Skocz do zawartości
thornn

Na Jaki Procesor Wymienić A64 X2?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam obecnie sprzęt poniższy:

Athlon X2 64 2700mhz, cooler zalmana 9700, płytę Gigabyte GA-M57SLI-S4 (rev. 2.0) (http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpulist/ga-m57sli-s4_20.html) , Ram DDR2 Patriot, Asus Radeon 4850TOP, oraz zasilacz Chieftec 400w(ten nowszy model). Chciałbym dowiedzieć się na jaki procesor jest sens wymienić moje X2, myślałem o Phenomie 9950 BE ale okazało się że jest straszie watożerny i a)płyta go nie obsługuje b) podejrzewam że Chiefteckowi by to sie nie spodobało. Szukam więc rozwiązania pośredniego, w graniach 400-450zł. Proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phenom 9950 BE to sztrucel pierwszej generacji, niedopracowany i mało wydajny. Jak już chcesz coś konkretnego to X3 albo X4 - 95W

AMD Phenom II X4 925

AMD Phenom II X4 910

AMD Phenom II X4 905e

AMD Phenom II X4 900e

AMD Phenom II X4 810

AMD Phenom II X4 805

AMD Phenom II X3 740

AMD Phenom II X3 720

AMD Phenom II X3 710

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o to, że płyta obsługuje HT 1.0 a procesor pracuje w HT 3.0, wiem że jest to kompatybilne, ale co to zmienia? czy to odbija sie na wydajności procesora?

Może i się odbije ale jeszcze bardziej się odbije jeśli wstawisz zabytek 65 nm.

X3 720 to dobry wybór do takiej płyty przy ograniczeniu do 450 zł nawet gdyby płyta mogła zasilać 9950 BE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przejmuj się wcale wersją HT. Zauważalna różnica w wydajności występuje tylko w przypadku korzystania ze zintegrowanej karty graficznej.

Co do pamięci to ważniejszą kwestią jest jej ilość, a nie szybkość. Nie podałeś dokładnych jej parametrów ale nie sądzę żeby było się czym przejmować.

Phenom II X3 710/720 jest w twoim przypadku optymalnym rozwiązaniem i dokładnie mieści się w zakładanym budżecie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi