Skocz do zawartości
korzon3k

Problem Ze Sterownikami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż mam pewien problem. Zakupiłem dzisiaj nowe części do kompa do nowych gierek itd., ale jest jeden problem - sformatowałem dysk, zainstalowałem Windowsa i stery od płyty a potem od karty graficznej i po instalacji sterów od karty gdy ładuje się Windows to... ekran robi się czarny a światełko od monitora zaczyna migać... Instalowałem stery z płyty dołączonej do karty, nic. Zainstalowałem stery ze strony ASUSa, nic. Monitor trochę postoi w stanie czuwania i za chwilę reset kompa się sam robi... Karta ta to: ASUS Radeon HD3650 AGP. Reszta części to:

ASRock Am2NF3

AMD Athlon II X2 245

coś jeszcze? chyba nie:p

proszę Was o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj spróbowałem w trybie awaryjnym skasować stare stery Drive Cleaner'em i ręcznie instalowałem stery z hotfixu 9.7, ale zawsze gdy wybierałem model płyty to pod koniec kreatora wyskakiwał mi błąd "Wykryto problem podczas instalacji sprzętu. Nie można odnaleźć określonego pliku".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś się skopało podczas instalacji sterowników chipsetu. Poszukaj na stronie producenta nowszych i zainstaluj jeszcze raz do chipsetu, a potem do karty.

Normalny Windows czy jakaś przerabiana wersja (MX itp)? Jeśli przerabiana to wywal i zainstaluj zwykły + najnowszy Service Pack i dopiero sterowniki chipsetu + karty.

Zakładając, że masz XP, to zainstaluj SP3, potem chipset, a na końcu grafikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co bym jeszcze dodał czy ściągnąłeś "do końca" te drivery, bo gdy zamykałem zakładkę ze stroną pobierania urywało się pobieranie i myślałem, że wsio oki a tu zonk ;-) Podpiąłeś dodatkowe zasilanie do tej karty (molex)?

Poza tym przeinstalowanie jak napisali wyżej dobry pomysł, bo z tego co pisałeś i tak ledwo instalke robiłeś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak mam Win XP może SP3 da coś radę... spróbuję z tym zaraz. Od siebie dodatkowo:

Jeszcze mnie niepokoi taka rzecz, może to związane z grafą - w menadżerze urządzeń znajduje się "PCI Device" i mam komunikat, że sterownik został nie zainstalowany, ale ja instalowałem wszystkie stery z płyty głównej (możliwe, że pod to jest karta graf. podłączona).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbowałem z tym SP3 - ta sama reakcja jak przy SP2 :/

Denerwuje mnie te PCI Device może to jest kluczem do grafy...

Może coś w BIOSie jest źle ustawione? Tak w ogóle wyłączyłem opcję ponownego rozruchu kompa przy awari systemu i wyskoczyło mi, że plik ati2dvag jest przyczyną awari.

Edytowane przez korzon3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te stery od grafiki na 100% dobre. Bo z tego co piszesz, problem pojawił się po ich instalacji. Postaw system od początku i bez nerwów zainstaluj sterowniki od płyty głównej. Sprawdź w panulu sterowania/system/menadżer urządzeń czy wszystko jest Ok i wtedy instaluj sterowniki do karty graficznej ( powinieneś właściwe mieć na płytce wraz z kartą).

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem tak się zdarza, że po instalacji niewłaściwych lub niedokończonej sterowników od karty graficznej, uszkadzają się sterowniki od chipsetu. A najciekawsze jest to, że wtedy instalator od chipsetu stwierdza, że są zainstalowane a Windows, że ich brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o stery do chipsetu to sprawdz te. http://nf2.stuff.googlepages.com/ tez końcówką 1.1 sa stabilne.

Najpierw zainstaluj stery do nforce a potem do grafiki.

w menedzerze nie powinieneś miec żadnego wykrzyknika. Najpierw zrób to, a potem grafe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej ze sterownikami. Znalazłem na forum ATI ( po angielsku) temat o problemach ze sterownikami pod AGP. http://forums.amd.com/game/messageview.cfm...;threadid=91157. Należy poszukać płytki od kupionej karty graficznej.

Prawdopodobnie potrzebujesz AGP HOTFIX drivers . Tu masz link.

http://cdrlab.pl/file_detale_8258.html

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej ze sterownikami. Znalazłem na forum ATI ( po angielsku) temat o problemach ze sterownikami pod AGP. http://forums.amd.com/game/messageview.cfm...;threadid=91157. Należy poszukać płytki od kupionej karty graficznej.

Prawdopodobnie potrzebujesz AGP HOTFIX drivers . Tu masz link.

http://cdrlab.pl/file_detale_8258.html

Tego hotfixa nakladam na stery wcześniejsze tak? bo wcześniej samego HF instalowalem to to samo było, a ten temat z problemami dotyczy karty od Saphire, a instalka z płyty od karty nie sprawdza się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź na stronę http://support.asus.com/download/download....SLanguage=pl-pl

Wpisz 3650 w oknie wyszukiwarki wyszukaj kartę AH3650 i tam pojawi się VGA driver (ati8452_winxp32.zip). Tyle czy coś jest wart - nie wiem. co do hotfixa poszukaj w Google informacji jak to instalować. Teraz lecę do knajpki na speedway.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi