Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

no i stalo sie . mialem ten now bios i wsyztko ok , dalem fsb 215 i komp juz nie wstaje . clear cms nie pomoga . wlaczam kompa , swiatelka sie pala , wentylatory pracuja , stacja fdd i cd rom odpalaja i to wszystko . nawet jak wyjme grafe ze slotu to to samo. nawet druciki od L12 moda wyjelem i nic, zworke oczywiscie przestawilem na swoje miejsce . jest sposob zeby jakos wystartowac bios z dyskietki ? bo cos o tym kiedys czytalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i stalo sie . mialem ten now bios i wsyztko ok , dalem fsb 215 i komp juz nie wstaje . clear cms nie pomoga . wlaczam kompa , swiatelka sie pala , wentylatory pracuja , stacja fdd i cd rom odpalaja i to wszystko . nawet jak wyjme grafe ze slotu to to samo. nawet druciki od L12 moda wyjelem i nic, zworke oczywiscie przestawilem na swoje miejsce . jest sposob zeby jakos wystartowac bios z dyskietki ? bo cos o tym kiedys czytalem

tam masz wszystko....w drugim poscie......o biosie....

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=81124&highlight=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjelem , dalej nic . nawet wiecej niz kilkanascie min . plyta przy uruchamianiu nie daje zadnego sygnalu - a wiec jest dead - tylko hotflash . a na poczatku wsyzstko dzialalo , dopiero jak dalem fsb 220 to padlo na dobre i juz sie nie obudzilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam abita Nf-7 dłuższy czas  i se chwale. narazie nic mi nie siadło ale po dłuższym czytaniu  sie troche przestraszyłem że mogą mi sie pojawić opisywane tu problemy :( oby nie

spoko, plyta nawet przy dosc intensywnym uzytkowaniu nie sprawia problemow. wystarczy robic wszystko z glowa i spokojnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Mam pytanie dla jakich wartości FSB jest juz konieczne zrobienie Vmodów dla NB i Vdimm?

Czy FSB rzędu 230 do 235 powinno iść bez problemu bez Vmodów?

Ja mam 8x250 bez zadnego moda na VDD 1,6 i VMEM 2,9...Vip mial ostatnio 10x250 na VDD 1,6V...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego wniosek, że jesli procesor i pamięć pozwoli to bez problemu powinienem miec 230 lub 235.

Niestety procek zablokowany, ale 225 idzie bez zmiany napięcia.

Cos mi pamieci świrowały ale w innym temacie Chaos poradził, że Hynixy nie lubią wysokiego napięcia.

Jeszcze jedno. Zmiana chłodzenia konieczna jest? Na NB jest głośno ale chyba wystarczy? Na SB dac coś dla tych 230? Teraz nic nie mam, w biosie co niepotrzebne wyłączone, a przy 220 jest goracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego wniosek, że jesli procesor i pamięć pozwoli to bez problemu powinienem miec 230 lub 235.

Niestety procek zablokowany, ale 225 idzie bez zmiany napięcia.

Cos mi pamieci świrowały ale w innym temacie Chaos poradził, że Hynixy nie lubią wysokiego napięcia.

Jeszcze jedno. Zmiana chłodzenia konieczna jest? Na NB jest głośno ale chyba wystarczy? Na SB dac coś dla tych 230? Teraz nic nie mam, w biosie co niepotrzebne wyłączone, a przy 220 jest goracy.

a moje Hynxy wlasnie na 2.6 nie chcialy isc na CL2 a na 2.9 smigaja i 0 err, wiec to nie do konca tak z tym napieciem (fsb 200)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy FSB200 ida mi 2-3-3-8 na 2.6V przy 2.9 też.

Ale ja mam problemy z FSB225 i wyżej. Zmiana timingów pomaga więc to raczej problem z pamięcią. Żeby wystartowac na 230 musiałem dać 3-4-4-11 i nie było stabilne. Chaos poradził zmniejszyć napięcie a ja od razu dawałem 2.9. Sprawdzę popołudniu bo teraz nie jestem przed swoim komp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pamietasz pare postów wczesniej miałem procka co potrzebował 1.8 do prime przy FSB200.

:D Obecny tylko 1.5V :D

Dla FSB220 1.65, FSB225 1.65 i wszystko stabilne oprócz prime które wywala po pół godzinie. Procek zablokowany.

Więc nie jest źle. :banan:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej warto robić upgrade Abit NF7-S 2.0 na 2.2 ? Nie chodzi mi o możliwości podkręcaNIA bo i tak mam słaba karte R9200... Interesuje mnie czy po upgrade jest taki motyw jak w biosach AMI ze można podczas uruchamiania wywołać jednym klawiszem menu wyboru opcji bootowania.

Wogóle jakie kożyści praktyczne są po upgrade z 2.0 na 2.2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej warto robić upgrade  Abit NF7-S 2.0  na 2.2 ? Nie chodzi mi o możliwości podkręcaNIA bo i tak mam słaba karte R9200... Interesuje mnie czy po upgrade jest taki motyw jak w biosach AMI ze można podczas uruchamiania wywołać jednym klawiszem menu  wyboru opcji bootowania.

Wogóle jakie kożyści praktyczne są po upgrade z 2.0 na 2.2 ?

Masz jakies dokladniejsze info o v2.2 :?: Szukam dluzsza chwilke, ale nie znalazlem nic godnego uwagi... Jakis link moze :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem Abit NF7-S rev2.0.

na poczatku po jej zainstalowaniu oblal mnie zimny pot bo nie poszlo gladko, pojawil sie CMOS checksum error.... ale w koncu dziala. jednak jak przystalo na niespecjaliste nie potrafie sobie poradzic (odpowiedziec) z kilkomaa pytaniami.

moj duronik 1GHz nie zostal dobrze rozpoznany przez bios. dziwna sprawa z tym byla to przy ustawieniach gdzie mozna ustawic taktowanie bylo 600 a wyzej ze jest to duron 1000 MHz. wiec wyglada na to ze bios dobrze rozpoznal ale zle sobie ustawil? teraz jest 100x10. Mimo, ze jest 100x10 to procesor wykazywany jest np w windows xp pro jako jednostka z 995MHz.

pojawia sie pytanie jak i czy w ogole moge ustawic aby bylo 1000?

mam tez podczerwien. podlaczylem to ustrojstwo kupione na allego i zamiast dzialc to sie grzeje!!?? nie wiem co jest . W biosie ustawiem IrDA ale przy wlaczeniu portu podczerwieni jest tez kilka innych opcji. wiec czym moze byc spowodowane takie grzanie tej puszczeczki na koncu kabelka. Na poprzedniej plycie to urzadzenie dzialalo normalnie. ma ono taki placka kostke czarna z 4 wejsciemi na igly a aktywne sa tylko 3 wiec nie pomylilem stronami bo na plycie jednego bolna nie ma, wiadomo jak wpinac.

Ogolnie plyta fajna, tylko juz musze zmienic obudowe, pomysl z pamieciami w prawym gornym rogu troszke namieszal w przestrzennej konfiguracji urzadzen ale to nie jest taki duzy minus.

pozdrawiam,

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem Abit NF7-S rev2.0.

na poczatku po jej zainstalowaniu oblal mnie zimny pot bo nie poszlo gladko, pojawil sie CMOS checksum error.... ale w koncu dziala. jednak jak przystalo na niespecjaliste nie potrafie sobie poradzic (odpowiedziec) z kilkomaa pytaniami.

3ba bylo przeczytac instrukcje :P tam radza zrobic load def. po instalcji MB :]

moj duronik 1GHz nie zostal dobrze rozpoznany przez bios. dziwna sprawa z tym byla to przy ustawieniach gdzie mozna ustawic taktowanie bylo 600 a wyzej ze jest to duron 1000 MHz. wiec wyglada na to ze bios dobrze rozpoznal ale zle sobie ustawil? teraz jest 100x10. Mimo, ze jest 100x10 to procesor wykazywany jest np w windows xp pro jako jednostka z 995MHz.

nowa plyta, nowy procek, plyta nie wiedziala jak ustawic i dala mniejsze - bezpieczniejsze ustawienia, normalka :) nie martw sie :)

pojawia sie pytanie jak i czy w ogole moge ustawic aby bylo 1000?

to jest niewykonalne :) masz 1000 a tamto to jest blad pomiaru czy jak tam sobie chcesz to nazwac, ja mialem 198 MHz potem 202 MHz teraz mam 200.2 wiec to jest roznie ;]

Ogolnie plyta fajna, tylko juz musze zmienic obudowe, pomysl z pamieciami w prawym gornym rogu troszke namieszal w przestrzennej konfiguracji urzadzen ale to nie jest taki duzy minus.

to masz jakas kozacka bude... raczej to nie byl problem u nikogo i raczej wiekszosc MB ma tak sloty umieszczone ;] to co przeszkadza to wysoko umieszczone gniazdo procka jak sie chce montowac zalmana ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he i stalo sie tak jak czytalem gdzieś na początku tego topica a mianowicie zacząl mi brzęczeć przy starcie wiatraczek na NB czy ktoś z was sobie z tym poradził (oczywiście bez zmiany na nowy) i może mi wyjaśnić dlaczego tak sie dzieje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nowego abitka i na razie jeszcze nie brzeczy ale jak zacznie to mam sposob. na starej plycie mialem identyczna sytuacje brzeczalo, ze az uszy bolaly. Na oske kilk kropli oleju i gotowe. w nf7 wiatraczek ma obudowe wiec trzeba pewnie pogimnastykowac sie ale powinno pomoc.

przy okazji:

czy ktos ma polaczony czojnik IrDA do NF7?

moj jest polaczony nie dziala a za to sie strasznie grzeje tam gdzei powinna migac dioda podczerwieni. moze to kwestia ustawien w biosie??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Podkręcacz

Sprawiłem sobie Abita NF7-SL i pomału ją rozgryzam. Ale jak zwykle zaczęly się problemy. Kręcę sobie proca w najlepsze dochodzę do 225mhz (ponad 2400mhz) a tu zaraz komp się wyłącza i syrena wyje. Wyczytałem kilka stron wcześniej, że kozik miał podobne problemy i pomogło zdjęcie Nb i przesmarowanie. Czy to na pewno przegrzewanie NB jest winne?

Plyta ma pełno ustawień które nic mi nie mówią a opisy w książce są momentami bezsensowne.Rozchodzi mi się o:

1.CPU Thermal-Throttling

2.CPU Disconnect Function

Poza tym na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę w biosie.

Edit:

Nie no, co to ma być w ogóle.Wywala mnie z gry po 5 minutach na praktycznie nie kręconym, nie mówiąc o tym że mi klawiatura podczas grania przestała działać. :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he i stalo sie tak jak czytalem gdzieś na początku tego topica a mianowicie zacząl mi brzęczeć przy starcie wiatraczek na NB czy ktoś z was sobie z tym poradził (oczywiście bez zmiany na nowy) i może mi wyjaśnić dlaczego tak sie dzieje  :(

Mam dokładnie taki sam problem. Po jakimś czasie coś mi tak strasznie zaczelo szumiec myślałem ze to wiatrak na procu a to tym czasem ten malutki na płycie... Jak go rozkręciłem to na jakiś czas pomoglo ale teraz nawet bez tego metalu warczy i właściwie nie łudze sie ze jeszcze coś da sie z tym zrobić.

Moje pytanie: Jak go bezpiecznie zdjąc i co załozyc w jego miejsce. Słyszałem ze lepszy od nowego wiatraka byłby radiator . To prawda? A jezeli tak to jakie polecacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, mieliscie problemu ze sound stromem objawiajace sie tym ze nie chca poprawnie grac glosniki 5.1? graja powiedzmy 3 i tyle?

Podpiete pod karte sa chyba dobrze (wg kolorkow i opisu :) ) zainstalowane steroniki do ss i kupa. jak kolwiek ustawiam zawsze cos nei tak :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...