EvilRogue Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Witam Piszę tu ponieważ nie mogę sobie poradzić z temperaturą i całą tą zagadką... chodzi o procesor, grzeje się jak diabli, przynajmniej tak twierdzą programy Everest, CoreTemp i SpeedFan. tak jest, następnie po paru sekundach jest tak: Generalnie zaczęło się to od problemu z grą, wieszało się bez powodu, wyczyściłem więc całego kompa razem z zasilaczem od środka. Poprawy nie było, ze zdenerwowania uderzyłem w pudło od góry, spadł radiator ( odczepił się ? sam ? ) zauważyłem że pasta jest do niczego, więc starą usunąłem i nałożyłem nową ( Arctic Silver 5, rozprowadziłem po procesorze delikatnie pędzelkiem, a od strony radiatora kropelkę ). Zauważyłem że zaczepy radiatora nierównomiernie trzymają, dwa dobrze spięte i sztywne i da trochę luźniejsze ale z tego co zauważyłem to radiator nie kiwa się i wygląda na solidnie zamontowany. Cóż czy to ten miernik temp ? Dosłownie dzień wcześniej pokazywało dobrze o połowe mniej stopni niż teraz, czy mógł paść od tak ? Dodam jeszcze że po tym jak radiator spadł zamontowałem go na starej paście z powrotem ( zamówiłem nową pastę na allegro, więc musiałem czekać ). Temp oscylowały w granicach ~60 stopni, po zmianie pasty jest po 80, pytanie co się dzieję ? Na zakończenie, programy wykazują 80 stopni a radiator jest praktycznie zimny, po sciągnięciu klapy obudowy z prawej strony w miejscu montazu płyty głównej nie wyczuwam nadzwyczajnego ciepła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Nie najlepiej wyszło Ci chyba smarowanie pastą. Starą pastę oczywiście usunąłeś? AS5 pędzelkiem? To chyba grubo bardzo. Woreczek foliowy na palec i rozsmaruj tak, aby była jak b. cienka warstwa. Czy te dwa dobre zaczepy są po przekątnej? Tak powinny być w takiej sytuacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Wywal złoma przez okno, parę kopów powinno jeszcze poprawić sytuację... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) Witam (...) Za dużo pasty, na procesor daje się tylko kropeczkę i się ją rozsmarowuje. A Ty na radiator jeszcze dałeś, przez co tworzy się "poduszka”, przez którą nie oddaje Ciepła. I jak pisał Klaus starą pastę usunołeś?? Edytowane 4 Września 2009 przez Orgiusz zbedne cytowanie calego postu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Na zakończenie, programy wykazują 80 stopni a radiator jest praktycznie zimny To świadczy, że albo masz taki zimny procek albo radiator nie odbiera z niego ciepła. Nie napisałeś też jakie masz chłodzenie, czy box czy nie. E6700 był 65nm grzałką więc nie wierzę, że box byłby zimny. Jak montowałeś drugi raz to odkręciłeś kołeczki do właściwej pozycji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EvilRogue Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 To świadczy, że albo masz taki zimny procek albo radiator nie odbiera z niego ciepła. Nie napisałeś też jakie masz chłodzenie, czy box czy nie. E6700 był 65nm grzałką więc nie wierzę, że box byłby zimny. Jak montowałeś drugi raz to odkręciłeś kołeczki do właściwej pozycji ? Faktem się okazała za duża ilość pasty, usunąłem jeszcze raz i nałożyłem tylko krople na procesor. Usuwałem stara pastę szmatką z alkoholem. Po zmianie pasty na normalną ilość temp ~70 czyli prawie nic się nie zmieniło Podpatrzyłem te kołeczki i wszystkie były dobre Chłodzenie mam BOX'owe, to co napisałeś że radiator nie odbiera ciepła ma jakiś sens, jak wymieniałem pastę to procesor był trochę nagrzany a radiator nic, no ale napewno nie wyczułem żeby tam było 70-80 stopni, było letnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Jakoś nie widzę tutaj problemu. Program błędnie odczytuje temperaturę - zapewne ma problem z poprawną obsługa komunikatów od tej płyty. Dotknij radiator ręką. Jeśli parzy, to zacznij się martwić. Jeśli nie parzy, to nie widzę problemu. Na przyszłość: Temperatur i napięć nie mierzy się programami! