baazar Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Witam zacznę od tego że zalogowałem się z 5 min temu więc nie wiem czy taki temat był jeżeli tak to bardzo przepraszam, jak nie ten dział to nie wiem gdzie napisać. No to wstęp napisałem a teraz o co mi chodzi. Więc tak mam 2 komputery połączone przez ruter Edimax BR-6104K. Na 1 komputerze internet śmiga ale z drugim jest problem po reinstalacji windowsa, a mianowicie instaluje sterowniki itp. ale internetu nie ma :( jak już się z tym uporałem to pisze "pobieranie adresu sieciowego" a potem "ograniczony dostęp lub brak łączności" coś w tym stylu i teraz nie wiem co mam robić. Bardzo bym prosił o jakiegoś tutka albo pomoc. Z góry dzięki! PS. Jak czegoś ważnego nie dopisałem to napiszcie co a dopisze. PS2. Nie piszcie że może być kabel zrąbany bo jest dobry podłączałem nim ten 1 komputer i wszystko jest ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Czy masz na kompie nr 2 jakiś antywirus itp? Jeśli tak, to odinstaluj i sprawdź bez niego. Łączysz się z routerem po kablu czy bezprzewodowo? Jeśli obydwa komputery są na kablu, to spróbuj podłączyć kompa nr 2 kablem od pierwszego. Jeśli zadziała, to coś nie tak z kablem. Spróbuj też przepiać komp nr 2 do innego gniazda w routerze. Komp nr 1 łączy się automatycznie czy ma na sztywno ustawione IP? Sprawdź to we właściwościach połączenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baazar Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Czy masz na kompie nr 2 jakiś antywirus itp? Jeśli tak, to odinstaluj i sprawdź bez niego. Łączysz się z routerem po kablu czy bezprzewodowo? Jeśli obydwa komputery są na kablu, to spróbuj podłączyć kompa nr 2 kablem od pierwszego. Jeśli zadziała, to coś nie tak z kablem. Spróbuj też przepiać komp nr 2 do innego gniazda w routerze. Komp nr 1 łączy się automatycznie czy ma na sztywno ustawione IP? Sprawdź to we właściwościach połączenia. 1.Jak pisałem świeżo zainstalowany windows więc antywira nie ma 2.Z routerem łącze się przewodowo 3.Też pisałem że kabel jest działający ale spróbowałem i nadal to samo 4.nic nie daje ale to jest raczej nie możliwe ponieważ przed formatem działało normalnie dzisiaj zrobiłem reinstall na nowo bo pomyślałem że może to coś da ale nie :( Nie wiem co mam już robić jestem dosłownie załamany. :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) wklej wynik "ipconfig -all" z obydwu komputerów tutaj na forum. wpisuje sie to w wierszu poleceń (obydwa kompy podłączone do routera) Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baazar Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Nic. Wyskakuje okienko i się po sekundzie zamyka na obydwu kompach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Wpisuj do wiersza poleceń a nie uruchom. Dla mnie wygląda to na brak serwera DHCP, pewnie miałeś statycznie ustawiony adres. Zobacz jakie masz IP na działającym i przepisz dane do nie działającego zmieniając końcówkę na o jeden większą (np. 10.0.0.5->10.0.0.6). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baazar Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) ok wkleiłem. Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez baazar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Nie widać karty sieciowej w tym niedzialającym komputerze. Sprawdź w menadzerze urządzeń czy jest widoczna, są jakieś pytajniki. Może być wyłączona w biosie lub nie mieć zainstalowanych sterowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Raczej brak sterowników, bo padło po reinstalacji. Jak znasz model płyty głównej to pobierz ze strony producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 (edytowane) Dokładnie. Zainstaluj najpierw kartę sieciową, później próbuj połączyć sie z siecią. Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...