz sa bledy dlatego znalazlem przyczyne co niewyrabia :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 dzięki Rosio faktycznie GoldMemory lepiej wykazuje błedy pamięci ,przy memtest86 mialem 472Mhz bez błedów a GoldMemory pokazuje juz przy 450 MHZ i dlatego system sie wieszał fenkju :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 _VIP_ie jakie masz temperatury na tym zalmanie. Jeszcze jak chodzila na 230 magistrali i standardiwym napięciu chipsetu grzał mi się do 50 stopni. Zalman juz dawno wywalony :evil: ,nawet windows sie wysypywal z tym badziewiem,chwilowo mam nadal standardowego abitowego coolerk'a,ale szykuje sie duuuzy mod :D (ludzie zagladajacy na forum.oc-serwis.pl wiedza o co chosi :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 bez L12 NF7 to kupa ,a nie MoBo do krecenia,to samo sie dotyczy biosu d21,moze ma jakies tam bajery itd.ale do OC nadal najlepszy jest hacked d10mowisz? a ty robiles L12? .. bo w sumie moze i ja bym sprobowal .. ale za bardzo nie wiem jak gruby drucik ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> .. wydawalo mi sie to dziwne bo mam nawet screena jak na kolegi epoxie 8rda moj proc bez problemu wlazil do windy na fsb 230(x10) a u mnie to powyzej 220 to juz cud jakj zbootuje .. 218 max stabilnie a 220 jesio sie butnie ale nie smiga stabilnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 bez L12 NF7 to kupa ,a nie MoBo do krecenia,to samo sie dotyczy biosu d21,moze ma jakies tam bajery itd.ale do OC nadal najlepszy jest hacked d10mowisz? a ty robiles L12? .. bo w sumie moze i ja bym sprobowal .. ale za bardzo nie wiem jak gruby drucik ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> .. wydawalo mi sie to dziwne bo mam nawet screena jak na kolegi epoxie 8rda moj proc bez problemu wlazil do windy na fsb 230(x10) a u mnie to powyzej 220 to juz cud jakj zbootuje .. 218 max stabilnie a 220 jesio sie butnie ale nie smiga stabilnie u mnie wygladalo to tak....kupilem MoBo,wyjolem MoBo,zmodowalem MoBo :D wystarczy pojedynczy cieniutki drucik,najlepiej miedziany....wszesniej robilem z kilku splecionych drucikow ale mody nie dzialaly,jak zapodalem pojedynczy to odrazu zastartowalo :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 no to L12 jak tylko znajde chwile odpoczynku zawita w moim kompie :)) znajde se tylo fajny drucik :)) a co do d10 to myslalem nad tym zla u mnienie ma problemu z mnoznikiem 10 nawet x8 czy nawet x7 nie szlo mi z wiekszym FSB .. i w tym sęk .. wiec czy d10 zmieni to to nei wiem pozatym zawsze to ryzyko ze mi jebnie mobo tak jak innym :) no ale nie ryyzykujesz to nie masz no nie ? :) zrobie sobie L12 i zobacze co bedzie z FSB jak wskoczy wieksze to pomysle nad d10 :0 pozdro p.s: milo ze zawitales wsród abitowców .. wkoncu ktos konkretnie pisze i mozna sie czegos dowiedziec :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blade Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Hmm, mam pewnie problem z Abitem. Mianowicie od czasu do czasu potrafi się cały system wyłączyć z wyciem syreny(które trwa nawet po wyłączeniu się sytemu). Wówczas pomaga tylko odpięcie od zasilania. Nie jest to wina ani temperatury, ani obrotów wiatraka... zatem co to moze być? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Specu Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Cześć jestem nowy na FORUM i mam zamiar qpic nową płytę główną którą napewno zostanie albo Abit NF7-S (2.0) , Asus A7N8X Deluxe 2.0 albo Epox 8RDA3+, którą mi polecacie wiem że takie pytanie podane w topciu o Abicie jest troche nie na miejscu, ale napewno podzielicie się swoimi uwagami dotyczącymi Abita jak i również może innych płyt. O Abicie wiem tyle że jest najlepszy do O/C ale za to w testach np. Benchmark czy innych wypada gorzej od Asusa czy Epoxa. Asus to według mnie płyta pośrednia między Epoxem a Abitem, chociaż też jest na niej sporo problemów z przejściem FSB >230 i chłodzeniem NB. Epox to według mnie najbardziej kontrowersyjna płyta, O/C dość dobry, stabilność dobra ale nie wiem czy się nie zwali Laughing bo ponoć często lecą :-). Prosze podzielcie się ze mną swoimi opiniami i z góry sory za taki topic w dziele o Abicie. Odpowiedzi takie jak i prosze nie piszcie odp. "To już było na forum" czy coś w tym stylu. Po prostu nie mam czasu na przeszukanie kilk100 stron a i tak posiadacz danej płyty powie że jego jest najlepsza. p.s. Sory za długi post Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qdlaty Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 A ja pytanko jakie ramki lepiej qpic chodzi o duala slyszalem duzo roznych wypowiedzi na forum i juz sam nie wiem Kinstony czy Geile ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuDi Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Drodzy koledzy :) Mam taki malutki problemik. Przy fsb powyzej 240 pojawiaja mi sie czerwone i niebieskie kwadraty podczas ogladania divx, mpg , DVD itp. Co jest ?? Probowalem juz chyba wszystkiego. Normalnie w aplikacjach 2D typu net i inne nic sie nie dzieje to samo gierki, jedynie filmy uff. Aha moze jakis link do moda L12 do Bartka ( bylbym wdzieczny)i czy rzeczywiscie po zmianie na bios D10 mnoznik 10 zachowuje sie normalnie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Nie ma linkow do bartkow antkow i zenkow i innych.... Jest jeden L12 mod ... Co do kwadratow... to nie mam pojecia... to moze byc proc, pamieci ( nie wytrzymujace )... a moze po prostu format i bedzie dobrze ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Wycieeeeeeeeeeeeeeee syreny Zawsze po przekroczeniu 51 stopni wyje Czesto po tym jak ustawie napiecie powyzej 1.7 w bios wyje Po przekroczeniu ~2200 mhz wyje Kupilem zasilacz chieftec 360 jeden wiatrak i myslalem ze cos pomoze: nic zrobilem l12 na 166 i na 200 i nic Juz naprawde nie wiem co mam robic Chyba to nie procek bo jak mialem kiedys zasilacz no name 300W to przy 2300 bylo stabilnie i nawet moglem dawac napiecia tez wyzsze problemy zaczely sie dopiero jak sobie wymienilem zasilacz na no name 430W Sheep moze ty bedziesz wiedzial o co chodzi moze podpowiesz jak to moge spradzac jakie najwazniejsz opcje w bios mam probowac zeby sie to ustatkowalo w softmenuIII probowalem wielu kombinajci i nic to nie dalo Prosze o pomoc bardzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michnik Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Wycieeeeeeeeeeeeeeee syreny Zawsze po przekroczeniu 51 stopni wyje Czesto po tym jak ustawie napiecie powyzej 1.7 w bios wyje Po przekroczeniu ~2200 mhz wyje Kupilem zasilacz chieftec 360 jeden wiatrak i myslalem ze cos pomoze: nic zrobilem l12 na 166 i na 200 i nic Juz naprawde nie wiem co mam robic Chyba to nie procek bo jak mialem kiedys zasilacz no name 300W to przy 2300 bylo stabilnie i nawet moglem dawac napiecia tez wyzsze problemy zaczely sie dopiero jak sobie wymienilem zasilacz na no name 430W Sheep moze ty bedziesz wiedzial o co chodzi moze podpowiesz jak to moge spradzac jakie najwazniejsz opcje w bios mam probowac zeby sie to ustatkowalo w softmenuIII probowalem wielu kombinajci i nic to nie dalo Prosze o pomoc bardzo Może jakiś inny biosik? Może ktoś Ci włączył alarm w biosie po przekroczeniu 50 stopni na CPU. Może pamięć siada? Choć to by raczej nie wyło;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Ramy wymienilem Bios probowalem najnowszy i hacked d10 Bios resetowalem dawalem load optimazed default Bios probowalem roznych kombinacji ustawien :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Winny jest cooler na CPU. Poczytaj sobie wątek od początku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Hmm, mam pewnie problem z Abitem. Mianowicie od czasu do czasu potrafi się cały system wyłączyć z wyciem syreny(które trwa nawet po wyłączeniu się sytemu). Wówczas pomaga tylko odpięcie od zasilania. Nie jest to wina ani temperatury, ani obrotów wiatraka... zatem co to moze być? 1. Bios 2. Cooler na CPU 3. Walnięta płyta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Do chłopaków z problemem SYRENOWYM :P Zapomniałem dodać - jeżeli wszystko jest ok na nie podkręconym procku to winny jest cooler, miałem to samo gdzieś w maju - tzn na początku tego wątku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 wiesz... nasze forum ma taka piekna opcje jak edycja postu.... zamiast trzech... moze byc jeden z updetami/editami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 po wgraniu bios hacked d10 load optimazed default i dalem procka jako 2500+ i powylaczalem fire wire i takie tam niepotrzebne rzeczy Prime 1 godzina stabilnie stpni az 58 choc mam piec watrakow dodatkowych 80tek Pamietam ze jak mialem jeszcze niezbartonowanego to wogole nieprzekraczal 35 stopni nawet po trzech godzinach gry w underground W sandrze w zakladce cpu&bios information wydajnosc coolera dochodzila maks chyba do 021C/W jest okolo 058C/W Moim zdaniem teoria tomka sie potwierdza Cooler moj jest dobry ale do pewnej granicy po ktorej poprostu nie daje rady Zbieram na coolerka jeszcze jedno ciekawi mnie dlaczego na samym poczatku moglem miec 2300 myyzy i dalo rade grac nawet jak tempka przekroczyla 51 stopni :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Kup sobie Zalmana CNPS-7000A i problem będziesz mieć z głowy i jeszcze cisza będzie... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...