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Temperatur i napięć nie mierzy się programami! Puste słowa. Wytłumacz mi w takim razie skąd się biorą te ekscesy o wyższości jednego chłodzenia na drugim. Bo gdzie bym nie zajrzał czy w tematy o procesorach czy chłodzeniach to wszędzie "jakie temp i na jakim napięciu" albo "daj skrina z cpuz, raltemp i orthosem" itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Puste słowa. ... Czujniki często oszukują - dlatego warto sprawdzić przynajmniej organoleptycznie czy wskazania mają coś wspólnego z rzeczywistością. Najlepiej posiadać miernik z czujnikiem termoparowym albo pirometr. Co do reszty - masz rację - sam się uśmiecham jak czytam że "ten cooler jest lepszy, bo pokazało się na procku 1-2st mniej :lol: . Nawet porównywanie różnic temp. na tym samym czujniku może być lipne - bo często liniowość pozostawia wiele do życzenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Jakoś nie widzę tutaj problemu. Program błędnie odczytuje temperaturę - zapewne ma problem z poprawną obsługa komunikatów od tej płyty. Dotknij radiator ręką. Jeśli parzy, to zacznij się martwić. Jeśli nie parzy, to nie widzę problemu. Na przyszłość: Temperatur i napięć nie mierzy się programami! jesli nie parzy to radiator moze byc zle zalozony i nie odbierac ciepla, z resztra sie zgadzam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Temperaturę sprawdź w biosie. szybki restart, delete. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Czujniki często oszukują ...Czujniki są w porządku,tylko producenci płyt nie montują ich jak trzeba-a niedopracowany sprzęt wtedy często zawodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Puste słowa. Wytłumacz mi w takim razie skąd się biorą te ekscesy o wyższości jednego chłodzenia na drugim. Bo gdzie bym nie zajrzał czy w tematy o procesorach czy chłodzeniach to wszędzie "jakie temp i na jakim napięciu" albo "daj skrina z cpuz, raltemp i orthosem" itd. A wytłumacz mi, dlaczego na jednym rdzeniu ma 80, a na drugim -40... Program niepoprawnie obsługuje płytę główną (źle interpretuje jej odczyty) i tyle. Jedyny bliski rzeczywistości wynik to ten w BIOS, chociaż i tutaj zdarzają się krzaczki, że po zmianie wersji BIOSu temperatury rosną lub spadają o kilka stopni. jesli nie parzy to radiator moze byc zle zalozony i nie odbierac ciepla, z resztra sie zgadzam ;) Takie przypadki to inna bajka. Jak ktoś bierze się za składanie kompa nie mając pojęcia o tym, to już inna bajka. Czujniki są w porządku,tylko producenci płyt nie montują ich jak trzeba-a niedopracowany sprzęt wtedy często zawodzi.Inna sprawa, że drobna zmiana w oprogramowaniu płyty i już aplikacja odczytuje nie te dane co powinna. Stąd mamy 80 na jednym rdzeniu, a -40 na drugim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EvilRogue Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 No to jest zagadka, w BIOSie pokazuje 77 stopni a radiator jest solidnie zamocowany, może radiator poprostu jest uszkodzony i nie odbiera ciepła ? Czy oprucz wiatraczka może tam coś się zepsuć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 No to jest zagadka, w BIOSie pokazuje 77 stopni a radiator jest solidnie zamocowany, może radiator poprostu jest uszkodzony i nie odbiera ciepła ? Czy oprucz wiatraczka może tam coś się zepsuć?Ta-rozpadł się na kawałki,a rdzeń wciągnęła czarna dziura :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...