Skocz do zawartości
Gość Farshu

Nagłe Zmulenie Pcta + Problemy Z Restartem Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie jestem pewien czy w dobrym miejscu zakładam ten temat, jednak wydawało mi się, że ten dział jest najbardziej odpowiedni.

Mam pewien problem z PCtem, który pojawił się dzisiaj. Dokładnie rzecz ujmując, mam od kilku dni urlop i grałem trochę w GTA IV. Wszystko chodziło ok do dzisiaj kiedy, ni stąd ni zowąd podczas gry, tekstury niedoładowywały się albo pojawiały się bardzo wolno, czasem gra dosłownie dostawała zacinki (stop, muzyka stop - kilka sekund i dalej). Wyłączyłem GTA i okazało się, że google chrome też muliło. Zrestartowałem komputer i ... już windows nie wstał.

Żadna opcja: czy to tryb awaryjny, czy to normalne uruchomienie nie działało.

Spróbowałem naprawić system przez płytkę bootowalną, wszelkie fixbooty itd. nic nie dały. Dodatkowo zaznaczam, że komputer był jakby zmulony czasem przy wybieraniu opcji z wiersza poleceń (długo reagował po enterze).

Robiłem roszady z ramem, mam 2x2 GB więc zmieniałem sloty, zostawiałem jedną kośc itd. - zero zmian.

Nie zauważyłem też napuchniętych kondesnatorów na płycie głównej.

Próbowałem wykonać nową instalację XP bez formatowania C:. Dopiero za 2 razem instalator przeszedł część "wyszukiwanie innych instalacji, widnows" czy cos w tym stylu, (wcześniej zatrzymywał się na tym) ale po sprawdzeniu dysków i ponowym uruchomieniu instalator już nie ruszył - wyskoczył błąd jakiegoś pliku (nie zdążyłem zapamiętać), który był albo usunięty albo zepsuty i znów do punktu wyjścia. Po kilku restartach - XP sam wstał i właśnie dzięki temu mogę pisać tę wiadomość. Komputera nie wyłączam ani nie restartuję bo to zbyt duże ryzyko na chwilę obecną

Miałem załamkę bo dzisiaj w planie było nagrywanie bardzo ważnych plików związanych z moją pracą a tu komp padł. Teraz już wszystko wrzucam na pendrive'a 16 GB (większy backup będzie).

Dodatkowo, choć nie wiem czy to istotne, nie wydaje mi się normalnym, że od zakupu sprzętu po wciśnieciu powera - komputer rusza jakby z opóźnieniem np. 1-2 sekundy (choć nigdy się nie zawiesił i nie było z nim jakichkolwiek problemów).

Moja konfiguracja PC (3 miesięczna jednostka):

PROCESOR P DUAL-CORE E5300 2.6GHz

OBUDOWA ASUS BEZ ZASILACZA

MSI P43 NEO-F INTEL P43 SOCKET 775 (PCX/DZW/GLAN/SATA)

Gigabyte 9800GT 512MB DDR3 256bit PCI-e Zalman OC

GOODRAM DDR2 4096MB PC800 DUAL 2 x 2048 CL5

HDD CAVIAR 320GB WD3200AAKS SATA II 16MB CACHE

DVD-REC SAMSUNG SH-S223F SATA CZARNY BULK ASAP

Zasilacz PENTAGRAM Silent Force PSF-430-P12S

Wklejam również loga z HiJacka:

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2

Scan saved at 16:35:49, on 2009-08-08

Platform: Windows XP Dodatek SP3 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP3 (6.00.2900.5512)

Boot mode: Normal

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware\aawservice.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\RTHDCPL.EXE

C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE

C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\PDVDServ.exe

C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\egui.exe

C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\GrooveMonitor.exe

C:\Program Files\HP\HP Software Update\HPWuSchd2.exe

C:\Program Files\Common Files\InstallShield\UpdateService\issch.exe

C:\PROGRA~1\Samsung\SAMSUN~1\LAUNCH~1.EXE

C:\PROGRA~1\COMMON~1\PCSuite\DATALA~1\DATALA~1.EXE

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\Program Files\LG Soft India\forteManager\bin\Monitor.exe

C:\Program Files\HP\Digital Imaging\bin\hpqtra08.exe

C:\Program Files\HP\Digital Imaging\bin\hpqimzone.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\ekrn.exe

C:\Program Files\Common Files\LightScribe\LSSrvc.exe

C:\Program Files\Nero\Nero8\Nero BackItUp\NBService.exe

C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

C:\WINDOWS\system32\PnkBstrA.exe

C:\Program Files\CyberLink\Shared Files\RichVideo.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\Program Files\Common Files\PCSuite\Services\ServiceLayer.exe

C:\Program Files\HP\Digital Imaging\bin\hpqSTE08.exe

C:\Program Files\HP\Digital Imaging\Product Assistant\bin\hprblog.exe

C:\Documents and Settings\User\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\Application\chrome.exe

C:\Documents and Settings\User\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\Application\chrome.exe

C:\Program Files\Tlen.pl\tlen.exe

C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page =

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Connection Wizard,ShellNext = http://www.lightscribe.com/go/create

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: AcroIEHelperStub - {18DF081C-E8AD-4283-A596-FA578C2EBDC3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelperShim.dll

O2 - BHO: Groove GFS Browser Helper - {72853161-30C5-4D22-B7F9-0BBC1D38A37E} - C:\PROGRA~1\MICROS~4\Office12\GRA8E1~1.DLL

O3 - Toolbar: DAEMON Tools Toolbar - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} - C:\Program Files\DAEMON Tools Toolbar\DTToolbar.dll

O4 - HKLM\..\Run: [RTHDCPL] RTHDCPL.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [Alcmtr] ALCMTR.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup

O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install

O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit

O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\Program Files\Common Files\Nero\Lib\NeroCheck.exe

O4 - HKLM\..\Run: [RemoteControl] "C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\PDVDServ.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [LanguageShortcut] "C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD\Language\Language.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [egui] "C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\egui.exe" /hide /waitservice

O4 - HKLM\..\Run: [Adobe Reader Speed Launcher] "C:\Program Files\Adobe\Reader 9.0\Reader\Reader_sl.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [Ad-Watch] C:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware\Ad-Watch.exe

O4 - HKLM\..\Run: [GrooveMonitor] "C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\GrooveMonitor.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [HP Software Update] C:\Program Files\HP\HP Software Update\HPWuSchd2.exe

O4 - HKLM\..\Run: [iSUSPM Startup] C:\PROGRA~1\COMMON~1\INSTAL~1\UPDATE~1\isuspm.exe -startup

O4 - HKLM\..\Run: [iSUSScheduler] "C:\Program Files\Common Files\InstallShield\UpdateService\issch.exe" -start

O4 - HKLM\..\Run: [s60TrayApplication] C:\PROGRA~1\Samsung\SAMSUN~1\LAUNCH~1.EXE -onlytray

O4 - HKLM\..\Run: [DataLayer] C:\PROGRA~1\COMMON~1\PCSuite\DATALA~1\DATALA~1.EXE

O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKCU\..\Run: [Google Update] "C:\Documents and Settings\User\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Update\GoogleUpdate.exe" /c

O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')

O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')

O4 - Global Startup: forteManager.lnk = ?

O4 - Global Startup: HP Digital Imaging Monitor.lnk = C:\Program Files\HP\Digital Imaging\bin\hpqtra08.exe

O4 - Global Startup: HP Image Zone - szybkie uruchamianie.lnk = C:\Program Files\HP\Digital Imaging\bin\hpqthb08.exe

O8 - Extra context menu item: E&ksportuj do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~4\Office12\EXCEL.EXE/3000

O9 - Extra button: Wyślij do programu OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - C:\PROGRA~1\MICROS~4\Office12\ONBttnIE.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Wyślij &do programu OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - C:\PROGRA~1\MICROS~4\Office12\ONBttnIE.dll

O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~4\Office12\REFIEBAR.DLL

O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O16 - DPF: {1E54D648-B804-468d-BC78-4AFFED8E262E} (System Requirements Lab) - http://www.systemrequirem...sreqlab_srl.cab

O18 - Protocol: grooveLocalGWS - {88FED34C-F0CA-4636-A375-3CB6248B04CD} - C:\PROGRA~1\MICROS~4\Office12\GR99D3~1.DLL

O23 - Service: Lavasoft Ad-Aware Service (aawservice) - Lavasoft - C:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware\aawservice.exe

O23 - Service: ESET HTTP Server (EhttpSrv) - ESET - C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\EHttpSrv.exe

O23 - Service: ESET Service (ekrn) - ESET - C:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\ekrn.exe

O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe

O23 - Service: LightScribeService Direct Disc Labeling Service (LightScribeService) - Hewlett-Packard Company - C:\Program Files\Common Files\LightScribe\LSSrvc.exe

O23 - Service: Nero BackItUp Scheduler 3 - Nero AG - C:\Program Files\Nero\Nero8\Nero BackItUp\NBService.exe

O23 - Service: NMIndexingService - Nero AG - C:\Program Files\Common Files\Nero\Lib\NMIndexingService.exe

O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

O23 - Service: Pml Driver HPZ12 - HP - C:\WINDOWS\system32\HPZipm12.exe

O23 - Service: PnkBstrA - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\PnkBstrA.exe

O23 - Service: Cyberlink RichVideo Service(CRVS) (RichVideo) - Unknown owner - C:\Program Files\CyberLink\Shared Files\RichVideo.exe

O23 - Service: ServiceLayer - Nokia. - C:\Program Files\Common Files\PCSuite\Services\ServiceLayer.exe

--

End of file - 8360 bytes

Dodatkowe informacje z Everest Ultimate Edition:

Temperatury:

Płyta główna - 33 °C (91 °F)

Procesor - 24 °C (75 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 - 32 °C (90 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 - 32 °C (90 °F)

GPU Diode 41 °C (106 °F)

WDC WD3200AAKS-00L9A0 - 38 °C (100 °F)

Wentylatory:

Procesor - 2035 RPM

Chassis #1 - 3042 RPM

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora - 1.22 V

+3.3 V - 3.38 V

+5 V - 5.18 V

+12 V - 12.06 V

+3.3 V podczas wstrzymania pracy - 3.38 V

VBAT baterii CMOS - 3.30 V

Co robić? Z góry dziękuję za pomoc :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzyj HdTune i daj screeny ze wszystkich zakladek programu.

Ciągle trwa pełny test "error scan" w HD Tune (mogłem dać quick scan ;)) . Jak na moje oko jest coś 5% a mieli już dłuuugo, idzie dalej, ale jednak trwa to strasznie długo, przewidywany czas to chyba jakieś 50 godzin ... i nagle wskoczyło 80 godzin?!

Ciągle trwa pełny test "error scan" w HD Tune (mogłem dać quick scan ;)) . Jak na moje oko jest coś 5% a mieli już dłuuugo, idzie dalej, ale jednak trwa to strasznie długo, przewidywany czas to chyba jakieś 50 godzin ... i nagle wskoczyło 80 godzin?!

HdTune:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wyłączyłem mulenie no i puściłem "Quick scan". Wiem, że to diametralnie inna sprawa, ale zawsze coś. Na noc może odpalę normalny scan.

Za chwilę będę kombinować z softem WD. Jak na chwilę obecną wg. testów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usun oba kanaly IDE w menadzerze urzadzen i zrob reset.

Na chwilę obecną trwa (i trwać będzie jeszcze kilkanaście godzin) pełny test dysku z softu WD.

Dołączona grafika

Co mam usunąć? Znaczy się, który odinstalować? Jeśli można zapytać, w czym może to pomóc?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie Ultra DMA CRC Error Count sugeruje uszkodzoną taśmę danych, wysuniętą z gniazda lub skoki napięcia zasilania dysku (wysunięta wtyczka).

Dociśnij wszystkie wtyczki. Jeśli nie pomoże, to użyj innego kabla do dysku. Ostatecznie sprawdź dysk w innym kompie.

Dotknij ręką radiatora na chipsecie (mostku północnym) - jeśli parzy w palce, to potrzebny będzie jakiś dodatkowy nawiew.

Temat przenoszę do podstawowych, bo to raczej problem sprzętowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi