thornn Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Hej, mam obecnie sprzęt poniższy: Athlon X2 64 2700mhz, cooler zalmana 9700, płytę Gigabyte GA-M57SLI-S4 (rev. 2.0) (http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpulist/ga-m57sli-s4_20.html) , Ram DDR2 Patriot, Asus Radeon 4850TOP, oraz zasilacz Chieftec 400w(ten nowszy model). Chciałbym dowiedzieć się na jaki procesor jest sens wymienić moje X2, myślałem o Phenomie 9950 BE ale okazało się że jest straszie watożerny i a)płyta go nie obsługuje b) podejrzewam że Chiefteckowi by to sie nie spodobało. Szukam więc rozwiązania pośredniego, w graniach 400-450zł. Proszę o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) Phenom 9950 BE to sztrucel pierwszej generacji, niedopracowany i mało wydajny. Jak już chcesz coś konkretnego to X3 albo X4 - 95W AMD Phenom II X4 925 AMD Phenom II X4 910 AMD Phenom II X4 905e AMD Phenom II X4 900e AMD Phenom II X4 810 AMD Phenom II X4 805 AMD Phenom II X3 740 AMD Phenom II X3 720 AMD Phenom II X3 710 Edytowane 9 Września 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Ile ci starczy pieniązków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Bralbym x3 720 BE z esc za 439zl, akurat sie zmiescil w funduszu ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thornn Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 tak jak pisalem kolo 400-450pln chcialbym wydac na ten procesor. Phenom II lecz czy ten procesor nie bedzie bardzo mocno ograniczony przez ta plyte glowna i pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=20188 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=20357 Ja wziął by to i twoją mobo sprzedał ,moze 2 jajka odblokują się,hehe (530zł.)-100 za sprzedaz+przesyłk=450 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thornn Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 problem w tym, że najchętniej bym nie zmieniał płyty. Pytanie tylko czy Phenom II triple core podziała w pełni z tą moją płytą, czy bedzie bardzo mocno go ograniczac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Jak mobo obsługuje to nie będzie bo niby dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thornn Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 chodzi mi o to, że płyta obsługuje HT 1.0 a procesor pracuje w HT 3.0, wiem że jest to kompatybilne, ale co to zmienia? czy to odbija sie na wydajności procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 chodzi mi o to, że płyta obsługuje HT 1.0 a procesor pracuje w HT 3.0, wiem że jest to kompatybilne, ale co to zmienia? czy to odbija sie na wydajności procesora?Może i się odbije ale jeszcze bardziej się odbije jeśli wstawisz zabytek 65 nm. X3 720 to dobry wybór do takiej płyty przy ograniczeniu do 450 zł nawet gdyby płyta mogła zasilać 9950 BE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron_p Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 Nie przejmuj się wcale wersją HT. Zauważalna różnica w wydajności występuje tylko w przypadku korzystania ze zintegrowanej karty graficznej. Co do pamięci to ważniejszą kwestią jest jej ilość, a nie szybkość. Nie podałeś dokładnych jej parametrów ale nie sądzę żeby było się czym przejmować. Phenom II X3 710/720 jest w twoim przypadku optymalnym rozwiązaniem i dokładnie mieści się w zakładanym budżecie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...