Skocz do zawartości
likas

Laptop Dla Studenta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w tytule, potrzebuję kupić laptop do 2,5 tys. Jeśli chodzi o oczekiwania w stosunku do laptopa to mam takie:

- będę mógł na nim swobodnie grać na normalnych/niskich detalach, niekoniecznie w najnowsze gry, jeżeli to coś pomoże, to głównie chodzi mi żeby działał płynnie WoW.

- będzie w miarę wytrzymały, nie potrzebuję ultracienkiego i ultralekkiego, oczywiście nie zamierzam po nim skakać, ale wiadomo, w akademiku różne historie się zdarzają

- bateria pociągnie chociaż z 3 godziny, im dłużej tym lepiej oczywiście

- a sam laptop będzie działał pewnie po 12h dziennie, czyli chłodzenie też się dobre przyda

- czasem :lol: będę go używał do studiowania (nie grafiki :P), początkowo będzie to programowanie na poziomie "Hello World!", ale niech nie wkurza mnie powolną pracą.

- przekątna powyżej 15''

- wiem, że to będzie dziwny podpunkt, ale mam dosyć duże dłonie, więc dobrze aby był wygodny. Chociaż w sumie nigdy nie miałem laptopa, podejrzewam, że trochę zajmie całkowite przyzwyczajenie się.

- w cenie najlepiej żeby był od razu system operacyjny, ale jeżeli znajdzie się laptop, który będzie mi służył dłużej i lepiej, to wiadomo, 300zł na system znajdzie się.

Mam nadzieję, że dosyć dobrze zobrazowałem to co potrzebuję . Dodam, że mam niedaleko do Łodzi lub Warszawy, więc jeżeli są jakieś sprawdzone sklepy z laptopami tam, to porsiłbym mocno o adresy.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lenovo y530

dell 1555

dell 1555:

lepsza gwarancja bo next business day

recka: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-...55.18367.0.html

lenovo y530:

pożądniejsza obudowa (ale też prawie 0,5kg cięższa)

recka: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenov...30.11107.0.html z gorszą matrycą i grafiką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow działa płynnie nawet na intelu 4500MHD ;) tylko bez AA

w euro jest teraz promocja na tą tosie (raty 0% przy okazji)

http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/...html#content_3c

będzie wydajniejsza od tego della, ma OS, ale słabiej na baterii i kiepskie głośniki

sprawdź czy twój wydział jest objęty programem MSDN AA - jeżeli tak to dostaniesz windowsa 7 za free ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tosia jest na DDR3 (tzn hd4570 jest na ddr3 ;) )do tego ma lepszy proc C2D z sse4 i wirtualizacją ;)

z 15" w tej cenie to aktualnie najwydajniejsza propozycja ..

z 17" byłby jeszcze ASUS K70IO - wydajniejszy od ww. graficznie i jeżeli bez OS to tańszy (2299zł)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sądzicie o czymś takim (też szukam laptopa do podobnych celów jak likas) i znajomy polecił mi ASUSA K50AB-SX010A

http://www.alfakomp.pl/k50absx010a-ql64250...015-p-2944.html

ja zupełnie sie na tym nie znam, ale podoba mi się, że zawiera system operacyjny w cenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie zależy czy bardziej potrzebna ci mobilnosć czy wydajnosc (graficzna)

Jezeli nie grasz - lepiej brać coś z kartą intela (ASUS K50IJ/ Lenovo G550/G530/G550G) - są znacznie chłodniejsze i dłużej pracują na baterii

jeżeli lubisz w coś pograć to Wspomniany Asus K50AB (przy czym "gorąca z niego sztuka" ;) środkowa część od spodu nagrzewa się do 70*C a wnętrze ~100*C - tak wiec mały piekarniczek ;)

no i reszta którą wymieniłem w tym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K50AB to graficznie najwydajnieszy laptop w swojej cenie. Ale coś za coś. Jego przebiegi na akumulatorze podczas przeglądania internetu to ok. 2h a dell 1555 - 2h40min, co wynika z zastosowania procesora amd. Co więcej laptop ten osiąga b. wysokie temperatury we wnętrzu, co nie wróży dobrze jego długowieczności (na zewnątrz jest ok). Dlatego dla wielu osób lepszym wyborem będzie w tej cenie

asus k50ij z T5870 i x4500 za 1850 zł + 400 os (np. windows 7) czy też jeszcze tańszy asusK50ij-SX036 z t3000 za 1700zł, ale ten krócej będzie działał na baterii niż poprzedni, bo t3000 nie obsługuje speedstep.

Poza tym trzeba pamiętać że obudowa w tych asusach jest generalnie gorszej jakości niż w studio 1555.

[EDIT] Tak długo kleciłem tego posta że oczywiście Chemik16 mni ubiegł :)

Edytowane przez gglon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do laptopów w tych cenach to można polecić coś z oferty Hp chociażby paviliona DV5, na pewno się powinien sprawdzić i wymagania spełni dla studenta w zupełności. Oczywiście Dell też jak najbardziej można polecić.

Co do sklepów to swiat-laptopow.pl z 3 letnią gwarancją na zakupy i profesjonalną obsługą myśle że jest dobrym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do laptopów w tych cenach to można polecić coś z oferty Hp chociażby paviliona DV5, na pewno się powinien sprawdzić i wymagania spełni dla studenta w zupełności.

Nie, nie można. Seria dv5 znana jest z niesamowitego hałasu i nagrzewania się laptopa. Szczególnie jeśli chodzi o karty dedykowane. Jedyne czym się wyróżnia, to wygląd. A jak wiadomo kupuje się oczami i dlatego tak wielu ludzi paukuje się w dv.

Speedstepa akurat można wymusić programowo więc to nie problem

Jeśli mógłbyś powiedzieć jak, dać linka, to byłbym bardzo wdzięczny. Bo jakoś szukam i szukam i nie mogę znaleźć niczego podobnego w necie poza drutem.

Edytowane przez gglon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi