Skocz do zawartości
Jacek_36

W poszukiwaniu UDMA

Rekomendowane odpowiedzi

Którym programem można sprawdzić w jakim trybie DMA pracuje dysk?

Mam Baracudę IV podpiętą do kontrolera ATA 100 na PCI i za nic nie moge dojść czy pracuje na setce, czy nie. Przy starcie systemu nie wypisuje, w biosie kontrolera to można najwyżej ustawić RAID, ale żeby dojść w jakim trybie pracuje dysk, to za hol.....

System Win XP, kontroler na SIL680

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na tyle to mnie stać, ale niestety w menadzerze kanał IDE jest pokazany tylko z płyty. Podstawowy i dodatkowy, wyświetla się też kanał IDE dziwny, bo intelowski, ale za nic nie instaluje w jego miejsce SIL-a. Przy próbie zmiany sterownika wypisuje, że nie ma takiego urządzenia. Sterownik SIL jest jedynie zainstalowany w kontrolerach SCSI i RAID, tylko, że tam to jest on zupełnie niepotrzebny...

Aha kanał Intela nie ma ustawień zaawansowanych, nie wyświetla ich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterownik SIL jest jedynie zainstalowany w kontrolerach SCSI i RAID, tylko, że tam to jest on zupełnie niepotrzebny...

I tam jest jego miejsce !! Poza tym jeśli dysk jest ATA100 i pracuje na RAID ATA100 to mało pewne żeby pracował inaczej niż na ATA100 !! no chyba, że tasma ATA33 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taśma jest ok. Pewnie masz rację i on faktycznie pracuje na ATA 100, ale chciałbym to jakoś sprawdzić, stąd pytanie o program diagnostyczny. Próbowałem SoftSandrę, ale kanały IDE sprawdza jedynie wersja prof. i tej nie mam. Może istnieją jakieś inne benchmarki, które pokazują tryb pracy HDD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pomyslałes zeby sprawdzić w systemie. W Menedzer urzadzeń wybierasz kontroler, wybierasz kanał i ustawienia zaawansowane.

Też Jacek pytania zadajesz :idea:

nie dziwcie sie bo czasami tam tego sie nie znajdzie :!: np.: gdy ja wrzuce nforce ide controller to moge zapomniec o spr w jakim trybie pracuje dysk poprzez menedzera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi