pcmax Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2009 (edytowane) Witam, Chciałbym poruszyć temat naszego działu na forum, a konkretnie chodzi mi o dział "Co kupić". Czy można prosić o wnikliwsze moderowanie postów, zakładanych tematów przez świeżych użytkowników forum, którzy często wchodzą na sekundkę na forum, zakładają konto pytają o sprzęt i uciekają?? Nic w tym złego, ale jeżeli ciągle pojawiają się te same pytania, a tematy przyklejone są chyba dość rozbudowane i można w nim doszukać się wiedzy, o która dopytują się interesanci? Dla mnie to jest oznaka typowego lenistwa. Wiem, że dla forum jest to pozyskiwanie nowych użytkowników, nowe posty, zainteresowanie się serwisem PPC, ale w nie jednych oczach tracimy w tym dziale naprawdę bardzo dużo. Nie oczekuję zmian, chociaż nie ukrywam, że mile byłby one widziane, ale chciałbym prosić użytkowników oraz moderatorów naszego legendarnego forum (pamiętając o Tweaku)o wyrażenie swojej opinii w tej kwestii. Bardzo proszę moderatorów o poprawienie miejsca zamieszczenia tego tematu, gdyż oczywiście miałem na myśli pisanie w dziale "O forum", a nie "o serwisie". - spowodowane jest to pewnie zmęczeniem nie wynikającym tylko ze wskazań naszych zegarków. Edytowane 17 Września 2009 przez pcmax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Przecież tak jest na wszystkich forach - wchodzi leń, zakłada konto, pisze temat/post i znika. Co najwyzej przeczyta raz zalogowany i koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Ale chodzi właśnie o to, aby zrobić ten dział oraz dział giełda dostępny tylko dla userów, którzy mają pewną ilość postów, albo w inny sposób. Nie wiem ? Dlatego zapoczątkowałem temat, aby inni wyrazili swoją opinię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Ale chodzi właśnie o to, aby zrobić ten dział oraz dział giełda dostępny tylko dla userów, którzy mają pewną ilość postów To by przeczyło idei po co jest to forum. Niestety rozwiązanie jest tylko jedno: więcej raportów i jeszcze raz więcej raportów. Bez pomocy użytkowników nawet gdyby moderatorów było 50 to i tak ogarnięcie całości było by niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) W nagłówku "Co kupić" jest Informacja "Forum nie jest przeznaczone do dyskusji o wyborze: laptopów, myszek i klawiatur itp" z linkami. Powinno to zostać odpowiednio uzupełnione. Przecież dyskusja nt. chłodzenia, monitorów, fotografii i pewnie jeszcze kilku innych tematach toczy się we właściwych działach. Może też informacja o nagrodach za niewłaściwy dział na czerwonym tle jak w Ekstremalne Podkręcanie. No i oczywiście nagrody za umieszczanie pytań w niewłaściwych działach. Nagrody nie tylko dla autorów tematu ale także dla spamujących nagminnie tekstem "nie ten dział" a nie używających przycisku "raportuj". Pod temat: "Forum co kupić jest przeznaczone na wszystkie dyskusje/flejmy na temat wyboru, wyższości jednego produktu nad drugim." moim zdaniem dopuszcza też większą swobodę dyskusji w tym dziale niż w innych. Może się w tej ocenie mylę jednak. Inna sprawa o obudowy i zasilacze. Dyskusja toczy się równolegle w "co kupić" oraz w "obudowy i zasilacze". Myślę, że ta tematyka powinna być wyłączona z "co kupić" i toczyć się w "obudowach i zasilaczach". Jeśli chodzi o obudowę lub zasilacz będący częścią tworzonego zestawu - tu powinno się dopuścić poruszać sprawę zasilacza czy obudowy w co kupić. Wiem nie łatwo to zrobić w praktyce. Ale może jednak, takie tematy dot. wyłącznie obudów czy zasilaczy można by przenosić do "obudowy i zasilacze jeśli już znajdą się w co kupić. Sprawa moderacji w "co kupić". Troszkę bałaganu robił kiedyś w tym dziale Miguel707. Cenię jego pracę bo jak widać jest to jeden z bardziej niewdzięcznych działów do moderacji. Chodzi mi o to, że Miguel707 zamykał tematy w co kupić dotyczące monitorów, laptopów i bywało na pierwszej stronie kilka tematów zamkniętych. Tematy te powinny być przenoszone do odpowiednich działów + ewentualna nagroda za zły dział. Może moderator działu nie ma uprawnień do przenoszenia do innych działów? Teraz jest już znacznie lepiej w tej sprawie. Bywa też, że ktoś zanim kupi zestaw, w ciągu tygodnia założy kilka tematów w co kupić. Miguel707 zamyka wtedy jeden z tematów. Może lepiej byłoby takie tematy łączyć. Może jakiś mini regulamin działu? FAQ kupującego? Tu jet pole do popisu dla nas wszystkich. decyzja należy do Administratorów. Z od moderatorów nie można też wymagać Bóg wie czego. Ci którzy mogli się 6 lat temu poświęcić forum, byli pewnie wtedy w szkole średniej. Teraz jest na głowie praca, rodzina, studia itd. A więc gdy moderator ma pół godziny na dobę dla forum to efekty mogą być tylko przy dobrym raportowaniu o czym była mowa. Edytowane 18 Września 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...