finesse Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 (edytowane) Witam mam mały problem z Mugenem 2. po 1 mam na nim dość wysokie temp w stresie ~60 stopni na jądro(e8400 nie kręcony). po 2 wiatrak na nim nie kręci się szybciej niż 690 rpm czego to może być wina ? coś więcej danych siedzi to w Cooler Masterze Elite 335 jest 120 z tylu na froncie będzie w weekend. Najbardziej irytują mnie te obroty czemu pomimo PWM nie są zwiększane :/ Edytowane 10 Września 2009 przez finesse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 bo PWM ustawia się pewnie w biosie płyty? dobrze założone chłodzenie? załóż wentyl i daj mu 12v żeby zobaczyć czy lepszy przepływ coś da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finesse Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 bo PWM ustawia się pewnie w biosie płyty? dobrze założone chłodzenie? załóż wentyl i daj mu 12v żeby zobaczyć czy lepszy przepływ coś daDzięki 1 raz zmieniam cooler i myślałem ze jak PWM działa poprawnie na boxowym to i tutaj nie będę musiał nic zmieniać ustawiłem CPU smart fan target na 45,5 stopnia Czy chłodzenie założone dobrze ? wydaje mi się że tak... jedyne czego teraz się obawiam to że dałem za dużo stg-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio1185 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Na poprzednim procku - Q6600 B3 miałem fajniejszą zagwozdkę. Również myślałem, że chłodzenie założyłem prawidłowo (bo już wcześniej na innym CPU to robiłem), a temperatury w stresie przekraczały 70 stopni na rdzeniach. Dopiero gdy zmieniłem procesor, zobaczyłem, że mimo, że cały IHS posmarowałem pastą, to na podstawce radiatora odcisnęła się tylko obwódka IHS-a procesora. Była ona wyraźnie wklęsła. Teraz wiem, że większość procesorów na LGA775 taki kształt posiada ;) Nowy CPU na środku posmarowałem więc grubiej pastą - i teraz na Q6600@3,15GHz@1,2375V w Prime95 temperatury nie przekraczają 50 stopni przy ~1100rpm (u mnie wentyl kręci się w zależności od mojego nastroju od 300 do ~1350rpm). Pasty użyłem dołączonej do zestawu od Scythe. Ekstremiści z pewnością pokusiliby się o zeszlifowanie na gładko procesora i podstawki radiatora... Ale mi już standardowa wydajność Mugena II odpowiada ;) Polecam więc założenie radiatora jeszcze raz - zwracając uwagę na dokładne przyleganie do niego procesora. Poza tym ponoć zawieszenie radiatora np na gumkach (na czymkolwiek, by zniwelować przechylanie się radiatora w dół w skutek działania grawitacji) ponoć dodatkowe ~4 stopnie chłodu może zapewnić.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...