abezus Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Witam. Zaczne od tego ze niedawno zakupilem nowy komputer. Jako ze posiadam telewizor full hd podpiety pod kompa to dzis wymyslilem ze sprawdze sobie jakis film jak to wyglada. Tak wiec sciagnelem material skompresowany kodekiem x264 w formacie mkv... No i jak ogladam mam wrazenie ze nie chodzi idealnie plynnie... Sprawdzalem zuzycie procesora i jest 20% wiec chyba to nie wina procka. Moze potrzeba jakis specyficnzy odtwarzacz... moze tak ma byc? no nie wiem... Chcialem sie spytac na forum bo moze ktos bedzie wiedzial o co chodzi. Jesli chodzi o kodeki to najnowszy k-lite codec pack. Odtwarzacz windows media player classic. Konfiguracja komputera ponizej. Procesor : AMD Phenom II X4 Quad Core 955 Chłodzenie Procesora : Scythe Mugen 2 Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P RAM : DR3 4096MB DUAL 2X2048MB Karta Graficzna : RADEON HD4850 512MB 256BIT TV PCIex Zasilacz: ZASILACZ 550W ATX - Chieftec HDD : 1 TB Samsung SATAII 5400OBR 32MB Napęd : LG x 22 OEM Obudowa: Cooler Master Elite 330 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 mam ten sam problem tylko na moim konfigu. nie wiem czym to jest spowodowane :/ tylko ze u mnie to czasami i zwykle filmy klatkują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Może coś dokładniej opiszcie bo niestety nie mam pojęcia jak to może wyglądać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abezus Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Hmmm nie wime jak dokladniej... u mnie nie ma klatkowania... po prostu przez caly czas, caly okres ogladania mam wrazenie nie pelnej plynnosci... nie ma czegos tkaiego ze gubi klatki zacina czy cos w tym stylu. MI osobiscie sie kojarzy to jakby chodzilo na granicy plynnosci po prostu. No jakby sie uparl to takie minimalne przycinanie ale caly czas non stop... po prostu brak plynnosci... Mam wrazenie ze moze to byc kwestia odtwarzacza i ze moze trzeba specjalistyczny jakis o ktorym nie wiem wiec moze ktos mi napisze na czym odtwarza... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Spróbuj może KmPlayer-em ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 A jaki system operacyjny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 http://www.guru3d.com/article/accelerate-x...the-gpu-guide/1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) Problemem są kodeki. Wywal/skonfiguruj FFDShow. EDIT:benek, dzięki za linka, wreszcie mogę używać shaderów!! :D Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez ArreatPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) kolega ma chyba problemy z synchronizacją a nie z kodekami. Polecam najnowszą wersję MPC HC. Zaznacz Vsync a aacurate synch też może być. Jak jestes na viscie/7 to wyłącz v synch w mpc a włącz aero. Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez sirdan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abezus Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 dzieki linkowi benka mam wrazenie ze juz jest dobrze... ale kolejna sprawa mnie zastanawia :) zrobielm wszystko tak jak na opisie i filmiku na tamtej stornie i nie moge wlaczyc shaderow. Jakies sugestie ;>?? Jesli chodzi o system to xp sp3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek432 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Według tego opisu miałem trochę problemów na XP, eksperymentowałem żeby chciało działać. Na Viście SP2 i 7 RTM nie było problemu. Tu http://xvidvideo.ru/ masz aktualną wersje programu (rozwojową) działającą również na intelu 4500HD. Jeśli chodzi o brak płynności to może być mylne wrażenie, ponieważ filmy mają przeważnie 24 klatki/s, a przy takim FPS mało kto lubi grać więc kto bardziej wrażliwy zauważy to. Kodek z MPCHC działa również w KMPlayer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abezus Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Generalnie to juz ogarnalem sytuacje... :) wlasnie dzieki linkom od Ciebie benek432. Tak ze jesli chodzi o plynnosc to sprawa rozwiazana... Jesli chodzio shadery to za cholere nie wiem czemu nie moge tego wlaczyc ale nie przeszkadza mi to zbytnio. Dodam jeszcze ze masz kompletna racje z tymi 24 klatkami... dotarlo do mnie ze przeciez kazdy film ma tylko 24 klatki i nie ma co sie dopatrywac super plynnosci ale poprzestawinie mpchc wedlog opisu chyba poprawilo sprawe. Jestem zadowolony. Dzieki wielkie za porady. Jeszcze tak lekko offtopowo napisze ze calkiem fajne to forum bo jaki bym nie mial problem z kompem to super szybko zostaje rozwiazany przez uzytkownikow. Dzieki jeszcze raz. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Shadery masz jak włączysz w opcjach >>output>> evr custom (xp.net3/vista/seven) lub vmr renderless (xp) wraz z 3d surfaces. Najnowszy dx też nie zaszkodzi zainstalować.. Polepszyło ci się być może bo zmieniłes renderer na lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abezus Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 hehe :) nom dokladnie... sirdan... teraz sa shadery. Dzieki wielkie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abezus Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Aby nie tworzyc nowego tematu podbijam stary... Ostatnio naszlo mnie na ogladanie filmow w hd no i zaczely sie schody... Konkretnie to sciagnelem sobie Bad Boys 2 wersje 720p i film przycina mi co chwilke. Ogolnie chodzi plynnie ale co jakies 2 minuty po prostu obraz zatrzymuje sie na ulamek sekudny i pozniej na ulamek sekundy idzie za szybko i wraca normy i znow za 2 minuty to samo... Probwalem na paru odtwarzaczach i na kazdym to samo... Obecnie posiadam k lite codec pack 5.0.5 i przeisntalowywalem na cccp i nic sie nie zmienilo... Na poczatku myslalem ze ze film po postu jest uszkodzony bo przycinki zdarzaja sie zawsze w tych samych momentach. Nawet jak przewine film albo wlacze od srodka to zawsze w tej samej sekundzie bedzie przycinka. Zuzycie procesora 10% oprocz MPC gdzie mam ustaiwone dekodowanie karta graficzna i wtedy zuzycie procesora 1%. Film wlaczylem na drugim kompie z tymi samymi kodekami i wszystko chodzi dobrze... Jakies propozycje ? Co moze byc nie tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Nie wiem. Ale ja mam zainstalowane na kompie jedynie CoreAVC Pofessional (najnowsze) + XviD, DivX, AC3 a do tego wszystkiego FFDshow. W FFDshow wyłączyłem x264/h264 i teraz każdy film działa mi płynnie. Zużycie procka na poziomie 5-8% z włączonym CUDA. Korzystam z odtwarzacza Subedit lub czasem MPCHC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...