el caco Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 Witam, Posiadam aparat Panasonic FZ8 i zamierzam zakupić do niego filtr polaryzacyjny. Chciałem zakupic do niego coś takiego. Chodzi o to że mój aparat ma obiektyw 52mm ale w przyszłości mam zamiar zakupic jakąś lustrzanke (modele które mnie zainteresowały miały 55mm). I teraz zastanawiam sie czy nie kupić do tego Panasonica filtra 55mm, a do tego redukcje. Nie chciałbym wydawać kasy dwa razy na filtr. Czy można śmiało montować taki filtr na redukcji? Jeśli teraz zakupiłbym filtr 52mm to później już chyba nie da sie założyć go na obiektyw np. 58mm. Mam racje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 (edytowane) Nie chciałbym wydawać kasy dwa razy na filtr. Czy można śmiało montować taki filtr na redukcji?Można. Jeśli teraz zakupiłbym filtr 52mm to później już chyba nie da sie założyć go na obiektyw np. 58mm. Mam racje?Masz rację. Można co prawda zastosować redukcję odwrotną ale jako gratis dostaniesz winietę. Edytowane 12 Września 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 55mm tez bym nie kupowal, jesli planujesz lustrzanke, ale z wieksza srednica ten aparat moze wygladac smiesznie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el caco Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Może faktycznie masz racje. Mógłbym kupić jakiś 72mm i byłbym spokojny że nie będzie za mały, zwłaszcza że Nikon D90 coraz bardziej mi sie podoba ^_^. Póki co faktycznie będzie śmiesznie wyglądał ale co tam. Rozumiem że jakościowo nie będzie róźnicy jeśli kupę teraz do mojego Panasonica filtr 72mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Nie bedzie. I jesli juz kupujesz, to 77mm - wtedy masz raczej spokoj, ze wejdzie Ci na praktycznie kazdy obiektyw (ew. z redukcja), bo szkiel z wieksza srednica gwintu jest bardzo malo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...