Skocz do zawartości
abezus

Plynnosc Filmow 1080p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zaczne od tego ze niedawno zakupilem nowy komputer. Jako ze posiadam telewizor full hd podpiety pod kompa to dzis wymyslilem ze sprawdze sobie jakis film jak to wyglada. Tak wiec sciagnelem material skompresowany kodekiem x264 w formacie mkv... No i jak ogladam mam wrazenie ze nie chodzi idealnie plynnie... Sprawdzalem zuzycie procesora i jest 20% wiec chyba to nie wina procka. Moze potrzeba jakis specyficnzy odtwarzacz... moze tak ma byc? no nie wiem... Chcialem sie spytac na forum bo moze ktos bedzie wiedzial o co chodzi. Jesli chodzi o kodeki to najnowszy k-lite codec pack. Odtwarzacz windows media player classic. Konfiguracja komputera ponizej.

Procesor : AMD Phenom II X4 Quad Core 955

Chłodzenie Procesora : Scythe Mugen 2

Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P

RAM : DR3 4096MB DUAL 2X2048MB

Karta Graficzna : RADEON HD4850 512MB 256BIT TV PCIex

Zasilacz: ZASILACZ 550W ATX - Chieftec

HDD : 1 TB Samsung SATAII 5400OBR 32MB

Napęd : LG x 22 OEM

Obudowa: Cooler Master Elite 330

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm nie wime jak dokladniej... u mnie nie ma klatkowania... po prostu przez caly czas, caly okres ogladania mam wrazenie nie pelnej plynnosci... nie ma czegos tkaiego ze gubi klatki zacina czy cos w tym stylu. MI osobiscie sie kojarzy to jakby chodzilo na granicy plynnosci po prostu. No jakby sie uparl to takie minimalne przycinanie ale caly czas non stop... po prostu brak plynnosci... Mam wrazenie ze moze to byc kwestia odtwarzacza i ze moze trzeba specjalistyczny jakis o ktorym nie wiem wiec moze ktos mi napisze na czym odtwarza... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega ma chyba problemy z synchronizacją a nie z kodekami. Polecam najnowszą wersję MPC HC. Zaznacz Vsync a aacurate synch też może być. Jak jestes na viscie/7 to wyłącz v synch w mpc a włącz aero.

Edytowane przez sirdan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według tego opisu miałem trochę problemów na XP, eksperymentowałem żeby chciało działać. Na Viście SP2 i 7 RTM nie było problemu. Tu http://xvidvideo.ru/ masz aktualną wersje programu (rozwojową) działającą również na intelu 4500HD. Jeśli chodzi o brak płynności to może być mylne wrażenie, ponieważ filmy mają przeważnie 24 klatki/s, a przy takim FPS mało kto lubi grać więc kto bardziej wrażliwy zauważy to. Kodek z MPCHC działa również w KMPlayer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to juz ogarnalem sytuacje... :) wlasnie dzieki linkom od Ciebie benek432. Tak ze jesli chodzi o plynnosc to sprawa rozwiazana... Jesli chodzio shadery to za cholere nie wiem czemu nie moge tego wlaczyc ale nie przeszkadza mi to zbytnio. Dodam jeszcze ze masz kompletna racje z tymi 24 klatkami... dotarlo do mnie ze przeciez kazdy film ma tylko 24 klatki i nie ma co sie dopatrywac super plynnosci ale poprzestawinie mpchc wedlog opisu chyba poprawilo sprawe. Jestem zadowolony. Dzieki wielkie za porady. Jeszcze tak lekko offtopowo napisze ze calkiem fajne to forum bo jaki bym nie mial problem z kompem to super szybko zostaje rozwiazany przez uzytkownikow. Dzieki jeszcze raz. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby nie tworzyc nowego tematu podbijam stary... Ostatnio naszlo mnie na ogladanie filmow w hd no i zaczely sie schody... Konkretnie to sciagnelem sobie Bad Boys 2 wersje 720p i film przycina mi co chwilke. Ogolnie chodzi plynnie ale co jakies 2 minuty po prostu obraz zatrzymuje sie na ulamek sekudny i pozniej na ulamek sekundy idzie za szybko i wraca normy i znow za 2 minuty to samo... Probwalem na paru odtwarzaczach i na kazdym to samo... Obecnie posiadam k lite codec pack 5.0.5 i przeisntalowywalem na cccp i nic sie nie zmienilo... Na poczatku myslalem ze ze film po postu jest uszkodzony bo przycinki zdarzaja sie zawsze w tych samych momentach. Nawet jak przewine film albo wlacze od srodka to zawsze w tej samej sekundzie bedzie przycinka. Zuzycie procesora 10% oprocz MPC gdzie mam ustaiwone dekodowanie karta graficzna i wtedy zuzycie procesora 1%. Film wlaczylem na drugim kompie z tymi samymi kodekami i wszystko chodzi dobrze... Jakies propozycje ? Co moze byc nie tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem. Ale ja mam zainstalowane na kompie jedynie CoreAVC Pofessional (najnowsze) + XviD, DivX, AC3 a do tego wszystkiego FFDshow. W FFDshow wyłączyłem x264/h264 i teraz każdy film działa mi płynnie. Zużycie procka na poziomie 5-8% z włączonym CUDA. Korzystam z odtwarzacza Subedit lub czasem MPCHC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi