Skocz do zawartości
el caco

Panasonic Fz8 I Zakup Filtrów Na Przyszłość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam aparat Panasonic FZ8 i zamierzam zakupić do niego filtr polaryzacyjny. Chciałem zakupic do niego coś takiego.

Chodzi o to że mój aparat ma obiektyw 52mm ale w przyszłości mam zamiar zakupic jakąś lustrzanke (modele które mnie zainteresowały miały 55mm). I teraz zastanawiam sie czy nie kupić do tego Panasonica filtra 55mm, a do tego redukcje.

Nie chciałbym wydawać kasy dwa razy na filtr. Czy można śmiało montować taki filtr na redukcji?

Jeśli teraz zakupiłbym filtr 52mm to później już chyba nie da sie założyć go na obiektyw np. 58mm. Mam racje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałbym wydawać kasy dwa razy na filtr. Czy można śmiało montować taki filtr na redukcji?

Można.

Jeśli teraz zakupiłbym filtr 52mm to później już chyba nie da sie założyć go na obiektyw np. 58mm. Mam racje?

Masz rację. Można co prawda zastosować redukcję odwrotną ale jako gratis dostaniesz winietę. Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może faktycznie masz racje. Mógłbym kupić jakiś 72mm i byłbym spokojny że nie będzie za mały, zwłaszcza że Nikon D90 coraz bardziej mi sie podoba ^_^. Póki co faktycznie będzie śmiesznie wyglądał ale co tam.

Rozumiem że jakościowo nie będzie róźnicy jeśli kupę teraz do mojego Panasonica filtr 72mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi