Skocz do zawartości
Włodi

Czy Z Moim Procesorem Wszystko W Porządku?

Rekomendowane odpowiedzi

Mój procesor to E8400. Sytuacja była taka, że oddałem całego kompa do serwisu gdyż w mojej płycie padł bios po sfleszowaniu. Gdy wrócił z serwisu zdziwiło mnie jedno: częstotliwość mojego procesora zmieniła się z 3Ghz na 2,83Ghz(333 x 8) + jeszcze w biosie jakieś "Fine CPU Clock Ratio" ustawione było na +0.5. Zmieniłem od razu na 333x9 co dało 3Ghz, a dla pewności zadzwoniłem jeszcze do serwisu i gosc mi powiedział że bios był wgrany nowy i on powinien wykryć sam odpowiedni mnożnik.Więc dlaczego wykrył mi 2,83Ghz domyślnie? Czy to się zdarza po wgraniu nowego biosu, że trzeba ręcznie ustawiac mnożnik?

Czy takie ręczne przestawianie mnożnika 'na siłe' może spowodować słabszą pracę CPU?

Pytam bo w GTA4 (wiadomo gra głównie korzysta z CPU a nie GPU) mam takie wcięcia, tzn. gra chodzi w miare płynnie ale gra sie wcina tak jakby brakowało ramu (a ja mam 4GB). Więc sobie pomyślałem, że może coś nie tak z cache procesora, czy w biosie gdzieś sie ustawia wielkość cache? Albo to wina timingów ramu to wcinanie?

Chce mieć poprostu pewność, że z moim CPU wszystko w porządku, jak to najlepiej sprawdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać screenów:

Stan biosu po powrocie kompa z serwisu:

Dołączona grafika

Stan aktualny (zmieniony przezemnie):

Dołączona grafika

I jeszcze CPU-Z (sprawdzcie czy wszystko sie zgadza tzn ilość cache itd)

Dołączona grafika

Jeśli wszystko jest w porządku to powiedzcie mi jeszcze czemu GTA4 może mi tak zdychać. Procesor za słaby? Gram na 1920x1980, wszystko na full oprócz tych suwaków.Następna gra w której mam duże problemy z wydajnością to STALKER Clear Sky. Powiedzcie czy ten proc jest poprostu taki słaby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

jak podkręcisz tego proca do 4ghz to będzie płynnie chodzić gta wiem bo mam i podkręciłem tak żeby dało się grać:) a jak nie bawisz się w podkręcanie i chcesz grac w gta to nie stety trzeba zmienic proca najlepiej na q9550

fine cpu clock do czego ta opcja jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

do połówkowych mnożników

możesz mi to jakoś wytłumaczyć? po wgraniu nowego biosu pjawia mi się ta opcja ale nic nie mozna w niej przestawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak podkręcisz tego proca do 4ghz to będzie płynnie chodzić gta wiem bo mam i podkręciłem tak żeby dało się grać:) a jak nie bawisz się w podkręcanie i chcesz grac w gta to nie stety trzeba zmienic proca najlepiej na q9550

A grałeś na swoim procu w stalker: clear sky? U Ciebie też tak zdycha na wyższych rozdzielczościach? Aha i wczoraj jeszcze zainstalowałem crysisa i powiem że rewelacji nie ma; 1920x1080 wszystko na full + aa x16 i płynności nie ma... To normalka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A grałeś na swoim procu w stalker: clear sky? U Ciebie też tak zdycha na wyższych rozdzielczościach? Aha i wczoraj jeszcze zainstalowałem crysisa i powiem że rewelacji nie ma; 1920x1080 wszystko na full + aa x16 i płynności nie ma... To normalka?

Jak będziesz miał q9550@3,8ghz + gtx295 to wtedy może pograsz z takimi ustawieniami xD. Nie wymagaj cudów, na prawdę ;). Wyłącz AA i nie powinno być tragicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, nie chcę zakładać niepotrzebnie nowego tematu więc podepnę się pod ten. Mam pytanie: FSB domyśle na tym procesorze jest ustawione na 333 czyli core speed powinno wynosić 3.0Ghz a ma jednak mniej niż te okrągłe 3.0 (w moim przypadku 1.98Ghz) i jest to spowodowaniem update BIOSu, to czy podniesienie FSB do granicy 3.0Ghz mniej więcej 440 będzie wtedy jakby domyślne i czy ewentualne dalsze podkręcanie procesora będzie bezpieczne?

Dodam że mam niemal identyczną konfiguracje jak u założyciela tematu...

Wybaczcie jeśli namąciłem:)

Edytowane przez SabU91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi