Skocz do zawartości
BRANDI

ASUS A7V8X vs. ABIT KD7

Rekomendowane odpowiedzi

BRANDI- sprawdza sie ponoc bo NF7-S nie jest pierwsza plyta ABITA z mozliwoscia zmiany napiecia na NB tylko nie wszyscy o tym wiedza (ABIT mysli o wszystkim:), chodzi o to ze EPOX nie jest na to przygotowany sprzetowo wiec upgrade biosu nic nie zmieni. Tak samo ASUS A7V8X nie wesprze 200mhz FSB chodzby sie ze*sral, bo nie zapodasz mu 6:2:1 (FSB:AGP:PCI). KT400a ma miec obsluge 200mhz FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRANDI- sprawdza sie ponoc bo NF7-S nie jest pierwsza plyta ABITA z mozliwoscia zmiany napiecia na NB tylko nie wszyscy o tym wiedza (ABIT mysli o wszystkim:), chodzi o to ze EPOX nie jest na to przygotowany sprzetowo wiec upgrade biosu nic nie zmieni. Tak samo ASUS A7V8X nie wesprze 200mhz FSB chodzby sie ze*sral, bo nie zapodasz mu 6:2:1 (FSB:AGP:PCI). KT400a ma miec obsluge 200mhz FSB.

...a jak ten Twój KD7 znosi takie zmainy napięć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat KD7 nie ma mozliwosci regulacji napiecia na NB, co wcale mu nie przeszkadza w pracy na FSB powyzej 200:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat KD7 nie ma mozliwosci regulacji napiecia na NB, co wcale mu nie przeszkadza w pracy na FSB powyzej 200:)

...jeszcze jedno: Jak głośne jest to śmigło na NB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 post od gory na pierwszej stronie moja odpowiedz na twoje pytanie. Pijany byles czy jak?

Napisałeś coś czego nie zrozumiałem,więc dlatego poprosiłem o sprecyzowanie,cytat: "...wentyla na NB wogole nie slychac (no moze jezeli bedzie on jedynym wentylem w obudowie)".

...czyli słychać ale pod warunkiej,że będzie on jednym wentylem w obudowie?

Jeśli możesz mi conieco napisać o słabych stronach tej mobo,to będę niezmiernie wdzięczny.

Ps.Od alkoholu stronię!-)) jednak nie jest to forum o AAA. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest oczywiscie moja subiektywna opinia, ale u mnie w obudowie jest to najcichszy wentyl i nie zaczyna wyc przerazliwie po 2tyg jak to mialo miejsce np. w KT7A. Jak do tej pory to jadyna rzecza jaka mi nie przypadla do gustu w tej plycie to to, ze plyta nie odczytuje napiec "-" i programiki diagnostyczne same sobie te napiecia wymyslaja doprowadzajac niektorych do histerii :lol: (sam sie na to nacialem i juz chcialem nawet zasilke wymianiac). Inna sprawa to troche nieprzemyslane ulozenie slotow pamieci na laminacie co w efekcie uniemozliwia jakiekolwiek manewry ramem (przynajmniej w pierwszych 2 bankach, chyba ze masz TI4400/TI4600 to juz wogole nie pomanewrujesz bez wyciagania grafy) gdy w slocie AGP siedzi karta graficzna. Moga tez wystapic drobne problemy z montowaniem na niektorych kartach graficznych wyzszych radiatorkow na pamiatkach a to w zwiazku z bliskoscia slotow na ram. Wyjmowanie grafy utrudniaja 2 kondensatory zaslaniajace zatrzask slotu (zatrzask to takie zabezpieczenie trzymajace karte w slocie :lol: ). No i moja najwieksza bolaczka-mnianowicie wertykalna orientacja socketu (ale ja to fajnie napisalem :lol: ). Chodzi o to ze bez wyciagania zasilki nie zdejmiesz radiatora z proca :cry: (ale z tego co widze to jest to rowniez bolaczka posiadaczy plyt na N-FORCE2). Wiecej grzechow nie pamietam, ale to moze dlatego ze jestem zmeczony. Teraz ide sobie spac a jak cos sobie przypomne to naskrobie jutro wieczorem. DOBRANOC WSZYSTKIM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam co niektorzy pisza to mnie cholera bierze :) .

Ale coz Abit wad nie ma :) , zadnych !!! ( ble )

Nie umniejsza to jednak faktu , ze z tych dwoch wybral bym akurat jego . I jeszcze jedno na Asusach tez latwo sie osiaga 200 FSB , wiec niech nikt nie pisze ze to nie sa mobo do O/C .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie opcje o/c są podobne ale jednak w abicie lepsze.

a może by tak ECS na sis 746 :?: tania i jednocześnie wydajna i stabilna płytka. jest o niej przyklejony topic.

Na wydajności mi specjalnie nie zależy,więc ECS'a SIS746 nie niorę pod uwagę.Zależy mi bardziej ma stabilności,a niestety mam do wyboru tylko ASUSA,bądź ABITA.Dzisiaj juz ostatecznie muszę dać odpowiedź,więc chyba jednak połakomie się na ABITA,tymbardziej,że różnica w cenie między nimi wynosi tylko 30zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki jutro już ostatecznie muszę złożyć zamówienie,więc jesli byście jeszcze chcieli cosik napisać to chętnie poznam Wasze opinie na temat ASUS A7V8X vs. ABIT KD7.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki jutro już ostatecznie muszę złożyć zamówienie,więc jesli byście jeszcze chcieli cosik napisać to chętnie poznam Wasze opinie na temat ASUS A7V8X vs. ABIT KD7.

Pozdr.

