Skocz do zawartości
ItsMyLife

Płyta I Procek Pod Oc Do 600 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum :) Chciałem was zapytać jaką płytą oraz procesor wybrać pod OC (Max 600zł +- 50) czytałem już na forum no ale im więcej przeczytam to tym bardziej nie wiem co wybrać. W tym przedziale cenowym do podkręcanie lepsze są procki AMD czy INTEL ? Zastanawiałem się też nad AMD Athlon II X4 620 czy lepiej brać 2 rdzenie ?. Chodzi mi głównie o tani zestaw z którego przez OC można wyciągnąć trochę więcej ;).

Budżet tak jak pisałem z 600 zł +- 50-100 zł im taniej tym lepiej :) Proszę nie pisać całych zestawów potrzebuję tylko procek i płytę .

Pozdrawiam.

Edytowane przez ItsMyLife

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Obecnie lepszy stosunek wydajność/cena ma AMD. Polecam Ci płytę Gigabyte z mojego opisu do tego weź Phenoma II X2 550 Black Edition (ma odblokowany mnożnik) albo Phenoma II X3 720 BE ja taki mam i OC bez problemu na stockowym napięciu robiłem 3,4Ghz (z 2,8Ghz standardowego) Idą tę procki po podniesieniu napięcia nawet do 3,9 standardowo 3,7. Możesz też pomyśleć o porcesorach Athlon II - również bardzo wydajne ale nie ma wersji BE z odblokowanym mnożnikiem i tu niestety trzeba kręcić szyną. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum :) Chciałem was zapytać jaką płytą oraz procesor wybrać pod OC (Max 600zł +- 50) czytałem już na forum no ale im więcej przeczytam to tym bardziej nie wiem co wybrać. W tym przedziale cenowym do podkręcanie lepsze są procki AMD czy INTEL ? Zastanawiałem się też nad AMD Athlon II X4 620 czy lepiej brać 2 rdzenie ?. Chodzi mi głównie o tani zestaw z którego przez OC można wyciągnąć trochę więcej ;).

Budżet tak jak pisałem z 600 zł +- 50-100 zł im taniej tym lepiej :) Proszę nie pisać całych zestawów potrzebuję tylko procek i płytę .

Pozdrawiam.

To pewnie będzie Gigabyte MA770T-UD3P + AMD Athlon II X4 620. Cena ok 650 zł. Ten athlon x4 to hicior i przy tej cenie nie opłaca się nawet rozważać 2 rdzeni. Phenomy X3 to już ponad 400 zł, a w testach wcale nie wypadają dużo lepiej. A do czego ten komputer ma służyć? Do gier?

Ewentualnie sam popatrz

http://www.purepc.pl/plyty_glowne/Test_ply..._AM3?page=0%2C0

http://www.frazpc.pl/artykuly/750/AMD/ATHL...czterech/rdzeni

http://nvision.pl/art-277/AMD_Athlon_II_X4...brej_cenie.html

edit

Popatrzyłem jeszcze raz i phenom x3 720 to może być dobry wybór, ale to prawie 100 zł więcej

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzyłem jeszcze raz i phenom x3 720 to może być dobry wybór, ale to prawie 100 zł więcej

Dokładnie - odblokowany mnożnik to jest bajka dla overclockera, poza tym czwarty rdzeń na razie mało wnosi do gier - 3 to jest optimum. Zawsze można jednak próbować odblokować ten 4 rdzeń jak ktoś ma ciśnienie na posiadanie 4 rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak brac tego athlona x4 to juz moim zdainem lepiej phenoma x3 - 6mb cache l3 + odblkowany mnoznik oraz szansa na 4 rdzenie, chociaz ostatni argument traktowalbym bardziej jako "w najlepszym wypadku" - nie nalezy kupowac x3 z nastawieniem na 4 rdzenie, aczkolwiek niespodzianki sie zdarzają ;)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi