Skocz do zawartości
finesse

Mugen 2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam mały problem z Mugenem 2.

po 1 mam na nim dość wysokie temp w stresie ~60 stopni na jądro(e8400 nie kręcony).

po 2 wiatrak na nim nie kręci się szybciej niż 690 rpm czego to może być wina ?

coś więcej danych siedzi to w Cooler Masterze Elite 335 jest 120 z tylu na froncie będzie w weekend.

Najbardziej irytują mnie te obroty czemu pomimo PWM nie są zwiększane :/

post-162180-1252578627_thumb.jpg

Edytowane przez finesse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo PWM ustawia się pewnie w biosie płyty? dobrze założone chłodzenie? załóż wentyl i daj mu 12v żeby zobaczyć czy lepszy przepływ coś da

Dzięki 1 raz zmieniam cooler i myślałem ze jak PWM działa poprawnie na boxowym to i tutaj nie będę musiał nic zmieniać ustawiłem CPU smart fan target na 45,5 stopnia

Czy chłodzenie założone dobrze ? wydaje mi się że tak... jedyne czego teraz się obawiam to że dałem za dużo stg-1

post-162180-1252581447_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poprzednim procku - Q6600 B3 miałem fajniejszą zagwozdkę. Również myślałem, że chłodzenie założyłem prawidłowo (bo już wcześniej na innym CPU to robiłem), a temperatury w stresie przekraczały 70 stopni na rdzeniach. Dopiero gdy zmieniłem procesor, zobaczyłem, że mimo, że cały IHS posmarowałem pastą, to na podstawce radiatora odcisnęła się tylko obwódka IHS-a procesora. Była ona wyraźnie wklęsła. Teraz wiem, że większość procesorów na LGA775 taki kształt posiada ;) Nowy CPU na środku posmarowałem więc grubiej pastą - i teraz na Q6600@3,15GHz@1,2375V w Prime95 temperatury nie przekraczają 50 stopni przy ~1100rpm (u mnie wentyl kręci się w zależności od mojego nastroju od 300 do ~1350rpm). Pasty użyłem dołączonej do zestawu od Scythe. Ekstremiści z pewnością pokusiliby się o zeszlifowanie na gładko procesora i podstawki radiatora... Ale mi już standardowa wydajność Mugena II odpowiada ;) Polecam więc założenie radiatora jeszcze raz - zwracając uwagę na dokładne przyleganie do niego procesora. Poza tym ponoć zawieszenie radiatora np na gumkach (na czymkolwiek, by zniwelować przechylanie się radiatora w dół w skutek działania grawitacji) ponoć dodatkowe ~4 stopnie chłodu może zapewnić.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi