Skocz do zawartości
jasiek23

Kilka Pytań Odnośnie Laptopa.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić laptopa i teraz pojawiają się pewne kwestie, mianowicie:

1. Czy mozna coś dołożyć do laptopa np pamięci ram itp lub czy wogóle jest możliwość jakiejś

modernizacji laptopa?(wiadomo ze mozliwości nie są takie jak w stacjonarnym ale czy wogóle

jakieś są?)

2. Czy laptopy z procesorami AMD(np Turion) są tak samo dobre i wydajne jak w przypadku

laptopów z procesorów Intela - chodzi mi czy np: nie grzeją się, nie psują się tak same z siebie

itp. Pytam bo do tej pory miałem styczność tylko z procesorami Intela, a laptopy z AMD są

sporo tańsze a mogą być tak samo wydajne.

3. Jakie zewnętrzne karty muzyczne polecacie? Chodzi o te ktore obsłużą głośniki 5.1 i takie w

rozsądnej cenie(nie jestem audiofilem więc chodzi o to zeby dzwięk poprostu nie był gorszy od

tego jaki mam ze swojego SB Audigy SE w moim stacjonarnym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W lapkach masz 2 banki pamieci, ktore najczesciej oba sa obsadzone fabrycznie (2x512, 2x1, 2x2). Dolozenie pamieci to defacto ich wymiana, gdzie zamiast 2x1 montujesz 2x2. Operacja stosunkowo prosta i u większości producentów nie powodująca utraty gwarancji, ale o to musisz się już konkretnie dowiedzieć np u sprzedawcy albo na jakiejś infolinii.

2. O ile jeśli chodzi o stacjonarki AMD jest w stanie nawiązać walkę z Intelem, o tyle sprzęt przenośny to domena już głównie intelowska. Core 2 Duo to zdecydowanie najpopularniejsze procki, wśród netbooków też dominuje intelowski Atom i jak na razie nie ma widoków na zmiany chociaż co jakiś czas AMD odgraża się wprowadzeniem jakiś nowości, ale jak do tej pory, bez faktycznych sukcesów. Procki AMD są głównie tańsze i na tym polega ich zaleta, wydajnościowo stoją niżej niż C2D. Grzeją się bardziej i oferują krótszą pracę na bateriach. Ogólnie ja polecam AMD dla osób, które szukają taniego i/lub stacjonarnego laptopa. Wtedy wady AMD nie są wtedy tak bardzo męczące.

3. Dużego wyboru nie masz: Audigy na PCMCIA i X-Fi na ExpressCard (jest chyba też X-Fi na USB, ale jakoś nie mam przekonania do tej konstrukcji). Wszystko zależy od tego jaki port rozszerzeń będzie w laptopie (obecnie raczej i tak będzie to ExCard). Należy jednak zaznaczyć, że do obsługi głośników 5.1 podtrzeba specjalnej przejściówki, która jest opcjonalna i nie ma jej w pudełku z kartą muzyczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W lapkach masz 2 banki pamieci, ktore najczesciej oba sa obsadzone fabrycznie (2x512, 2x1, 2x2). Dolozenie pamieci to defacto ich wymiana, gdzie zamiast 2x1 montujesz 2x2. Operacja stosunkowo prosta i u większości producentów nie powodująca utraty gwarancji, ale o to musisz się już konkretnie dowiedzieć np u sprzedawcy albo na jakiejś infolinii.

2. O ile jeśli chodzi o stacjonarki AMD jest w stanie nawiązać walkę z Intelem, o tyle sprzęt przenośny to domena już głównie intelowska. Core 2 Duo to zdecydowanie najpopularniejsze procki, wśród netbooków też dominuje intelowski Atom i jak na razie nie ma widoków na zmiany chociaż co jakiś czas AMD odgraża się wprowadzeniem jakiś nowości, ale jak do tej pory, bez faktycznych sukcesów. Procki AMD są głównie tańsze i na tym polega ich zaleta, wydajnościowo stoją niżej niż C2D. Grzeją się bardziej i oferują krótszą pracę na bateriach. Ogólnie ja polecam AMD dla osób, które szukają taniego i/lub stacjonarnego laptopa. Wtedy wady AMD nie są wtedy tak bardzo męczące.

3. Dużego wyboru nie masz: Audigy na PCMCIA i X-Fi na ExpressCard (jest chyba też X-Fi na USB, ale jakoś nie mam przekonania do tej konstrukcji). Wszystko zależy od tego jaki port rozszerzeń będzie w laptopie (obecnie raczej i tak będzie to ExCard). Należy jednak zaznaczyć, że do obsługi głośników 5.1 podtrzeba specjalnej przejściówki, która jest opcjonalna i nie ma jej w pudełku z kartą muzyczną.

A czy to grzanie się procków AMD jest jakieś znaczące ze po jakimś czasie trzeba będzie zmieniać np chłodzenie czy coś w tym stylu? Czy laptop będzie się przez to resetował? Mnie własnie ten laptop będzie jak narazie służył głównie jako stacjonarka. Co do tej przejściówki na głośniki 5.1 to czy mozna ją bezproblemowo dostać w sklepie zeby sprzedawca wiedział o co chodzi bez mojego i tak nieprofesjonalnego tłumaczenia? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenia w lapie nie zmienisz. Można skorzystać z podstawki chłodzącej, ew. zrobić coś samemu. Podajesz za mało konkretów - pytasz tylko o procka, a laptop to nie tylko sam procek. Nie pójdziesz do sklepu i nie powiesz, że chcesz to i to, ale z AMD, bo będzie taniej. Tu trzeba rozważyć konkretne konfiguracje - wtedy może się okazać, że ceny będą podobne, albo AMD odpadnie, bo oferuje za słabą konfigurację.

Należy też pamiętać o karcie graficznej, zwłaszcza jeśli myślisz o graniu - a tego komponentu akurat w lapie nie zmienisz.

Co do X-Fi na EC - tu masz przejściówkę - http://www.usb.com.pl/produkt/10662,CREATI...O-NOTEBOOK.html

Edytowane przez _OskaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wydajności, owszem porównując procki z tym samym taktowaniem intel ma przewage 10-20%, tylko badzmy szczerzy, jesli ktos kupuje budzetowego lapka ze zintegrowaną grafiką to czy on poczuje tę różnice wydajności? w pewnych bardzo specyficznych zastosowaniach - TAK, przy normalnym domowym uzytkowaniu - NIE

co do grzania się AMD, trzeba sprawdzić konkretne procesory, ostatnio znajomy wachał się między bodajże amd rm-74 a bodajze intel t6200, i też się bał że będzie się bardziej grzał, po sprawdzeniu na specyfikacji technicznej okazało się że oba mają TDP 35W, i co który się będzie bardziej grzał?

każdy musi sobie sam odpowiedzieć co mu jest potrzebne i w jakich warunkach, do 100zł różnicy ceny przy reszcie konfiguracji brałbym intela, przy różnicy >100zł brałbym amd a za różnice kupiłbym piwo, lepszy pożytek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkrety są takie ze nie jestem graczem ale chciałbym zeby ten laptop obsłużył od czasu do czasu jakąs nowszą strzelankę ale np nie na full detalach. Obecnie z tego co widzę(choć nie znam się w az tak dużym stopniu) praktycznie kazdy laptop oferuje dosyć przyzwoitą grafikę a na pewno lepszą od tej co mam teraz w stacjonarnym :rolleyes: Laptopa będę uzywał głównie do internetu, słuchania muzyki i oglądania filmów no to chyba możnaby wziąć tego z procesorem AMD skoro wczesniej piszecie ze do takiego uzytkowania nie odczuje się różnicy pomiędzy AMD a Intelem? Doink wczesniej pisze cos takiego chyba. Mój laptop będzie uzywany "domowo" i nie do żadnych skomplikowanych czynności typu grafika 3D czy jakies wypasione gry. Ma poprostu działać, nie resetować się nagle od nadmiernego przegrzania itp. Podstawkę chłodzacą mam zamiar kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że szukasz lapa po procku, a to błąd. Co innego HP z AMD, co innego MSI z AMD. Laptop to sprzęt konkretnego producenta, z konkretną konfiguracją. Jaki jest sens brać lapa z chłodnym prockiem, skoro chłodzenie będzie do bani i temperatury i tak będą wysokie - lub na odwrót. Czekasz na konkretną odpowiedź, ktoś powie, że może być AMD, no i kupisz sprzęt, który będzie się grzał, producent do ciemnej głębokiej, a potem - "no przecież mówiliście, że AMD są cieplutkie, ale się nie przegrzewają".

Laptop to nie stacjonarka - skoro pytasz o podstawowe kwestie, lepiej napisz, za ile ma być ten lap i się poda jakieś konkrety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie z tego co widzę(choć nie znam się w az tak dużym stopniu) praktycznie kazdy laptop oferuje dosyć przyzwoitą grafikę a na pewno lepszą od tej co mam teraz w stacjonarnym :rolleyes:

I tutaj sie mylisz, GPU w laptopach to absolutnie nie odpowiedniki o takich samych nazwach ze stacjonarek. Poza tym przyzwoita grafa w lapku to jednak wydatek. Koledzy dobrze mówią, że musisz podać konkrety, chociażby przedział cenowy w jaki celujesz, bo tak to jest trochę błądzenie i wróżenie z fusów. Jedyne co na razie można plus minus potwierdzić, to że jeśli faktycznie szukasz zamiennika stacjonarki (czyli DTR-a) to można mniejszą wagę przywiązać do oszczędnego i chłodnego procesora - ale to wszystko. Reszta konfiguracji jest już zależna od kwoty jaką przeznaczasz, bo może się okazać że spodziewasz się cudów za 1,5k PLN albo równie dobrze będziesz mógł przebierać w naprawdę mocnych sprzętach. Podaj cenę - podamy propozycje.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypatrzyłem coś takiego:

Toshiba Satellite P300 - 1E9 To jest lapek z matrycą 17'' bo taki większy mnie interesuje(16" tez moze być). Parametry tez ma dosyć dobre. Co sądzicie?Wogóle czy dobre są laptopy tej firmy?

Procesor - Intel Core 2 Duo T5800 2,0 GHz

Pamięć - 4 GB

grafika - Radeon HD 3470 256 MB

dysk C - 250 GB

karta sieciowa, Wi-Fi, Bluetooth, kamera internetowa, HDMI.

Parę innych możliwości:

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...e_A500-13C.html

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...e_A350-13A.html

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...1SL-6X200C.html

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...e_A350-216.html

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...X620-008PL.html

Do wczesniejszego pytania dołączam również to odnośnie wielkości matrycy, czyli - jaki lepiej - 15,6" czy 17". Tak jak wczesniej pisałem laptopa będę używał na razie glównie w domu jako stacjonarnego(internet, muzyka, czasem jakiś film i czasem tez jakas gierka)

Edytowane przez jasiek23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wydajności karty graficznej - http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-...gow.1174.0.html

A jeśli chodzi o wybór - najlepiej brać http://x-kom.pl/index.php?search_var=ex625&szukaj=Szukaj ew. http://x-kom.pl/index.php?search_var=y550&szukaj=Szukaj - jak za drogo to http://x-kom.pl/index.php?search_var=1555&szukaj=Szukaj Na pewno MSI jest warty swojej ceny. Jeśli chodzi o matrycę - im większa, tym wygodniejsza, ale krótszy czas pracy na baterii, no i większa cena - a jak znajdziesz coś taniego, okaże się, że zaoszczędzono na innych komponentach. Zawsze można dokupić zewn. monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie tylko, dlaczego akurat te, skoro w podobnej cenie masz http://x-kom.pl/index.php?search_var=k70io&szukaj=Szukaj ze znacznie lepszą grafą, która przyda się w przypadku gier.

Linki nie działają - jak wklejasz swoją wypowiedź z nhc czy innego forum, weź pod uwagę fakt, że wyświetlane linki są już skrócone - albo kopiujesz ręcznie, albo kopiujesz z pola edycji.

Edytowane przez _OskaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi