Skocz do zawartości
ugiugi

Problem Z Dyskiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z dyskiem. Otóż pewnego pięknego dnia komputer totalnie przestał chcieć mi się uruchomić i z tego co zauważyłem, to wina dysku. Pojechałem do kumpla z nim, podłączyłem u niego ten dysk jako drugi i okazuje się, że dysk częściowo chodzi, tzn miałem na nim dwie partycje. Pierwsza partycja - systemowa niestety totalnie padła, druga jest w całości dobra. Gdy patrze na właściwości pierwszej partycji, napisane jest, że ma 0 pojemności. Z tego wnioskuję że dysk się sypnął (sektory pewnie), lecz zdziwiło mnie to, że nazwa partycji jest właściwa, tzn taka jaką ustawiałem po formacie. I oto moje pytanie: czy da się jakoś odzyskać dane z tej pierwszej partycji w takich okolicznościach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strzelam, że zwyczajnie system plików zdechł. Zdepartycjonuj dysk twardy jeszcze raz i powinno działać. Odzyskać dane ? Jak potraktujesz dysk odpowiednim oprogramowaniem jak Easy Recovry Pro to coś powinno się udać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O proszę, jak to czasem dobrze mądrego posłuchać, Racuch mi to codziennie powtarza :P sam obadam jak Test Disk działa. A tak dla potomnych ... jak toto radzi sobie z Raidem ? Wiesz coś ULISSES może ?

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takich wypadkach jak ten (gdzie znika partycja lub jej zawartość) nie ma sensu używanie programów typu recovery, bo one zazwyczaj odzyskują pliki przez wrzucanie ich na inną partycję/dysk. Jest to operacja długa i w tym wypadku bezsensowna. TestDisk przywraca zawartość partycji po minucie grzebania w menu. Nie trzeba wtedy mieć wolnego dysku/partycji na dane.

Na raid nie miałem okazji testować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi