Hipo Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 Ja u siebie miałem wyłaczony sound i tylko lan używałem (nf7 bez S) i mimo to nakleiłem na SB zalmana bo przy FSB 235MHz był normalnie gorący. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 Ukazała sie nowa wersja ABIT Flash Menu 1.33 do flashowania biosu pod Windows.....link poniżej ABIT Flash Menu 1.33 ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/flashm...lashMenu133.exe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 Ukazała sie nowa wersja ABIT Flash Menu 1.33 do flashowania biosu pod Windows.....link poniżej ABIT Flash Menu 1.33 ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/flashm...lashMenu133.exe Nie moge go sciagnac :x Ani przy uzycie Flash Geta, ani bez niego... Moglbys mi przeslac ten programik na maila damiandimek@interia.pl :?: Z gory dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 ja sciagnąłem po jakiś 5 minutach FlashGetem...nie było łatwo nie wiem czemu......ale był na początku klopot....sprawdzalem i da rade.....w innym razie nie podawałbym linku......ale ok.....pliki wysłałem ci pocztą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 Ktoś pisał o nie grzejących się SB i NB.. no cóż, u mnie na aktualnie fsb 217 i przyklejonym DUŻYM radiatorze na NB - nagrzewa się on bardzo szybko, ale wystarczyło położyć wiatrak przedmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący powietrze i się ładnie chłodzi. Radiator na SB, włączony lan i muza - grzeje się i grzał się zawsze, póki co radiator jest ciepły (brak cyrkulacji powietrza jakby co, buda po prostu leży na boku otwarta). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp7kbi Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 Witam Zakupiłem niedawno Abita NF7 za jedyne 360 zł wszystko pieknie cacy tylko jedno mnie zastanawia w biosie jest cos takiego: W Advenced Chipset Feautures a tam opcja CPU Thermal-Throttling ustawione fabrycznie na 50% Moze ktos wie do czego to służy i jakie jest najlepsze tego ustawienie POzdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Wyłącz.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp7kbi Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 ZYTEK - wyłączyć ???? Ale do czego to służy?? Może mi ktoś to wyjaśnić?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Wpisz Thermal-Throttling w "Szukaj" - ja tak zrobiłem. Z tego wynika, że to coś nam wyłącza pewne części procesora gdy on jest w idle, obniżając jego temperaturę I/LUB (?) nie pozwala procesorowi się za mocno przegrzać - ale nie o to chodzi overclockerowi. Ogólnie z tego co mi się przewinęło między oczkami czytając forum - overclockier takową opcję powinien wyłączyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 CPU Thermal Throttling to stopniowe "odciążanie" procesroa przez bios stosowane w sytuacji, gdy procesor się przegrzewa. Ustawienie domyślne to 62,5%. Opcja pozwala kontrolować szybkość procesora w trybie STR (Suspend To RAM) ale Ustawienie preferowane dla kazdego overclockera to OFF <wyłączone> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boox Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 witam mam malky problemik , gdzie podlaczyc na plytce dodatkowy panel z microfonem + sluchawy , usb i firewire ? oczywiscie na nf7-s v.2.0 tak zeby dzialal zintegroqwany dzwiek rowniez ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Polecacie ta mobo ( Abit NF7 (2.0) - bez ss) ? :D Czy lepiej wziac Soltek'a SL-75FRN2-L? ;) Thx. za wszelkie sugestie. Aha, troche sobie poczytalem posty w tym topicu, ale wiecie ponad 100 stron to male przegiecie ;) :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 ja mm bez "ESA" :) i nie narzekam firewire i sata nie uzywam .. a porównywałem dzwiek z soundstorma i z mojej i nie słuchac az tak wielkich róznic. bierz Nf7 i smigaj :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 witam mam malky problemik , gdzie podlaczyc na plytce dodatkowy panel z microfonem + sluchawy , usb i firewire ? oczywiscie na nf7-s v.2.0 tak zeby dzialal zintegroqwany dzwiek rowniez ??Nie wiem o jaki dokladnie panel ci chodzi. Ja mam taki Z tylu budy wkladasz w zielone gniazdo rozdwojnik