ItsMyLife Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum :) Chciałem was zapytać jaką płytą oraz procesor wybrać pod OC (Max 600zł +- 50) czytałem już na forum no ale im więcej przeczytam to tym bardziej nie wiem co wybrać. W tym przedziale cenowym do podkręcanie lepsze są procki AMD czy INTEL ? Zastanawiałem się też nad AMD Athlon II X4 620 czy lepiej brać 2 rdzenie ?. Chodzi mi głównie o tani zestaw z którego przez OC można wyciągnąć trochę więcej ;). Budżet tak jak pisałem z 600 zł +- 50-100 zł im taniej tym lepiej :) Proszę nie pisać całych zestawów potrzebuję tylko procek i płytę . Pozdrawiam. Edytowane 22 Września 2009 przez ItsMyLife Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Cześć, Obecnie lepszy stosunek wydajność/cena ma AMD. Polecam Ci płytę Gigabyte z mojego opisu do tego weź Phenoma II X2 550 Black Edition (ma odblokowany mnożnik) albo Phenoma II X3 720 BE ja taki mam i OC bez problemu na stockowym napięciu robiłem 3,4Ghz (z 2,8Ghz standardowego) Idą tę procki po podniesieniu napięcia nawet do 3,9 standardowo 3,7. Możesz też pomyśleć o porcesorach Athlon II - również bardzo wydajne ale nie ma wersji BE z odblokowanym mnożnikiem i tu niestety trzeba kręcić szyną. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Bierz AMD jakiś Asrock to ok 300zł do tego procek 250zł Athlon II w tej cenie X2 albo x4 jak dodasz 50-100zł. Najlepiej bierz płytę na AM3. Edytowane 22 Września 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum :) Chciałem was zapytać jaką płytą oraz procesor wybrać pod OC (Max 600zł +- 50) czytałem już na forum no ale im więcej przeczytam to tym bardziej nie wiem co wybrać. W tym przedziale cenowym do podkręcanie lepsze są procki AMD czy INTEL ? Zastanawiałem się też nad AMD Athlon II X4 620 czy lepiej brać 2 rdzenie ?. Chodzi mi głównie o tani zestaw z którego przez OC można wyciągnąć trochę więcej ;). Budżet tak jak pisałem z 600 zł +- 50-100 zł im taniej tym lepiej :) Proszę nie pisać całych zestawów potrzebuję tylko procek i płytę . Pozdrawiam. To pewnie będzie Gigabyte MA770T-UD3P + AMD Athlon II X4 620. Cena ok 650 zł. Ten athlon x4 to hicior i przy tej cenie nie opłaca się nawet rozważać 2 rdzeni. Phenomy X3 to już ponad 400 zł, a w testach wcale nie wypadają dużo lepiej. A do czego ten komputer ma służyć? Do gier? Ewentualnie sam popatrz http://www.purepc.pl/plyty_glowne/Test_ply..._AM3?page=0%2C0 http://www.frazpc.pl/artykuly/750/AMD/ATHL...czterech/rdzeni http://nvision.pl/art-277/AMD_Athlon_II_X4...brej_cenie.html edit Popatrzyłem jeszcze raz i phenom x3 720 to może być dobry wybór, ale to prawie 100 zł więcej Edytowane 22 Września 2009 przez prze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Popatrzyłem jeszcze raz i phenom x3 720 to może być dobry wybór, ale to prawie 100 zł więcej Dokładnie - odblokowany mnożnik to jest bajka dla overclockera, poza tym czwarty rdzeń na razie mało wnosi do gier - 3 to jest optimum. Zawsze można jednak próbować odblokować ten 4 rdzeń jak ktoś ma ciśnienie na posiadanie 4 rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ItsMyLife Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Tak komputer głównie do gier. Praktycznie będę używał go z 2 lata max. później kupię coś wydajniejszego pod bardziej znane tytuły;] Najprawdopodobniej wybiorę: Płyta: Gigabyte MA770T-UD3P Procek: AMD Athlon II X4 620 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 jak brac tego athlona x4 to juz moim zdainem lepiej phenoma x3 - 6mb cache l3 + odblkowany mnoznik oraz szansa na 4 rdzenie, chociaz ostatni argument traktowalbym bardziej jako "w najlepszym wypadku" - nie nalezy kupowac x3 z nastawieniem na 4 rdzenie, aczkolwiek niespodzianki sie zdarzają ;) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...