KD7 bierz

jak bym sprzedal swoja za 250pln to tez bym wzial KD7 (wlasciwie to jedyna plyta na ktorej zmiane wogole bym sie wysilil)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

KD7 bierz

jak bym sprzedal swoja za 250pln to tez bym wzial KD7 (wlasciwie to jedyna plyta na ktorej zmiane wogole bym sie wysilil)

Znalazłem dość ciekawy teścik tego KD7: TUTAJ

KGB-tego ABITA najtaniej widziałem za 391zł w: http://www.tedsoft.pl/cennik.php?cennik=op...8&cennikb=grupa

więc jest to propozycja bardzo kusząca.

Dość ciekawie przedstawia się też wersja z RAID'em...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

KD7 bierz

Znalazłem dość ciekawy teścik tego KD7: TUTAJ

KGB-tego ABITA najtaniej widziałem za 391zł w: http://www.tedsoft.pl/cennik.php?cennik=op...8&cennikb=grupa

więc jest to propozycja bardzo kusząca.

Dość ciekawie przedstawia się też wersja z RAID'em...

Abity to tanie w tym sklepie,ale tylko KD7 ,no i jeszcze pare innych plyt taniej,w tym kilka epoxow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRANDI- ABIT nie przeklamuje napiec ujemnych tylko poprostu ich nie odczytuje (to tak jakbys nie mial czujnika temp CPU i program diagnostyczny sam by sobie ta temperaturke wymyslal-poprostu OLEWASZ to co podaje Ci SANDRA czy MBM na temat napiec "-"). A co do tego co napisal XAN to oczywiscie ze ABIT ma wady jak kazda inna plyta, ale ma napewno zdecydowanie mniej tych wad niz ASUS, ktory tak na marginesie nie nadaje sie do krecenia a wynika to z polityki samej firmy i tego ze ASUS skierowany jest do innej grupy odbiorcow w ktorej sprawdza sie znakomicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abita bierz, będziesz zadowolony. zapłacisz więcej niż za asusa ale przyda się. ja zapłaciłem więcej za kt7a niż bym zapłacił za kt7 ale teraz mogę A 2000+ wsadzić nawet. na 2 letnią płytę !

ja za KT7 zaplacilem 80pln mniej niz za KT7A i teraz moge wsadzic 2700+

wiec nie porownuj Abita do Abita :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRANDI- ABIT nie przeklamuje napiec ujemnych tylko poprostu ich nie odczytuje (to tak jakbys nie mial czujnika temp CPU i program diagnostyczny sam by sobie ta temperaturke wymyslal-poprostu OLEWASZ to co podaje Ci SANDRA czy MBM na temat napiec "-"). A co do tego co napisal XAN to oczywiscie ze ABIT ma wady jak kazda inna plyta, ale ma napewno zdecydowanie mniej tych wad niz ASUS, ktory tak na marginesie nie nadaje sie do krecenia a wynika to z polityki samej firmy i tego ze ASUS skierowany jest do innej grupy odbiorcow w ktorej sprawdza sie znakomicie.

Nie jest aż tak źle!Jedyną rzeczą która faktrycznie może przeszkadzać to właśnie ten odczyt napięć.Reszta mankamentów jest podobna do mankamentów pozostałych firm:ułozenie slotów,kondensatorów itd.

Interesuje mnie jeszcze jak mobo odczytuje temperatury i czy robi to dokładnie,czy lekko je zawyża?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jeszcze jedno:

W tym Abicie ponoć jest jakiś konflikt audio z Win.XP TUTAJ

oraz błąd w oprogramowaniu Winbond Hardware Doctor ver. 2.70 - Monitoring Config - Chassis Fan wyłącza CPU Fan i odwrotnie TUTAJ co może mieć wpływ właśnie na odczyt tych napięć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma zadnego wplywu na napiecia bo napiec nie odczytuje bios i tak jak wspomnialem juz kilka razy tylko "-". Nie korzystam z Winbond Hardware Doctor ver. 2.70 tylko MBM i SANDRY. A jakis czas temu pozyczylem kumplowi swojego LIVE - bylem zmuszony odpalic zintegrowana dzwiekowke i konfliktow nie stwierdzilem (zreszta kto jedzie na zintegrowanym dzwieku oprocz posiadaczy soundstormow?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BRANDI

Oto prawdziwe wady KD7:

1. Na tej płycie nie osiągniesz więcej niż 200-205MHz FSB(powyżej pojawiają się błędy w tranferach dyskowych - data corruption- ma to KAŻDE mobo na KT400).

2. Jęśli zamontujesz na tym mobo karte grafiki AGPx8 to drastycznie spada max mozliwe do pracy FSB(170-zalezy od egzemplarza karty) bo nie można wyłączyć AGPx8, a stosownego dzielnika brak.

3. Mocno obciąża linię 12V, szczególnie przy wysokich napięciach dla CPU.

Zalety:

1. Super stabilna (patrz mój podpis)

2. Ogrom opcji do tweakingu w BIOS'ie, dzięki czemu masz zapewniona zabawę na długi czas, oraz możesz uzyskać wyższą wydajność niż u konkurencji.

3. Bardzo wysoka wydajność dysków, poprzez wykorzystanie "bus parking"(Enchance PCI/IDE performance - albo podobnie), jedyne mobo które coś takiego posiada (chipsety VIA)

4. BARDZO wysoki zakres regulacji napięć.

5. Odczyt temperatury z diody termicznej (bardzo wiarygodny), odczyty (brak) napięć "-" nie mają znaczenia bo większość mobo też ich nie odczytuje i generalnie niewiele mówią.

6. Bezproblemowy i wydajny(patrz wyżej) RAID (dla mnie bomba).

Na razie tyle(tyle mi się przypomniało).

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...