jack i do niego podlaczasz glosniki i kabelek audio z panelu. Do rozowego podlaczasz kabelek mikrofonu z panelu. W tej konfiguracj mozna sluchac zarowno przez glosniki i sluchawki (wtedy reguluje glosnosc z poziomu Windowsa a nie regulatora od glosnikow :idea: ) Nie wiem czy dokladnie o to ci chodzilo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 witam mam malky problemik , gdzie podlaczyc na plytce dodatkowy panel z microfonem + sluchawy , usb i firewire ? oczywiscie na nf7-s v.2.0 tak zeby dzialal zintegroqwany dzwiek rowniez ?? strona instrukcji 3-15 Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarpaN Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 jam mam dosc dziwny problem jak zmienie w biosie timigi pamieci na 2-2-2-5 i komp sie zresetuje wlacza sie alarm i pisze zeby wlozyc dyskietke systemowa itp. i musze zresetowac bios. moj komp to nf7-s, B 2500+ na fsb 205, bios v2.2 bodajze (najnowszy ze strony Abita - wczoraj sciagniety) na poprzenim z ktorym qpilem plyte (2.0) bylo to samo, pamieci OCZ 2x256 ddr el oczywiscie w dualu. teraz wszystko dziala pieknie ale na 2-3-3-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M3Sj4sH Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 jam mam dosc dziwny problem jak zmienie w biosie timigi pamieci na 2-2-2-5 i komp sie zresetuje wlacza sie alarm i pisze zeby wlozyc dyskietke systemowa itp. i musze zresetowac bios. moj komp to nf7-s, B 2500+ na fsb 205, bios v2.2 bodajze (najnowszy ze strony Abita - wczoraj sciagniety) na poprzenim z ktorym qpilem plyte (2.0) bylo to samo, pamieci OCZ 2x256 ddr el oczywiscie w dualu. teraz wszystko dziala pieknie ale na 2-3-3-5 Podnies napiecie pamieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boox Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 ja mam panel raqzem z obudowo i mam normalne wtyki do plyty tzn mic-in , mic-pwl , ground , r-out , l -out i mam je podlaczyc do fpio2 prawdopodobnie ale neiwiem jak :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boox Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 a jeszcze jedno pytanko , ktore stery od sata zainstalowac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 a jeszcze jedno pytanko , ktore stery od sata zainstalowac ?W wersji 1.0.0.40 do sciagniecia z Windows Update lub stad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Wreszcie dostałem mobo z serwisu, pierwsze spostrzeżenie to ma inny coler na NB podobny do poprzedniego modelu ale taki błyszczący bardzo i te pseudo żeberka po bokach ma jedno bliżej do środka drugie na zewnątrz i tak wkoło :D. Mostek ma juz napis Ultra 400 na samym dole (wcześniejszy egzemplarz takowego nie posiadał). Wgrałem bios d10b4 i spoko hula mi fsb 230 z mnożnikiem 10,5. Jednak doznałem szoku patrząc na temperature, na 2,4GHz przy 1,93V (realnie 1,86) mam 56C przy full load, normalnie sie zdziwiłem, dałem sobie 1,6V i 2GHz i 46C. Wcześniej miałem 46maks przy 2,44GHz i 2V core. Kopara mi opadła :( Narazie nie kleiłem radiatorów na mosfety ani na SB ale grzeją sie dość mocno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarpaN Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Mostek ma juz napis Ultra 400 na samym dole (wcześniejszy egzemplarz takowego nie posiadał).Tez tak mam. Daje to cos w stosunku do poprzednich wersji oprocz tego ze niezle wyglada :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaYks Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Ktoś pisał o nie grzejących się SB i NB.. no cóż, u mnie na aktualnie fsb 217 i przyklejonym DUŻYM radiatorze na NB - nagrzewa się on bardzo szybko, ale wystarczyło położyć wiatrak przedmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący powietrze i się ładnie chłodzi. Radiator na SB, włączony lan i muza - grzeje się i grzał się zawsze, póki co radiator jest ciepły (brak cyrkulacji powietrza jakby co, buda po prostu leży na boku otwarta). Nawet przy standardowych fsb zalecany jest przynajmnie radiatorka, overclocker jusz powinien mieć tam rad i wiatr. SB poprostu sie przegrzewa. Na NB zalecane jest przesmarowanie pasty w większości egzepalrzy jest tylko na 60% chipsetu. I tesz radiatory na mosfetach też by sie pzydały:D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Mostek ma juz napis Ultra 400 na samym dole (wcześniejszy egzemplarz takowego nie posiadał).Tez tak mam. Daje to cos w stosunku do poprzednich wersji oprocz tego ze niezle wyglada :?: Poza wyglądem chyba nic :wink: zreszta widać go i tak tylko jak sie zdejmie wiatraczek i zetrze tą marną ilość pasty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Hipo, czemu nie opowiesz o wrażeniach z zadymy w serwisie? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 W sumie to zadyma odbyła sie przez telefon :lol: lolek jak usłyszał o PIH'u to zaczął mnie przepraszać i prawie bić sie w pierś że to jego wina że płyta jeszcze nie jest u mnie. Ale to był dopiero początek zabawy, płyta miała zostać wysłana w czwartek 12bm. ale z niewiadomych przyczyn nie poszła wiec w poniedziałek zadzwoniłem naprawde wpieniony do tego serwisui kolesia zjebałem, powiedziałem ze jak handlują sprzetem to bez wazeliny by do d.u.p.y klientowi wleźli ale jak trzeba załatwić obsługe serwisowa to mają klienta w poważaniu. Efektem całej zadymy i kupy nerwów oraz byczego rachunku za komóre płyta trafiła w piątek 20 wreszcie w moje ręce. Modle się żeby sie nie zepsuła :D, na szczęcie flash sie powiódł i teraz sue zastanawiam nad vdimm modem. Pytanko odnosnie tego: - mam FSB 235 stabilne (seti hula 24h/7) CL2,5 11 3 2 2,9V - czy warto ryzykować tego moda, myśle że moje memorki łyknał 250 przy 3V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 W sumie to zadyma odbyła sie przez telefon :lol: lolek jak usłyszał o PIH'u to zaczął mnie przepraszać i prawie bić sie w pierś że to jego wina że płyta jeszcze nie jest u mnie. Ale to był dopiero początek zabawy, płyta miała zostać wysłana w czwartek 12bm. ale z niewiadomych przyczyn nie poszła wiec w poniedziałek zadzwoniłem naprawde wpieniony do tego serwisui kolesia zjebałem, powiedziałem ze jak handlują sprzetem to bez wazeliny by do d.u.p.y klientowi wleźli ale jak trzeba załatwić obsługe serwisowa to mają klienta w poważaniu. No brawo, trzeba straszyć PIH'em ;) Efektem całej zadymy i kupy nerwów oraz byczego rachunku za komóre płyta trafiła w piątek 20 wreszcie w moje ręce. Modle się żeby sie nie zepsuła :D, na szczęcie flash sie powiódł i teraz sue zastanawiam nad vdimm modem. Pytanko odnosnie tego: - mam FSB 235 stabilne (seti hula 24h/7) CL2,5 11 3 2 2,9V - czy warto ryzykować tego moda, myśle że moje memorki łyknał 250 przy 3V Hmm.. nie wiem czy to zrobiłeś, ale L12 mod? Jeśli tak, to z pewnością vdimm pomoże pamięciom podnieść FSB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Sorry za kolejny post , zanim zedytowałem kolega Tonic mnie uprzedził :D ( L12 oczywiscie jest ) Mam w rękach rezystorek 1kOhm i już prawie sie zdecydowałem lutować ale jest jedno 'ale" mianowicie czy można regulowac vdimm w locie tj w trakcie pracy i jak ma być skręcony rezystor?? na maksymalny opór czy na minimalny9pierwsze uruchomienie) ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Once you've got the soldering done, it's time to adjust your variable resistor. Set it to 1k ohms and start your system. At this setting, your memory voltage should be only slightly increased. As you lower the resistance, (which you must turn the system off to do, or risk killing your board) the voltage will increase. http://www.motherboardfaqs.com/article.php?14.255 Z tego wynika ze rezystorek na maxa i ze nie powinno sie go obracac przy wlaczonym mobo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 No własnie tu jest problem bo jak skalibrować układ żeby mieć właściwe wartości napiecia :?: Przylutowałem juz kabelek do tego [ciach!]a małego :) uff ale miałem jazde strasznie to małe, sprawdzałem miernikiem operacja sie powiodła. Więc teraz montuje rezystorek i pochwale sie efektami :) Narazie FSb236 synchro cl2,3 11 3 2 Przylutowałem i działa oki :) jestem happy ale nie do końca. Dałem 3,2V na mem i przy 250MHz cl2,5 11 3 2 wywali mi sie od czasu do czasu system natomiast na 248 jest wszytko ok. Teraz zastanwiam soe czy dac jeszcze troche na pamieci napiecia ?? Do ilu moge je podbić ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...