Włodi Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Mój procesor to E8400. Sytuacja była taka, że oddałem całego kompa do serwisu gdyż w mojej płycie padł bios po sfleszowaniu. Gdy wrócił z serwisu zdziwiło mnie jedno: częstotliwość mojego procesora zmieniła się z 3Ghz na 2,83Ghz(333 x 8) + jeszcze w biosie jakieś "Fine CPU Clock Ratio" ustawione było na +0.5. Zmieniłem od razu na 333x9 co dało 3Ghz, a dla pewności zadzwoniłem jeszcze do serwisu i gosc mi powiedział że bios był wgrany nowy i on powinien wykryć sam odpowiedni mnożnik.Więc dlaczego wykrył mi 2,83Ghz domyślnie? Czy to się zdarza po wgraniu nowego biosu, że trzeba ręcznie ustawiac mnożnik? Czy takie ręczne przestawianie mnożnika 'na siłe' może spowodować słabszą pracę CPU? Pytam bo w GTA4 (wiadomo gra głównie korzysta z CPU a nie GPU) mam takie wcięcia, tzn. gra chodzi w miare płynnie ale gra sie wcina tak jakby brakowało ramu (a ja mam 4GB). Więc sobie pomyślałem, że może coś nie tak z cache procesora, czy w biosie gdzieś sie ustawia wielkość cache? Albo to wina timingów ramu to wcinanie? Chce mieć poprostu pewność, że z moim CPU wszystko w porządku, jak to najlepiej sprawdzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Odpal cpu-z i sprawdź czy masz E8400 jeśli tak to nie masz powodu do zmartwień - to po prostu kwestia biosu wtedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Zapomniałem dodać screenów: Stan biosu po powrocie kompa z serwisu: Stan aktualny (zmieniony przezemnie): I jeszcze CPU-Z (sprawdzcie czy wszystko sie zgadza tzn ilość cache itd) Jeśli wszystko jest w porządku to powiedzcie mi jeszcze czemu GTA4 może mi tak zdychać. Procesor za słaby? Gram na 1920x1980, wszystko na full oprócz tych suwaków.Następna gra w której mam duże problemy z wydajnością to STALKER Clear Sky. Powiedzcie czy ten proc jest poprostu taki słaby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 jak podkręcisz tego proca do 4ghz to będzie płynnie chodzić gta wiem bo mam i podkręciłem tak żeby dało się grać:) a jak nie bawisz się w podkręcanie i chcesz grac w gta to nie stety trzeba zmienic proca najlepiej na q9550 fine cpu clock do czego ta opcja jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 fine cpu clock do czego ta opcja jest? do połówkowych mnożników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 do połówkowych mnożnikówmożesz mi to jakoś wytłumaczyć? po wgraniu nowego biosu pjawia mi się ta opcja ale nic nie mozna w niej przestawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Dzięki połówkowemu mnożnikowi, procesory takie jak np. q9550, e5200 mogą być prawidłowo odczytane, bez tego byłoby to po prostu 8*333, zamiast 8.5*333 i 12*200 zamiast 12.5*200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 jak podkręcisz tego proca do 4ghz to będzie płynnie chodzić gta wiem bo mam i podkręciłem tak żeby dało się grać:) a jak nie bawisz się w podkręcanie i chcesz grac w gta to nie stety trzeba zmienic proca najlepiej na q9550 A grałeś na swoim procu w stalker: clear sky? U Ciebie też tak zdycha na wyższych rozdzielczościach? Aha i wczoraj jeszcze zainstalowałem crysisa i powiem że rewelacji nie ma; 1920x1080 wszystko na full + aa x16 i płynności nie ma... To normalka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Hahahahaha :lol2: to mnie rozbawiło do łez, fajnie zacząć dzień od czegoś śmiesznego :lol2: Sorry za OT ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 A grałeś na swoim procu w stalker: clear sky? U Ciebie też tak zdycha na wyższych rozdzielczościach? Aha i wczoraj jeszcze zainstalowałem crysisa i powiem że rewelacji nie ma; 1920x1080 wszystko na full + aa x16 i płynności nie ma... To normalka?Jak będziesz miał q9550@3,8ghz + gtx295 to wtedy może pograsz z takimi ustawieniami xD. Nie wymagaj cudów, na prawdę ;). Wyłącz AA i nie powinno być tragicznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2009 Dzieki za odpowiedzi, juz mi lepiej:D Dopiero zaczynam testowanie gier na takim sprzecie i nie wiem na co go stać, stąd te moje dziwne pytania;) A jeszcze jedno: do czego jest ta opcja w biosie "Robust Graphics Booster"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrSheibuss Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) Witam, nie chcę zakładać niepotrzebnie nowego tematu więc podepnę się pod ten. Mam pytanie: FSB domyśle na tym procesorze jest ustawione na 333 czyli core speed powinno wynosić 3.0Ghz a ma jednak mniej niż te okrągłe 3.0 (w moim przypadku 1.98Ghz) i jest to spowodowaniem update BIOSu, to czy podniesienie FSB do granicy 3.0Ghz mniej więcej 440 będzie wtedy jakby domyślne i czy ewentualne dalsze podkręcanie procesora będzie bezpieczne? Dodam że mam niemal identyczną konfiguracje jak u założyciela tematu... Wybaczcie jeśli namąciłem:) Edytowane 18 Września 2009 przez SabU91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Włącz jakieś obciążenie to zegar wzrośnie do 3Ghz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...