ohuzo Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Witam, w ciągu tego miesiąca zamierzam zwodować komputer (w podpisie). HD4870x2 w najbliższym tygodniu idzie na sprzedaż więc wodowany będzie któryś z tej nowej serii. W zasadzie to chyba cała platforma będzie wymieniona tylko jeszcze nie wiem czy na i5 (może i7) czy coś z AMD. Ceny z cooling.pl (wszystko za jednym zamachem więc przesyłka x1) Zestaw WC chciałbym pomieścić w obudowie Lian Li PC A71B 600zł Chłodnica na górze (top) obudowy ewentualnie i/lub druga na spodzie. Po wyciągnięciu tej podwójnej klatki (pocięciu?) na dyski i zastąpieniu jej tą klatką z góry chłodnica "powinna" wejść w podłogę - tak sądzę. Zdjęcie podglądowe w celu dalszych kontemplacji ;) Wykombinowałem takie coś: chłodnica Thermochill PA120.3 389zl lub 2xBlack Water Advanced 123 rev. 3.0 159zlx2 czyli 320zł pompa Swiftech MCP350 12V (Laing DDC 1T) 279zł + top EK Water Blocks EK-DDC X-Top v2 Laing Plexi G1/4 83zł rezerwuar Black Water O-Tank 250 120zł lub zamiast powyższej pompki+top+res takie coś XSPC X2O 200 Single 5.25 Bay Reservoir 168zł lub opcja 3 czyli pompa cwu ~300zł + res j.w. CPU EK Water Blocks EK Supreme LT - Plexi LGA775/1156/1366 155zł Węże DangerDen Tube by Feser - 10/16 Clear / UV blue - 30zł/mb lub Masterkleer wąż 10/16 UV Black 25zł/1mb Złączki Swiftech złączki NK10 G1/4 Eurostyle 2szt. 24zł Mam na stanie 3x fander 120mm i je chciałbym wykorzystać w razie czego dokupując jeszcze jakieś 3 wentylatorki pod drugą chłodnicę. W odniesieniu do wstępu do zestawu chciałbym z biegiem czasu dopiąć blok na chipset płyty głównej i/lub sekcję zasilania no i oczywiście GPU ale w przypadku tego to porozmawiamy jak się karty ukażą ;) Suma sumarum zależy mi na dobraniu odpowiednio cichej i wydajnej bazy (chłodnica + pompka) do dalszej rozbudowy. Jakie są wasze opinie co do powyższego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Co dokładnie chcesz zwodować? Samo CPU,GPU czy dodatkowo chipset, mosfety itd. na płycie głównej? Ile chcesz wydać? Thermochill PA120.3 będzie wydajniejszy od 2xBlack Water Advanced 123 rev. 3.0, zresztą jak chcesz zwodować wszystko to lepiej wziąć Thermochill PA120.4 lub Feser Xchanger 480. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Thermochill PA120.3 będzie wydajniejszy od 2xBlack Water Advanced 123 rev. 3.0, nieprawda. 2x solo bwa 123 będzie lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 W prawdzie zarezerwowałem sobie u jednego z forumowiczów bloki na chipset ale chyba z nich zrezygnuję. Szukając płyty pod i7 widzę, że większość ma już dość rozbudowane chłodzenie chipsetów. W przypadku tych płyt chyba lepiej będzie zabrać się za chłodzenie mofsetów bo to powinno przyczynić się do o/c a chipsety zostawić chłodzeniu fabrycznemu. Budżet jest ograniczony bardziej rozsądkiem niż finansowo. Dlatego zastanawiam się czy nie wydajniej i taniej było by wziąć 2x bwa 123 zamiast droższego tc, na pewno nie kupię 2x tc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula01 Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) W prawdzie zarezerwowałem sobie u jednego z forumowiczów bloki na chipset ale chyba z nich zrezygnuję. Szukając płyty pod i7 widzę, że większość ma już dość rozbudowane chłodzenie chipsetów. W przypadku tych płyt chyba lepiej będzie zabrać się za chłodzenie mofsetów bo to powinno przyczynić się do o/c a chipsety zostawić chłodzeniu fabrycznemu. Tyle że większosć płyt głównych ma chłodzenie łączone Heat Pipe więc odsłaniając mosfety odkrywasz całe mobo co do tego że nie warto wodowac nb to bywa róznie, ale lepiej zrobić NB niz mosfety Edytowane 6 Września 2009 przez bula01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Wracając do chłodnic z tego co widać poniżej miałbym problem z 2x bwa 123, chyba będę musiał poszukać jednej na 3 wenty i jednej na 2. Na renderze 4x120mm w topie i 2x120 w podłodze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Chlodnice 2x120 moglbys dac w pionie tam gdzie sa te wentyle przy dyskach. Tak jak jacekcz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 (edytowane) w cooling.pl powiedzieli, że TC pa120.3 będzie na pewno wydajniejsza niż 2x bwa 120.3 a najlepiej to jak bym wziął TC 120.4 albo 140.3. Podsumowanie w kolejności od góry najwydajniej wg. cooling.pl -TC 120.4 /439zł -TC 140.3 /479zł -TC 120.3 /389zł -2x BWA 123 /320zł A jak wy uważacie? cena/wydajność co wziąć? Chyba, że macie jakieś inne pomysły na radiator do jak najbardziej cichego WC? Edytowane 8 Września 2009 przez ohuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RavenMT Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Na Twoim miejscu z tych co podałeś brał bym TC 120.4. Jeśli Ci się zmieści jedna duża to instaluj jak największą, nie ma sensu pchać się w parę chłodnic więcej z tym zamieszania niż pożytku (jeśli będzie za mało to dorzucić zawsze można w przyszłości). Odradzam natomiast 140.3 gdyż wybór wentylatorów jest zdecydowanie mniejszy niż 120 a zapewne podobną wydajność mają te dwie chłodnice 120.4 i 140.3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 TC 140.3 ma wieksza powierzchnie oddawania ciepla od 120.4, a zatem teoretycznie powinna byc wydajniejsza. Jesli chodzi o dobor wentylatorow to zgadzam sie z poprzednikiem - popatrz sobie po sklepach ile maja w ofercie wentylatorow 140 a ile 120... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 w cooling.pl powiedzieli, że TC pa120.3 będzie na pewno wydajniejsza niż 2x bwa 120.3 porównanie dla pożądku http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=220874 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 (edytowane) No właśnie czytałem ten temat na XS. Wychodzi, że 2xbwa taniej i lepiej. Szkoda tylko, że nie ma tam nic o przepływie cieczy. Flow pewnie będzie mniejszy niż na TC120.3 pytanie tylko o ile. EDIT. Obudowa kupiona, ma być na weekend w domu to ją pomierzę dobrze bo nigdzie ni mogę znaleźć wymiarów środka. Tak czy siak ciągle mam nadzieję, że 2x bwa123 się zmieści. W międzyczasie myślałem nad rozprowadzeniem węży. Co o tym sądzicie? ;) Edytowane 9 Września 2009 przez ohuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula01 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 pomysł całkiem spoko orginalnie ale pierwsze uderzenie wody dał bym na proca potem NB itd ... Jednak wodujesz NB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Postaram się o NB ale to zależy od ilości gotówki potrzebnej na ten cel ;) BTW wczoraj o godz. 15 zamówiłem obudowę ze sklepu reactor i dzisiaj około południa kurier przyjechał ;) Dzięki uprzejmości tamtejszego menedżera sprzedaży obudowa kosztowała "mało" i zgodnie z obietnicą polecam bardzo sklep reactor :D BTW2 po pomiarach, niestety chłodnica 123+tagan1100 nie zmieszczą się w podłodze ;/ długość "wnętrza" obudowy to 565mm w porównaniu do 615mm gdzie podają w sklepie. Tak czy siak mam już pomysł jak tą długość zwiększyć ale to może później opiszę po wcześniejszym utworzeniu jakiegoś tematu dla workloga no i wynalezieniu nazwy na niego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrenDark Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Ja bym to zrobił tak żę jedną btw schłodziła procesor a druga zaś najpierw gpu a pożniej chipset mojm zdaniem lepsza wydajność niż tamten układ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 O też ciekawe rozwiązanie, pomyślę nad nim ;) I jeszcze taka sprawa bo ceny węży przyprawiają mnie o skurcze żołądka... ileż to piwa by się za cenę tego węża kupiło. Dlatego też wczoraj spacerowałem po castoramie i na dziale ogród znalazłem całkiem fajne węże. Są one przezroczyste czyli "clear" wymiarów jest sporo do wyboru. Grubość ścianki to zazwyczaj 2mm. Tak je sobie wyginałem w palcach no i cóż nie zrobi tym takich połączeń jak widzę na niektórych układach. Znaczy się węże się załamują choć taki powiedzmy z wewnętrzną średnicą 15mm nie jest taki zły ;) Czy oprócz tego, że węże są mniej giętkie niż te "dedykowane" (tygony, fesery, dangertubery...) występują jakieś inne przeciwwskazania co do użycia ich w układzie? Czy takiemu wężowi nic nie będzie w warunkach "komputerowych"? Chodzi mi o zmniejszenie/zwiększenie średnicy pod wpływem temperatury, pęknięcia itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 To moze taki wezyk...cena nawet znosna :) LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 kurczę a skąd złączki do tego? Masterkleer 11,1/15,9 może Złączka NK16 3/8 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 (edytowane) O kurde...wow...jak bys naciagnal waz o srednicy 11,1mm na ta zlaczke to bys mogl brac udzial w tym programie co dzis na polsacie lecial :D A tak na powaznie to np. Feser złączka prosta NK12 G1/4 Swiftech złączki NK12 G1/4 Eurostyle 2szt. Swiftech złączki NK12 G1/4" 2szt. Złączka choinkowa NK12, G1/4 - prosta Złączka prosta NK12 G1/4 - black Edytowane 12 Września 2009 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...